Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Europacupäventyr för Skövde Saints

Åtta matcher på fem dagar. Det väntar Skövde Saints damer som representerar Sverige i ESFs Europacupspel 15-20 augusti i Premiere Cup som avgörs i italienska Ronchi dei Legionari. Vi har intervjuat Skövdes coach Priya Mohlén inför Europacupäventyret.

-> Följ Europacupspelet play by play på ESFs officiella resultatsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

De två främst placerade lagen från fjolårets SM-slutspel får chansen att deltaga i softbollens Europacuper - men i år var det bara Skövde Saints som var intresserade och därmed kommer inget svenskt lag spela i Cupvinnarcupen som avgörs i Ostrava, Tjeckien.

För Skövde Saints del är det Premiere Cup - motsvarigheten till fotbollens Champions League - som gäller och den turneringen spelas i Ronchi dei Legionari i nordöstra Italien. Det blir 8:e gången som Skövde Saints deltar i Europacupen för mästarlag och 9:e gången totalt man deltar i Europacupspel.

Detta året kan man dessutom spela helt utan press eftersom Sverige inte riskerar att åka ur turneringen efter att Rysslands lag dragit sig ur deltagandet.

I turneringen kommer Skövde Saints spela åtta gruppspelsmatcher på fem dagar mot följande motstånd:

  • Les Comanches, Frankrike (Måndag)

  • Sparks, Holland (Tisdag)

  • Bussolengo, Italien (Tisdag)

  • Forli, Italien (Onsdag)

  • Hoboken, Belgien (Onsdag)

  • Vermins, Tyskland (Torsdag)

  • Joudrs Praha, Tjeckien (Torsdag)

  • Eagles, Schweiz (Fredag)

Turneringen kan ni följa online play by play på ESFs officiella resultatsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Hur är känslan i laget inför Premier Cup?

- Känslan är mycket positiv och självklart är alla väldigt förväntansfulla på det här äventyret.

Det blir ett tufft spelprogram med åtta gruppspelsmatcher på fem dagar. Hur har ni förberett er för detta tuffa programmet?

- Vi har alltid olika fysinslag i träning, och dessa har vi ökat på lite mer för att orka spela dessa matcher. Vi har i stort sätt tränat på samma sätt - men försökt få in både offensiva och defensiva övningar varje träning. Defensivt försöker vi spela ihop laget och känna oss bekväma på flera positioner. Offensivt har vi fortsatt använda oss av Brooke för slagträning live samt mycket front toss.Vad är målsättningen för laget i Premiere Cup?

- Spela bra matcher och tro på oss själva, då det är många yngre tjejer med handlar en stor del om det mentala. Jag tror på dem och vet att alla i detta laget har styrkor de kan bidra med. Främst handlar det om att bli en erfarenhet rikare och ta lärdom av nya situationer som uppstår.

I softbollens Europacuper får man ha med tre s.k. "pick up players", dvs spelare utanför Europa. Ni har med Brooke Langeloh, Katie McEachern och Karlslunds catcher Sawyer Fried. Dessutom österrikiska landslagsspelaren Martina Lackner. Kan du beskriva vad dessa tillför laget?- 

- Brooke är, 

som vi sett i svenska serien, en mycket duktig pitcher och tillsammans med bra catching lyckats hitta slagmannens ömma punkt. En bra variation av pitchar och en vass rise. Dessutom har hon visat sig vara en duktigt slagman också  - något hon inte fick chans att visa under collegeåren.

- Katie är främst ett stort tillskott offensivt där hon är en powerslagman. Hon får oftast något att hända i boxen och har stått för flera fina hits och rbi's denna säsongen. Aggressiv och medveten om hur hon ska springa baser.

- Sawyer lånar vi med som catcher under veckan. Vad vi sett av henne visar hon på väldigt goda ledaregenskaper och en säkerhet på att styra spelet bakom plattan. En arm vi kommer ha nytta av. Duktig slagman och snabb på baserna.

- Martina har spelat med Skövde tidigare och är en mångsidig spelare med en härlig inställning till sporten. Med hennes breda erfarenhet och rutin kommer hon vara en bra förebild för våra tjejer. Martina kommer användas som pitcher och 3b.

För de som inte exponerats för internationell softboll tidigare - vad är de största skillnaderna jämfört med matcherna i Softbollserien?

- Alla moment går snabbare, vilket är lärorikt. Vi måste anpassa oss till tempot och hålla fokus hela tiden. Vara aggressiva i boxen och få i väg bollen fort då vi spelar defensivt.Något annat du vill poängtera inför veckan i Italien?

- Vi är oerhört stolta att ännu en gång få representera svensk softboll i en internationell cup,  trots att det är ännu fler nya spelare på planen än det vi vann SM-guld med 2015. Jag njuter av att se deras förväntan inför detta äventyr, avslutar Priya Mohlén.

Vi önskar laget varmt lycka till i Italien!

Publicerad: 2016-08-14

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se