Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadett EM

På onsdag 16:e juli börjar äventyret för vårt kadettlandslag som för fjärde året i rad ska representera Sverige i det högsta Europamästerskapet. Våra 13-15-åringar tog sig upp i A-gruppen 2011 och spelade då väldigt bra med en stark årgång 96:or och

Torsdag 17 juli
Vi färdades under natten från Sverige via två färjor i Danmark till Hamburg i Tyskland dit vi nådde måttligt utsövda vid 8 tiden på morgonen. Efter frukost längs autobahn blev det bilköer och en långsam sträcka fram till hotellet Arena Hostel där vi fick checka in ett par rum och klä om till matchkläder. Åkturen med vår busschaufför Bengt mot planen c:a 3,5 km därifrån gick smidigare och vi äntrade Hamburger SV:s basebollfält vid 11.00. Vi gick igenom tecken och taktik och mycket annat som kanske sjunker in till imorgon.
Efter pregame dags för matchstart med följande startuppställning:
1. Linus Holmberg ss
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill 2b
4. Leo Bäckström c
5. Sebastian Italia rf
6. Wictor Granström 3b
7. Lewi Lindström lf
8. Oskar Syren SP
9. Calle Bielsten 1b

Oskar pitchade mycket stabilt i tre innings utan att släppa poäng och Sverige kunde gå ifrån till en 6-0 ledning efter bra slagning mot tyskarnas unge pitcher som varierade fart bra. Vi ville se fler spelare än så i aktion så Nguse Teklesenbet tog över på kullen och inledde med två strikeout men kunde inte få till den sista bränningen förrän tyskarna tagit två poäng på walks och någon defensiv miss. Inningen efter gick bättre för Nguse som levererade fler strikes och höll tyskarna poänglösa och vi själva tog många poäng mot nya tyska pitchers så matchen stod plötsligt 14-2. Erik Jensen in efter detta och nu hade vi också bytt in William Lindholm på lf och Trolle Brandt på rf. Erik hade svårt att hitta strikezonen och  
hastigt och lustigt stod det 14-5. Adam Käck avlöste på kullen och samma sak upprepade sig, flera walks som gjorde att vi släppte tre poäng till. Nu byttes också Linus Bazeli, Sebastian Kral, Måns Magnusson och Jesper Grönkvist in. Linus Holmberg tog över kastandet i åttonde inningen och även om han också walkade några tyskar så kunde vi ta oss ur problemen till slut. Vi slog in ytterligare någon poäng och höll tätt i sista så resultatet blev 15-8 (tror vi, det var inte alltid så noga med räkningen i denna träningsmatch).
Sammantaget var vi ett starkare och bättre lag än dessa unga kadetter, men vi var mycket trötta och vi tror att vi kommer ut som ett betydligt mer taggat och strikekastande lag imorgon då vi ska möta lite äldre spelare i en något kortare match än dagens soliga maratonmatch på över tre timmar.
Alla somnade ovaggade efter en barbecue som det tyska laget dukade upp för oss (gästfrihet på hög nivå) och en sömning bussfärd tillbaka till hotellet för dusch.

Fredag 18 juli

Efter frukost gav vi oss av till planen igen för att åter möta Hamburg SV kadettlag, som idag skulle vara förstärkt med juniorer, men de var bara sex spelare där och kanske en junior så vi beslöt oss för att fylla upp deras lag med våra spelare och gav bort vår tänkte startpitcher Adam Hopkins till dem så vi skulle få bra pitching emot oss. Startuppställning Sverige:
1. Linus Holmberg 2b
2. Sebastian Italia cf
3. Max Hill ss
4. Leo Bäckström c
5. Måns Magnusson 3b
6. Lewi Lindström lf
7. Jesper Grönqvist rf
8. Linus Bazeli 1b
9. Calle Bielsten SP 

