Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Svenska lag i Europacupkval

Denna vecka avgörs Europacupkvalen i baseboll. Leksand Lumberjacks och Stockholm Monarchs siktar på segrar i sina respektive grupper - något som skulle ge Sverige platser i den nya CEB-cupen som inrättas 2016.

De fyra Europacupkvalen spelas 15-20 juni i Antwerpen, Atén, Karlovac, och Ostrava, med följande deltagande lag:

Antwerpen
Atén
Karlovac
Ostrava
Spelprogram och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Spelprogram och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 
Spelprogram och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Spelprogram och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Borgerhout (BEL)
Alexandria (ROM)
Gepard Zory (POL)
Bratislava (SVK)
Espoo (FIN)
Blagoevgrad (BUL)
Leksand (SWE)
Dornbirn (AUT)
Essex (GBR)
OSC 42 (RUS)
London Mets (GBR)
Kutno (POL)
Nada Split (CRO)
Panathinaikos (GRE)
Olimpija Karlovac (CRO)
Ostrava (CZE)
Stockholm (SWE)
Vienna Metrostars (AUT)
Ljubljana (SLO)
SDUSOR (UKR)
 
Zürich (SUI)
 
Therwil (SUI)

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Nyordning i Europacuperna med start 2016

Med start 2016 kommer strukturen av Europacuperna i europeisk baseboll göras om, enligt beslut av CEB, Confederation of European Baseball.

Förutom den tuffaste cupen - European Champions Cup - kommer även CEB-cupen återkomma på programmet, och till den turneringen är alla segrare i Europacupkvalen direktkvalificerade liksom de fyra sämst placerade lagen vid årets Europacupspel som avgjordes förra veckan.

Under CEB-cupen kommer Federations Cup spelas, Federations Cup motsvarar de befintliga Europacupkvalen.

Mer om denna omläggning längst ner i artikeln.

Inför Europacupspelet har vi pejlat läget hos de två svenska klubbarna som deltar i Europacupkvalen - Leksand Lumberjacks och Stockholm Monarchs!

 

Stockholm Monarchs får tuff uppgift - men siktar högt

Jakob Claesson, pitcher i Stockholm Monarchs, er klubb ska representera Sverige i Europacupkvalet i Antwerpen. Hur är känslan i laget inför denna utmaning?

- Känslan i laget är bra. Alla tycker det ska bli kul att åka ner och spela och ser fram emot det. 

Vad är målsättningen inför Europacupspelet?

- Målsättningen är självklart att göra så bra ifrån sig som möjligt. Efter en bra inledning på säsongen här hemma i Sverige så har vi självklart en målsättning att åka ner dit och spela så fundamentalt bra baseboll som möjligt. Väl där nere är målet att ta sig till final och spela om turneringsvinsten. 

Fyra matcher på fem dagar, följt av en eventuell final. Hur har ni förberett er inför veckans matcher?

- Vi inleder med tre raka match dagar och sen är vi lediga på torsdagen inför fredagen och vi tror det är ett bra upplägg för oss. Vi förbereder oss med bra träningar och ha roligt precis som vanligt. Nästan alla som åker ner har varit med vid internationella turneringar tidigare så vi vet hur det är att komma ner och spela så pass många matcher på så kort tid som vi gör så vi förbereder oss inte på något speciellt sätt. Det viktigaste är att se till att alla som ska med är hela och friska inför turneringen. 

Vad vet ni om era motståndare?

- Inte speciellt mycket, vi räknar med att belgarna och kroaterna blir bra och är med och slåss i toppen med oss. Det känns som vi fick en av dom svåraste grupperna då det finns tre möjliga gruppettor bland fem lag. Vi har inte spelat mot något utav lagen förut så det blir spännande att se vad som kommer. 

I potten ligger möjligheten att få med svenska lag i den nystartade CEB-cupen 2016 (mer info senare i artikeln). Hur ser ni på denna möjligheten?

- Självklart vore det väldigt roligt att få spela till Sverige en plats i CEB cupen inför nästa år och jag tror både vi och Leksand kommer göra vårat yttersta för att se till att svenska klubblag har en chans att hamna högre upp bland de europeiska klubbarna inför kommande år. 

