Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll: EM startar på lördag.

Sverige har en tuff grupp med Tjeckien, Holland och Tyskland och förstärkta Israel och Storbritannien. Varje dag kommer bli en kamp till sista out för Sverige och blod svett och tårar krävs för att avancera från den gruppen till slutspel.

Sverige inleder mot ett starkt Tyskland på lördag 19:00. Alltså rivstartar man mot hemmanationen i Bonn.
Dag två tar man sig ann Israel i Solingen som dängde till Litauen i kvalet till A-poolen. Israel har en del tunga slagmän från minor League och kommer inte ge sig så lätt. Även pitchingen ska inte underskattas.

Man fortsätter sedan på måndagen mot favoriterna Holland 15:00 som stärkt upp laget en del från Minor League.

På tisdagen spelar man åter i Solingen mot vassa Tjeckien. Avslutningsvis möter man Storbritannien som vi inte vet så mycket om men dom kan dyka upp med både AA och AAA spelare med lite tur (för deras del alltså).

Nedan finner ni truppen och lite om varje spelare:

7/9 19:00 Sverige- Tyskland
8/9 12:30 Israel-Sverige
9/9 15:00 Holland-Sverige
10/9 16:00 Tjeckien-Sverige
11/9 13:00 Sverige-Storbritannien

Roster EM 2019, Bonn/Solingen

1. Per Sjörs (RHP, 3B) 
2. Elvis Hammarstedt (RHP, INF) 
3. Jakob Claesson (RHP) 
4. Leo Bristow (RHP, OF) 
5. Niklas Melin (RHP) 
6. Micke Fasth (RHP) 
7. David Long (LHP) 
8. Jakob Syrén (RHP) 
9. Jesper Svedhem (RHP) 
10. Ben Johnson (INF, RHP) 
11. Daniel Linder (RHP) 
12. Nico Flice (INF) 
13. Pontus Byström (OF, RHP) 
14. Erik Marqvardsen (P)
15. Peter Johanessen (OF) 
16. Victor Croneld (OF) 
17. Joel Johnson (INF, OF) 
18. Leo Bäckström (C, INF) 
19. Oskar Jerfsten (C) 
20. Daniel Johnson (INF) 
21. Alexander Rubanowitz (INF) 
22. Pär Axelsson (1B) 
23. Linus Holmberg (INF) 
24. Johan Jansson (INF)

Info om 24-man truppen EM 2019:

Per Sjörs, Leksand (RHP, 3B)
Per ger landslaget både erfarenhet på plan och ledarskap utanför planen. Som starting pitcher har han visat framgång tidigare i EM sammanhang och blir en viktig tillgång även i årets turnering. Per är också en mycket kompetent slagman och kommer att ha rollen som pinch-hitter vid behov.

Jesper Svedhem, Sundbyberg (RHP)
Jesper Svedhem gör sin första EM i seniorlandslaget i år. Jesper växte upp i Belgien och flyttade till Sverige och spel i Sundbyberg Heat 2019. Han var med seniorlandslaget under New York resan hösten 2018 där han visade hög klass som pitcher mot starka division 1 college lag. Under 2019 har Jesper visat förmågan att kasta flera effektiva innings per match. Som en av våra bästa starting pitchers blir Jesper en nyckelspelare för Sveriges framgång i EM turneringen.

Elvis Hammarstedt, Rättvik (RHP)
Elvis Hammarstedt har utvecklats enormt under 2018-2019 och kommer att ha en viktig roll som starting pitcher i EM truppen. Efter en säsong i Sydafrika i vintras har han visat att han är redo att tävla på en högre nivå internationellt. Elvis är även en duktig slagman och infielder vilket ger truppen ytterligare flexibilitet under turneringens gång.

Leo Bristow, USA (RHP, OF)
Leo Bristow gör sin debut i senior landslaget även om han deltagit i Junior EM 2018 och 2019. Uppvuxen California USA, Leo kommer att studera och spela för NCAA division 3 Stevens Institute of Technology i New York i år. Leo utnämndes till California High School 1st Team All State under 2019 där han spelade för Buckley High School. Han är en potentiell starting pitcher under kommande EM i Tyskland.