Och hos motståndarna spelade Sebastian Kral, William Lindholm, Trolle Brandt, Wictor Granström och som sagt Adam Hopkins.
Vi tog inga poäng i första inningen mot Adam trots att han bara kastade två strikar. En walk, en popup och ett double play ordnade den saken. Vår pitcher Calle fick lov att kasta tre strikar för att få tre outs, men dessemellan några walks som gjorde att tysk-svenskarna tog ledningen med 3-0. I andra inningen slog vi mer på Adam och kom ikapp till 3-3 efter bl a fina slag av Leo och Lewi. Sedan följde en inning då vi walkade för många plus att vi gjorde misstag som vi inte har råd med i EM så de tog ledningen med 6-3. I tredje inningen hade Adam hittat strikezonen ordentligt men vi kan ju slå så vi kom åter ikapp och förbi till 10-6. Nu avlösted Calle av Erik och mera svårigheter med strikezonen gjorde att de walkade eller vi gjorde errors så de tog in de fyra poäng som behövdes - 10-10. Ny tysk pitcher som tog sig igenom den fjärde inningen ganska ohotad, nytt double play hjälper ju alltid till.
Vi tog in Linus Holmberg på kullen och han höll tysk-svenskarna nollade i sin inning. I femte inningen som skulle visa sig bli den sista, lyckades vi ta den vinnande poängen genom att Linus Holmberg slog in Linus Bazeli på 3b med ställningen 3-0 på sig. Han frågade efter grönt ljus att slå, men coacherna uppfattade inte frågan så han gjorde det ändå. Den här gången visade det sig alltså vara det vinnande slaget, men normalt inget man gör. För tyskarna höll tätt resten av femte inningen och det gjorde även vi med Lewi Lindström på kullen som nollade tyskarna för vinsten.
Fortfarande kastar vi alldeles för lite strikes och gör inte alla de viktiga defensiva spelen, men det är bra för oss att göra de här misstagen nu i dessa träningsmatcher så hinner vi förhoppningsvis justera och förbättra dessa saker tills dess. Slagningen ser dock bra ut och likaså baserunningen.
Nu ut för att åka Ubahn in till Hamburgs centrum för en efterlängtad måltid. Imorgon bitti bär det av 35 mil ned till Dortmund för två matcher mot dem.

Lördag 19 juli

Tidig avfärd mot Dortmund men vi försenades av för låga broar för bussen och svårigheter med snabel-a på tyska tangentbord. Nåväl, efter en behaglig bussfärd tryggt styrd av Bengt och med "42" som filmunderhållning, tog vi oss efter vissa omvägar fram till planen i Dortmund som låg jättehäftigt inbäddad i en stadspark byggt som en romersk arena nästan. I 35-gradig värme blev det dock en kokande gryta därnere så det gick åt massor med vatten. Den tyska klubben Wanderers hade verkligen förberett allt bra med riktiga domare, förberedd mat mellan matcherna samt isglass och våfflor till killarna och kaffe till ledarna. Javisst ja, vi spelade baseboll också - två feminningsmatcher mot deras kadettlag och vi vann båda matcherna med 9-2 och 14-0.
Startuppställning match 1:
1. Linus Holmberg 2b
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill ss
4. Leo Bäckström c
5. Sebbe Italia rf
6. Lewi Lindström lf
7. Måns Magnusson 3b
8. Calle Bielsten 1b
9. Nguse Teklesenbet SP

Vi började lite tveksamt med att slå på fel pitchar men lyckades ändå ta en poäng på Max rbi groundout. Nguse pitchade nu bättre än vi sett tidigare och trots ett par walk så höll han Vandrarna poänglösa. Vi slog bättre i andra om än avslutningen blev samma sak som i början, slagning på fel pitch. Ledning med 2-0 dock. Nguse fortsatte pitcha bra och vi höll undan. När vi nu gick igenom slagordningen för andra gången slog vi också bättre plus att tyskarna bytte pitcher. Så nu gick vi ifrån till 6-0 efter ett par fina slag av Linus, Max och Leo. Vi bytte också pitcher till Wictor som inledde bra med mycket strikes, men hamnade i sin andra inning i den numera välbekanta walk-trenden. Det såg dock ut att ordna sig men så fick en tysk på ett fint slag ut på rightfield som Sebbe inte kunde nå, och tyskarna tog sin första poäng. Vi slog dock precis som förut bra och gick nu ifrån till 9-1. Leo gick in på kullen och lämnade catchersysslorna till Måns och på sin födelsedag såg Leo ut att trivas i värmen. Vi släppte dock en poäng till så slutresultatet skrevs till 9-2. Vi intog nu hamburgare och korv och fick oss en pratstund med våra ledarkollegor i den tyska klubben, vilket var värdefullt. Till match två hade solen fått sällskap av lite slöjmoln som gjorde det lite svalare i grytan. Uppställning match 2:
1. Linus Holmberg ss
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill SP
4. Leo Bäckström c
5. Trolle Brandt rf
6. Lewi Lindström 3b
7. Jesper Grönqvist 2b
8. William Lindholm lf
9. Linus Bazeli 1b