Vilka blir era nycklar att lyckas den kommande veckan?

- Hela laget, som alltid vid sådana här turneringar så krävs det att hela laget spelar bra och gör det dom ska för att man ska gå hela vägen. Man kan inte förlita sig på individuella prestationer och förvänta sig att vinna. Självklart blir våra veteraner viktiga då vi har en del yngre spelare med men även dom har varit med förut i internationella sammanhang så det ska bli kul att se hur hela vårt lag presterar. 

 

Leksand Lumberjacks till Kroatien för Europacupkval

Tyler Overstreet, headcoach i Leksand Lumberjacks, er klubb ska representera Sverige i Europacupkvalet i Antwerpen. Hur är känslan i laget inför denna utmaning?

- I myself, along with the rest of the Leksand Lumberjacks are full of excitement to have the opportunity to be able to compete against some of the best teams from around Europe. We were placed in the European Cup Qualifier five-team group in Karlovac, Croatia.

Vad är målsättningen inför Europacupspelet?

Our goal through the week of play in the tournament is to find a way into the final. If we can do that, we feel great about our chances to win the whole thing – which is our ultimate goal. Most of our team is experienced with the challenges and factors of the European Cup tournament that teams face, having playing in them before in Austria in 2012 and in Belgium in 2014. This is a definite advantage when playing in an unfamiliar environment far away from home – where preparation or lack of it can be exposed in teams. 

Fyra matcher på fem dagar, följt av en eventuell final. Hur har ni förberett er inför veckans matcher?

- We have been preparing our skills, minds, and bodies to be fully ready for what we will face down in Croatia. It will consistently be over 30 degrees every day which we won’t be so used to, especially coming off of this cold and rainy Swedish May. Although with some proper hydration I know our guys will be just fine, and are happy to feel some warm days.

Vad vet ni om era motståndare?

- Each of the teams we will face at the top of their country’s league standings and are historically quality programs. The host Croatian team is the only team of the group ranked ahead of us in Mister-Baseball’s top 50 teams rankings in Europe after last season, with Leksand being ranked 32 and Olimpija Karlovac (host Croatian team) being ranked 31. Although, rankings mean nothing when it comes to competing hard and playing the game.

Vilka blir era nycklar att lyckas den kommande veckan?

- The primary keys for the coming week would be to go down there and just play with all we’ve got, knowing we are prepared as well as having a whole lot of fun in the process. If we play loose and focused we are capable of doing some special things. I’ve noticed each year that the time on and off the field spent in the European Cup Qualifiers has translated into an overall better and closer knit team upon returning to Swedish league play. The positive effect of the extra games as well as the team bonding that occurs during these week long trips is substantial and fun to witness. It’s safe to say that we are all pumped up and ready get on that plane for Croatia already!

 

Så här spelas Europacuperna 2016

Efter förra veckans Europacupspel och denna veckans Europacupkval kommer deltagande nationer till European Champions Cup och CEB Cupen vara klara. 

I Europacuperna, som avgjordes i Paris och i Rotterdam, blev resultaten enligt följande:

Europacupen Paris
 
Europacupen Rotterdam
 
1. CNF Unipolsai Bologna (ITA)
 
1. Curacao Neptunus (NED)
 
2. Amsterdam Pirates (NED)
 
2. Draci Brno (CZE)
 
3. T&A San Marino (SMR)
 
3. ASD Rimini (ITA)
 
4. Solingen Alligators (GER)
 
4. Heidenheim Keideköpfe (GER)
 
5. PUC Paris (FRA)
 
5. Templiers Senart (FRA)
 
6. Brest Zubrs (BLR)
 
6. KNTU Elizavetgrad (UKR)
 Med dessa resultaten är följande nationers mästare eller vicemästare klara för spel i European Champions Cup respektive CEB-cupen 2016:

European Champions Cup '16
CEB-cupen '16
ITA 1
FRA 1
ITA 2
FRA 2
NED 1
BLR
NED 2
UKR
GER 1
Segrare Atén
GER 2
Segrare Antwerpen
CZE
Segrare Karlovac
SMR
Segrare OstravaPublicerad: 2015-06-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se