Jakob Claesson, Stockholm (RHP)
Jakob Claesson har med sig en hel del erfarenhet och rutin från både tidigare EM och seriespel i den Tyska ligan. Han kommer att ha en viktig roll som relief pitcher under EM 2019 men kan även hoppa in som ”spot-starter” vid behov. Hans ledarskap blir också oerhört viktig för dynamiken i ett lag där det finns både veteraner och unga talanger.

Niklas Melin, Sundbyberg (RHP, DH,1B)
Jim Sasko var förbundskapten 2003 när Niklas Melin debuterade i landslaget och har följt hans karriär från ung lovande talang till den stabila veteran han är idag. Niklas har en viktig roll som relief pitcher EM truppen men kan även hoppa in som ”spot-starter”. Som en av Sveriges bäste slagmän kommer vi även använda Niklas som Designated Hitter under turneringen. Likaså många av de andra veteraner blir hans ledarskap viktig för lagets dynamik utanför plan men Niklas har en personlighet och uppförande som gör honom till rollfigur för våra unga talanger.

Michael Fasth, Stockholm (RHP)
Micke har en viktig roll som relief pitcher under EM 2019. Hans sidearm pitching stil har varit framgångsrik i tidigare EM sammanhang, framför allt mot Holland 2016. Som de andra veteraner blir Mickes ledarskap viktig för lagets dynamik både på och utanför plan.

David Long, USA (LHP)
Dave Long är en vänsterhänt pitcher som växte upp och bor i Boston, USA. Han har med sig en hel del erfarenhet och rutin från både tidigare EM och collegespel. Dave var med seniorlandslaget under New York resan hösten 2018 där han visade förmåga att komma tillbaka efter kort vila och vara effektiv mot starka division 1 college lag. Hans professionella attityd och uppförande gör honom till både en nyckelspelare och en tillgång för EM truppen.

Benjamin Johnson, Sölvesborg (RHP, INF)
Ben debuterar i Seniorlandslaget i år tillsammans med sina bröder Daniel och Joel. Ben har tidigare varit en viktig tillgång för Juniorlandslaget under EM 2018 både som infielder och pitcher. Under 2019 i Sölvesborg har Ben visat sin förmåga att komma tillbaka efter kort vila vilket gör honom till viktig relief pitcher inför kommande EM.

Daniel Linder, Leksand (RHP)
Daniel Linder är både en talangfull och erfaren pitcher med ett högt baseboll IQ. Han kommer att ha en viktig roll som relief pitcher i EM truppen. Det kommer att vara spännande att se Daniel utmana de Europeiska slagmän som vi möter i EM eftersom han attackerar strike zonen men självförtroende. Vi hoppas även att hans ”Go-getter” attityd smittar av sig inom truppen.

Jakob Syrén, Rättvik (RHP)
Jakob Syren är vår mest kompetenta relief pitcher i vår bullpen under EM 2019. Han har visat hög klass i både den Hollänska ligan 2018 och den Tyska ligan som ”late innings set-up man” och closer 2019. För att vi skall lyckas i kommande EM turneringen måste våra relief pitchers lyckas, och Jakob är ryggraden i vår bullpen.

Pontus Byström, Stockholm (RHP, OF)
Pontus Byström har med sig en hel del internationell erfarenhet och rutin från både tidigare EM seriespel, den Tyska ligan och en säsong i Nya Zeeland. Pontus har en dubbel roll som outfielder och pitcher under kommande EM. Den senaste säsongen i Stockholm han hade .432 batting average och en 2.74 ERA i 49.1 innings pitched och dessutom en 1.000 fielding percentage i 25 matcher som outfielder. Mycket stabilt både defensivt, som slagman och som pitcher. Precis de roller som han ska ha i landslagssammanhang.

Peter Johanessen, Mainz (OF)
Peter Johanessen gjorde debut i landslaget redan under 90-talet. Han visade en enorm utvecklingspotential och självförtroende redan då som ung talang och efter flera säsonger i den tyska ligan håller han fortfarande hög klass internationellt. Det är roligt att Peter få spela en gång till för Sverige i sitt andra ”hemland” Tyskland.

Victor Croneld, Sundbyberg (OF)
Med Victor Croneld i EM truppen får laget en viktig offensiv hot samt snabbhet på baserna i toppen av slagordningen. Victors spelkvaliteter gör oss till ett bättre lag både offensivt och defensivt. Han har också viktig internationell erfarenhet från tidigare EM och den Holländska ligan.