Vi lånade ut Sebastian Kral, Wictor Granström och Erik Jensen till tyskarna då de hade några spelare som tvingades lämna mellan matcherna. Men det är bara bra för oss.
I denna match hittade vi tyskarnas pitcher omgående och kunde gå in i egen defensiv första inning med en 5-0 ledning.
Max dominerade starkt på pitcherkullen och strikade ut två tyskar och släppte inga hits. Vi fortsatte slå på tyskarna i andra och gick ifrån ytterligare till 10-0. Och det var absolut inte på grund av walks eller speciellt många errors, bara fina slag och bra baserunning helt enkelt. Tyskarna satte in en ny pitcher som inte blev långvarig och nu fick Lewi gå in och pitcha för deras lag för de hade inga fler att sätta upp. Lewi pitchade stabilt med massor av strikes, men vi var fortsatt heta med våra slagträn och slog flera hits och gick upp till 14-0 när domarna bröt matchen pga sol i ögonen på catcher/slagman/domare. Inte så vanlig orsak men planen ligger så orienterad och vi fick veta att de brukar ha en halvtimmes break för detta även i Bundesliga. Men klockan var mycket och spelarna varma och trötta så vi tyckte det fick räcka för idag. Vi åkte efter matchen till Paderborn och checkade in två och två på Welcome Hotel som är ett lyft för laget. Imorgon vilodag.
Matcherna idag gav många bra besked och vi har nu alla frågetecken uträtade och känner att killarna har mått bra av att få spela sig samman på den här lilla turnen innan EM, istället för att känna sig osäkra och nervösa i första matchen i EM. Vi slår väldigt bra mot ganska långsam pitching, men vi vet att många i vår startnia vill ha högre fart. Vi förväntar oss absolut att få svårare att ta poäng mot de starka lagen i EM, men det ser ut att vara en starkare slaguppställning än föregående årgångar i alla fall. Defensiven ser bra ut nästan överallt, speciellt outfield har vi överraskats positivt av. Catchingen borde gå bra med rutin och bra armar, men pitchingen är vår akilleshäl och det visste vi ju innan vi åkte, vi har ganska många pitchers men av dem är det många som inte är säkra på att kasta strikes, vi walkar väldigt mycket slagmän. Men vi tror oss ha hittat de som ska starta våra EM-matcher och det är avbytarpitchers som kan bli avgörande för vårt öde här i EM. Våra startpitchers kommer nog göra ett stabilt jobb, men om också våra avbytare kan få till strikes i tillräckligt hög mängd, ja då kan det här bli ett roligt EM.

Söndag 20 juli

Ingen lång rapport idag för det har ju varit lite av en vilodag. Vi har i alla fall promenerat in till den lilla staden Paderborn som är väldigt pittoresk och trevlig med kristallklart vatten strömmande i små kanaler här och var. Killarna verkar inte uppskatta just "pittoreskt" så efter en drickapaus fick de göra vad de ville under ett par timmar. Lunch och därefter bowling som vanns av Max före Nguse och Erik.
Hempromenad och därefter god middag på hotellet, där vi nu fått sällskap av holländarna. Imorgon har vi träning på planen, tvätt och tekniskt möte på programmet.


 

Måndag 21 juli

Inte så mycket att rapportera idag heller, vi hade en bra träning på Paderborns fina arena (som är stoor) där många av killarna visade att de vill vara med i startnian. Ante tvättade under tiden. Vi fick också uppleva att brandlarmet gick och hotellet utrymdes. Tog en stund att få klart för sig var alla spelare befann sig när vi samlades utanför hotellet och räknade ihop skaran, men det ordnade sig till slut. Ett spelarmöte så här dan före dan hade vi också där vi återigen gick igenom tecknen och en massa "att tänka på". Ante och Snigeln åkte på ett tekniskt möte vid planen och lämnade in passen mm. Nu kan vi inte göra mer utan nu håller vi tummarna för att killarna får ut allt de har i sig och att vi får en bra start imorgon. Vi hoppas på starkt läktarstöd också.

 

Tisdag 22 juli

Nu är EM igång och vi började mot Tjeckien som är en given medaljaspirant. Vädret, planen, publiken och alla förberedelser - det finns inget att klaga på, nu är det bara att få ut allt av laget.
Sveriges startuppställning:
1. Linus Holmberg ss
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill 2b
4. Leo Bäckström c
5. Lewi Lindström lf
6. Sebbe Italia rf
7. Wictor Granström 3b
8. Calle Bielsten 1b
9. Oskar Syren SP

Efter sedvanliga cermonier med nationalsånger och uppställning så började vi slå som bortalag. Ja, slå och slå, vi fick en walk men också tre strikeouts så vi insåg att nu var det annan pitching än tidigare under vår turne. Men vi hade en pitcher vi också och han heter Oskar Syren och han höll Tjeckerna poänglösa han också. Nästa inning hade vi också någon walk och ett par groundouts som flyttade löparen men också strikeouts så inget allvarligt hot mot hemplattan. Oskar fortsatte att pitcha bra och trots att de hade fler löpare ute denna inning så klarade vi oss ur inningen bland annat hjälpta av en fantastisk dyklyra av Lewi på leftfield.
Vi fick i tredje inningen ut löpare på alla baser tack vare ett par walks och en HP på Lewi som tog illa, men kunde inte få in poängen tack vare några missade tecken och buntar vi inte kunde lägga ned. Tjeckerna fick däremot utdelning när de fick ut löpare denna gång och Lewi på leftfield inte kunde ta markbollen på leftfield tack vare sin onda arm. 0-3 blev utdelningen men vi var fortfarande i allra högsta grad med i matchen och i fjärde kunde vi äntligen få lite utdelning på våra baslöpare som kommit ut på errors av den nye pitchern i Tjeckien. Dock till priset av en doubleplay, men vi kände att vi var nära.
I tjeckernas fjärde offensiva inning fortsatte Oskar att pitcha bra, fick en första out, men efter en walk så slog två slagmän på rätt pitch långt ned på leftfield utan chans för Sebbe som flyttat dit när vi tvingades byta ut Lewi pga av hans skada. Hastigt och lustigt 1-6 men fortfarande go i laget och känslan av att kunna komma tillbaka.
I femte hade vi ingen lycka alls, en popup, en strikeout, en walk och en groundout.
Tjeckerna tog en poäng till i femte och nu byttes Oskar ut på pitcherkullen av Linus Holmberg, och Oskar fick en välförtjänt applåd av publiken och laget. Linus gjorde det man som coach hoppas på, strikar ut två tjecker så att vi kom ur inningen utan mer skada.
Vi börjar fint med att Adam Hopkins slår vår enda hit under matchen, men vi lyckas inte göra poäng än en gång. Och i tjeckernas halva av den sjätte inningen så gör vi några defensiva misstag som kostar flera runs och tjeckerna slår bra också ska sägas. Matchen tar här slut för att ställningen blir 1-11 och det känns som en alldeles för stor seger då vi höll matchen spännande länge.
Men visst, vi slår bara en enda hit, då är det svårt att vinna när de slår åtta hits. Men det som känns bra är att vi spelade jämnt med ett av europas bästa lag och att vi spelade så bra långt in i matchen. Vi är inte ännu på deras nivå offensivt, men förutom i slutet då vi föll igenom lite så spelade vi en stark defensiv och pitchade mycket bra.

Oskar som landslagsdebutant gjorde en grym match, och vi såg flera riktigt bra spel defensivt, inte minst Lewis dyklyra.
Men vi har en bit kvar till att slå som vi kan, och att vara smarta baserunners, lägga ned buntar mm.
Det känns ändå som att denna match var bland det bästa vi sett ett svenskt kadettlandslag prestera sedan Brno 2010.
Imorgon handlar det om hemmanationen Tyskland i Dortmund, dvs inte precis lättare. Men det är inte långt ifrån att vi kan hitta vår slagning och minska våra misstag, då är vi nära tyskarna också.
Lewis arm är förmodligen inte färdig för spel imorgon dock.
Hoppas på lika fint stöd imorgon så ska vi ge allt.