Joel Johnson, Sölvesborg (OF, INF)
Joel Johnson kommer direkt från en MVP säsong 2019 med sitt tyska lag Stuttgart. Han är en av Sveriges mest talangfulla spelare och blir en viktig spelare både offensivt och defensivt i kommande EM. Joel är uppvuxen i Tranås och Alabama USA och tidigare spelat för division 3 Covenent College tillsammans med sin bror Daniel.

Leo Bäckström, Sundbyberg (C, INF)
Leo Bäckström deltar i sitt andra EM turnering trots sin unga ålder. Det blir spännande att se honom axla rollen som första catcher där samarbete med pitching staffen blir avgörande för lagets framgång. Som en mycket kompetent slagman blir Leo också en nyckelspelare offensivt också.

Oskar Jerfsten,Sundsvall (C, OF)
Oskar Jerfsten gör sin debut i seniorlandslaget under 2019. En produkt av Leksands baseboll akademin som fortsätter att utvecklas varje år. Under 2019 har Oskar tagit stora kliv offensivt i svenska Elitserien. Oskar är en av 2 kompetenta catchers i 2019 EM truppen och kommer att dela speltiden.

Daniel Johnson, Sölvesborg (INF)
Daniel Johnson har utvecklats sitt spel enormt de två senaste säsongerna och även visat sina ledaregenskaper med sin svenska klubb Sölvesborg. Han var med seniorlandslaget under New York resan hösten 2018 som utility infielder där han kontinuerligt höjde sitt spel för att matcha det tuffa motståndet. Daniel är uppvuxen i Tranås och Alabama USA och tidigare spelat för division 3 Covenent College tillsammans med sin bror Joel.

Alexander Rubanowitz, Ostrava, USA (INF)
Alex Rubanowitz gör sin debut i det Svenska landslaget 2019 men har redan haft en framgångsrik internationell baseboll karriär vid 26 års åldern. Han är född i och uppvuxen i California, USA där han spelade för NCAA division 1 UC Riverside. Han började sin proffskarriär i Australien 2015 och har även spelat i Schweiz och senast i Tjeckien. Alex var en nyckelspelare när Ostrava vann den tjeckiska mästerskapet 2019 där han hade .347 batting average med 11 homeruns och 53 RBI i 47 matcher.

Pär Axelsson, Sundsvall (1B, INF)
Pär Axelsson har tidigare erfarenhet från både EM sammanhang och junior college spel i California USA. Han var med seniorlandslaget under New York resan hösten 2018 som firstbaseman där han slagning imponerade stort på motståndarna. Det blir spännande att se Pär matchas mot de Europeiska pitchers i kommande EM. Som spelande coach i sitt hemma klubb Sundsvall har Pär viktiga egenskaper att tillföra truppen även utanför plan.

Linus Holmberg, Stockholm (INF)
Linus Holmberg gör sin debut i Seniorlandslaget efter succé i tidigare junior EM turneringar. I år spelar han halva säsongen i den andra Holländska ligan dör han har varit startande shortstop. Linus är en av Sveriges mest talangfulla infielders som ger oss stabilitet i mitten av banan. Linus har tidigare spelat på High School i California USA.

Nico Filice, USA (INF)
Nico Filice har tidigare varit med i EM sammanhang 2012, 2014 och 2016. Han är en stabil middle infielder med en hög baseboll IQ. Nico växte upp och bor i California USA och har även spelat för NCAA Division 3 California Lutheran University.

Johan Jansson, Sundbyberg (INF)
Johan Jansson är mycket intressant tillskott i EM truppen som stabil utility infielder. Han har även visat ett stark offensivt spel mot tuffa motståndare både under New York resan 2018 och mot Purpose Driven Baseball i somras. Vi hoppas Johans positiv attityd och personlighet smittar av sig på de andra spelare i truppen.

Erik Marqvardsen, Sundsvall (RHP)
Erik Marqvardsen gör sin EM debut i Tyskland i år. Han var med seniorlandslaget under New York resan hösten 2018 där han visade att redo att axla rollen som relief pitcher. Det blir spännande att se hur han matchas mot de tuffa Europeiska slagmänen under EM turneringen.Publicerad: 2019-09-05

Senast uppdaterad: 2019-09-05

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se