 

Onsdag 23 juli 

Vi och Ryssarna fick vänta en timme extra på bussen till planen på morgonen, men annars var stämningen god. Vi tittade på slutet av matchen mellan Tjeckerna och Ukraina och efter det fick vi lunch vid planen. Sedan bar det iväg mot Dortmund för match mot värdnationen Tyskland.
Dagens laguppställning:
1. Linus Holmberg ss
2. Adam Hopkins SP
3. Max Hill 2b
4. Leo Bäckström c
5. Måns Magnusson 3b
6. Wictor Granström lf
7. Sebbe Italia cf
8. Trolle Brandt rf
9. Calle Bielsten 1b

Lewi som sagt inte i spelfärdigt skick och Adam på kullen gjorde att outfield såg delvis nytt ut.
Eftersom vi var hemmalag så började vi defensivt. Tyskarnas första slagman slog en dubbel och efter det så släppte Adam två walks för att fylla upp baserna, men dessemellan en strikeout och en lyra så hoppet fanns att vi skulle klara oss ur detta men näste tysk slår ett långt slag ut på centerfield som tyvärr seglar över Sebbe och tre löpare springer hem på den trippeln. Adam och Sverige håller dock tätt resten av halvinningen och i vår egen offensiv väcktes hoppet när Linus kom ut på walk utan brända. Men Linus blev bränd på ett stealförsök tyvärr. Efter en strikeout så kommer Leo ut på walk men en strikeout till så är vi nollade. Nästa inning kom raset med åtta insläppta poäng och det är meningslöst att skriva om allt som hände, borde ha hänt och inte hände, det kan bara sammanfattas med härdsmälta. Vi bytte pitcher till Linus Holmberg som har fått agera städmopp förut, men de slog även på Linus.
Vår egen offensiv efter detta vaknade lite med att Wictor får på en hit som leadoff. Men efter en strikeout och en double play så var vi nollade igen.
Tyskarna höll inte igen utan fortsatte jaga mer runs på nyinbytte Wictor som utöver detta gav dem för många walks, men också en strikeout. 4 poäng till i baken efter tre innings gjorde underläget till 0-15. I tredje inningen så hände inte mycket för oss förutom en walk av Max, nollade igen.
I fjärde får vi en ny härdsmälta när Calle pitchar. Flera misstag, de flesta mentala, kombinerat med en gnutta uppgivenhet gjorde att vi tappade ytterligare nio poäng till 0-24. Stackars Leo har väl aldrig suttit så länge på huk nån gång…
Och inte ens någon tröstpoäng kunde vi få in, bara en strandad walk av inbytte Linus Bazeli blev resultatet.

Det märks väldigt tydligt att många av våra landslagskadetter har spelat alldeles för lite matcher. Det är därför de mentala misstagen uppstår, man vet inte innan varje pitch vad man ska göra på spelen och man vet inte hur man ska hjälpa till. Och våra slagträn är iskalla än så länge och vi svingar på helt fel pitchar många av oss. Två hits på två matcher är förstås klart underkänt även om pitchingen är bra hos motståndarna. Med det här spelet slår vi inget lag här i EM, det behövs en rejäl uppryckning och att de etablerade spelarna börjar vara högljudda chefer därute så att alla vet vad som ska göras. Och vi måste börja slå på strikar och låta bli bollar.
Vi slänger den här matchen i glömskans soptunna och regrupperar imorgon mot Ukraina med ett nytt Sverige på planen – ett Sverige som spelar för varandra och som har en koncentrerad slagning som vi kan.

 

Torsdag 24 juli

Tidig frukost och bussfärd till Untouchables fina plan. Koncentrationen var ganska påtaglig och tändningen tyst men hård.
När matchen börjar så är det ett nytt Sverige som går ut för att slå:
1. Linus Holmberg ss
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill SP
4. Leo Bäckström c
5. Wictor Granström 3b
6. Sebastian Italia lf
7. Jesper Grönqvist 2b
8. Calle Bielsten 1b
9. Trolle Brandt rf

Linus strikar ut, Adam får på en hit men blir stekt på 2b i ett stjälförsök och Max groundar ut.
Max pitchar bra direkt och vi kommer ut via en lyra av Trolle, en walk som sedan Leo bränner ut på 2b i ett stjälförsök, och en strikeout. Ganska lika resultat för båda lagen alltså.
Leo öpnnar med en walk och tar sig sedan till 2b på en passed ball. Bra läge som tyvärr slarvas bort när vi inte får ned två buntförsök och strikar ut tittande istället. Jesper får visserligen Leo bort till 3b på sin groundout men sedan strikar vi ut på fel pitch igen. Ukraina flyttar fram positionerna lite de också då de öppnar med en singel. De lyckas lägga ned sin bunt perfekt och flyttar löparen till 2b, men vi har ju Max som fortsätter att pitcha hårt och bra och vi har Sebbe och Adam på outfield som plockar ned varsin lyra.
I tredje inningen börjar det illa med ännu en strike out looking, men Linus slår en singel och stjäl sedan 2b när han ser att catchern tappar bollen. Adam får en walk och Max ser ut att bli bränd av deras andrebasman men han kastar vilt och Linus kan göra poäng och vi får löpare på andra och tredje. Sverige tar ledningen med 2-0 på en wild pitch och Leo får ytterligare en walk. Vi tar den tredje poängen också på deras misstag när Wictor slår en markboll mot 3b som de kastar bort. Sedan blir det två groundouter till deras nye pitcher där vi hade behövt göra ytterligare skada när de var skärrade. Vi har inte börjat slå som vi kan men tar 3 poäng på deras misstag.
Ukraina ger sig inte så lätt, de kommer ut på en error som de sedan flyttar till 2b via sina säkra buntar. Ytterligare en bränd får vi på en groundout. De tar dock poängen på en passed ball, 1-3.
Sverige svarar med en svag offensiv igen. Calle slår visserligen en singel men blir bränd på nästa fielders choice spel. Trolle blir sedan pickad på 1b onödigt så vi har inga baslöpare ute när Linus slår en singel och stjäl 2b på det. Sedan strikar vi ut igen.
Ukraina svarar med en singel i mitten och en stulen bas på det. Vi trodde att vi hade klarat det efter två popuplyror men nästa slagman får på en dubbel längs rightfieldlinjen och 2-3. Max strikar ut den sista slagmannen.
Spänningen kan man nästan ta på och läktaren är på vår sida. Nu då? Kan det lossna nån gång? När ska vi börja slå som vi kan? Men, Max groundar ut och Leo får ännu en walk och även om Wictor får på sin tredje singel i turneringen så kan vi inte få hem Leo efter en groundout och ännu en strikeout.
Max dominerar dock så vi är inte så oroliga defensivt. Ukraina fick ut en löpare via en error och deras bunt tog honom till 2b men han försökte ta 3b också vilket Leo och Wictor såg till att han inte gjorde. Två baslöpare till via singel och walk men Max bränner sista på 1b.
Calle tar sig ut via en walk och kan gå till 2b på en wildpitch och till 3b via en bra bunt (äntligen) av Trolle. Bra läge men första försöket blir bara en kortare lyrboll på leftfield som Calle inte vågar springa hem på, men därefter kommer vår första RBI i turneringen via Adams singel, 2-4!! Jubel förstås, men det slutade där fast Max slog en dubbel därefter, men Adam strandade på 3b då vi strikade ut igen.
Vi lyckades inte hålla avståendet utan Ukraina tog sig till 3-4 via en HP som med två brända kom hem på en fin singel upp i mitten, men slagmannen blev bränd av Leos kast till 2b.
Nu ville vi gärna utöka ledningen för att ge oss lite marginal i sjunde inningen, men två strikeouts och en lyra senare får vi förlita oss på att Max kan pitcha oss ur detta till en seger. Max strikar ut den första slagmannen och jublet steg precis som förväntningarna. Nästa slagman kommer tyvärr ut på en HP som kändes olycklig. En walk på det gjorde nervositeten värre. Men Max visade inga nerver och strikar ut näste slagman så jublet steg ännu högre.
Sedan börjar mardrömmen, en ganska lätt markbboll till 2b rullar igenom så att deras frontrunner kvitterar till 4-4. Sverige nu mycket skärrat och paniken nära, publiken tyst och tror inte sina ögon när vi sedan helt enkelt kastar bort bollen i en dum jakt på deras löpare på 1b som gav sig iväg mot 2b. 4-5 och bedrövelsen gigantisk.
Stackars Max som har pitchat en kanonmatch och stackars Sveriges kadetter som låter historien upprepa sig i dessa måstematcher i gruppspelen de tre senaste åren. Men orutinen lyser klart som en fackla, vi spelar alldeles för få matcher för att kunna hantera spända situationer som den här. 
Nu handlar det om att slicka såren, och vinna två måstematcher fredag och lördag.

Fredag 25 juli

Första måstematchen är mot Vitryssland och Lewi har vi nu frisk tillbaka från sin skada.
Killarna känns lugnare och lite mer avslappnade idag.
Måstelaget:
1. Lewi Lindström 3b
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill 2b
4. Leo Bäckström c
5. Linus Holmberg ss
6. Sebastian Italia lf
7. Calle Bielsten 1b
8. Oskar Syren SP
9. Trolle Brandt rf

Vi har slagit bort våran mascot Yaboo och inte hängt upp någon flagga och bett Hasse att inte lyckas med catcherlyran - allt för att blidka basebollgudarna.
Vi börjar slå men uträttar inte mycket, utom Adam som slår en singel.
Oskar Syren strikar ut sitt första offer men sedan kommer en vitryss till andra bas på ett missat kast, vår enda error denna match. Han kommer också till 3b på en lyra som Trolle plockar ned. En walk ger en 1-3 situation där vårt spel till shortstop och hem resulterar i den sista brända då löparen från 3b trodde att vi kastade till 2b. Inte ofta sånt lyckas, Leo och Linus fixade det.
I andra inningen kommer Linus ut på en leadoff singel men vi kommer inte längre än så.
Vitryssarna kommer i och för sig längre men med tre goundouts efter en inledande walk är matchen fortfarande poänglös.
I tredje inningen får Trolle på en linedrive men tyvärr rakt i förste basmannens handske, men Lewi kommer ut på walk och Adam slår ännu en singel. Max får bunt-tecken och gör jobbet galant så vi har löpare två och tre med två brända för Leo.
Och Leo förlöser oss storstilat med en dubbel som träffar tredje bas längs foullinjen, 2-0 och även om det sedan avslutas med en lyra så gav det oss fördubblad rbi-skörd under EM och en dugout som mådde bra.
Inte blev det sämre av att Vitryssarna groundade ut till Linus två gånger och strikade ut därefter.
I fjärde blev det för Sverige bara två groundouts plus vår enda strikeout looking denna dag, så vitryssarna kunde sedan reducera till 1-2 via en homerun-in-the-park. De lurade oss med att bascoachen visade stopptecken men inte stannade slagmannen, så vårt kast hem hann inte i tid.
Oskar såg sedan till att det inte blev mer för dem i fjärde inningen.
Nu behövde vi mer runs och det började bra med en hit av Trolle plus att Lewi fick en HP (inte på sin arm...).
Adam buntade givetvis fram dessa två på ett bra sätt och Vitryssarna spelar sedan infield in när Max ska försöka slå in dem. Max slag går dock till shortstop som kan bränna ut Trolle på hemplattan, asch då men vi har ju hete Leo upp för att slå med två brända igen. Och det går vägen denna gång också då stekhete Leo får på en 2rbi trippel till right centerfield. Och sedan slår Linus hem honom med en singel upp i mitten. 5-1 och en ganska glättig och lättsam stämning för en gångs skull. Våra slagträn är tillbaka!
Vitryssarna hade dock inte gett upp utan kom tillbaka med en walk och en singel och dessa två avancerade en bas på en wild pitch. Löpare två och tre utan nån bränd kändes läskigt. Men Oskar strikar ut näste slagman och näste Vitryss slår ett långt slag till Adam som tar en lyra och hystar hem bollen till Leo som bränner löparen från 3b som taggat upp - wow! vilket spel! Både Adam och Leo blev rejält omkramade förstås. Där gick nog luften ur våra östeuropeiska vänner.
I sjätte så fick vi ut både Calle och Oskar på walks varvid Trolle la ned en perfekt bunt för att flytta fram dem. Lewi slår sedan en lång lyra till rightfield så att Calle kan tagga och springa hem vår sjätte poäng. Oskar blev dock kvar på bas.
Vitryssarna groundade ut till Lewi och Linus, och därefter tog Lewi också en mycket snygg foullyra nästan inne i deras dugout.
En inning kvar och vi ville gärna utöka ledningen än mer för att minska pressen. Och det ser vårt middle infield till att göra via en singel av Max som tog sig till 2b på en groundout och 3b såg han till att stjäla fräckt när de gjorde pickoff till 2b. Linus slår sedan sin tredje hit för dagen så att Max kan lunka hem vår sjunde poäng. Nu byter de pitcher till en hårdkastande jätte, som strikar ut våra två nästa slagmän.
Nu tog vi ett snack med laget om att undvika gårdagens panik och ta en bränd i taget etc.
Och Vitryssarna inledde med två singlar men vi visade inga nerver, framförallt inte Oskar som strikar ut näste slagman.
Sedan slår de en singel som gör ställningen till 7-2 men vi är lugna. Leo träder in i handlingen igen med ett kast till 2b som Linus kan bränna den övermodige löparen med. Två brända och löpare 1b. De slår sedan en singel till som inte bekommer oss, för näste slagman slår en markboll till en av dagens många hjältar Lewi, som bara kan trampa på sin bas för segern.

Äntligen vaknade slagträna, vi hade nio hits idag mot fyra under resten av turneringen plus bara lyckade buntar. Och defensiven var säker och ibland spektakulär, vilka spel vi fick se dessa unga basebollspelare göra!
Oskar bara pumpade på utan nerver och baserunningen riktigt bra.
Leo gjorde nog sitt livs match med en dubbel och en singel för fyra rbi, och till det tre-fyra grymma spel som catcher.
Ja, det fanns många hjältar, inte minst bänken som var uppeldade och pådrivande hela matchen. Och vår nyanlände busschaufför Grimman hävdar att det var hans förtjänst att vi vann, ingalunda våra besvärjelser innan matchen. Och han är ju här imorgon också...

Men det är måstematch imorgon igen, då kan den här segern visa sig värdelös. Men den betydde oavsett det att vi fick njuta av en riktigt bra match av våra kadetter och att de höjde sitt självförtroende flera steg inför morgondagen.

 

Lördag 26 juli

Med det förhöjda självförtroendet och lite nya rutiner från igår, tar vi oss an uppgiften att besegra Ryssen.
Måstelaget 2 är precis som igår laddat men ganska avslappnat:

1. Lewi Lindström SP
2. Adam Hopkins cf
3. Max Hill 2b
4. Leo Bäckström c
5. Linus Holmberg ss
6. Wictor Granström 3b
7. Sebastian Italia lf
8. Calle Bielsten 1b
9. Trolle Brandt rf

Lewi gör sin första start som pitcher och eftersom vi är hemmalag så börjar han matchen.
Ryssarna kommer ut på en leadoff walk som sedan stjäl 2b. Snabbt raderad via en lineout till Calle som slänger till Linus som taggar löparen som hunnit för långt bort från basen. Efter en singel så plockar Adam ned en lyra så vi kommer ur inningen.
Själva är vi heta med de uppvaknade slagträna direkt. Lewi hjälper sig själv med en singel och Adam får en walk precis som Max så vi har baserna laddade utan brända. Leo får också en rbi-walk så att vi tar ledningen med 1-0. Ryssarna byter pitcher redan nu, och på den nye pitchern strikar vi först ut men sedan så slår Wictor ännu en hit som två svenskar springer hem på och 3-0 med en bränd. Wictor kommer ända till 3b på två wildpitchar och på den första tar Leo vår fjärde poäng. Sebbe får på sin första hit i turneringen som tar hem Wictor och Calle får också på en infield singel men sedan slår vi en groundout och Trolle blir sedan bränd på ett försök att stjäla. Men 5-0 är inte illa och dugouten sjuder av optimism.
Den dämpas dock väsentligt när Ryssarna kommer ut med sina tre första slagmän och den fjärde Ryssen slår in de två första med en singel ut på leftfield. Sedan lyckas de till och med få till en buntsingel och den darriga defensiven i pressade lägen såg ut att ha återvänt. Laddade baser och ännu en walk gör ställningen till 5-3 och då byter vi in vår brandsläckare Linus på kullen som inleder med en strikeout och sedan ger två groundout Ryssarna ytterligare en poäng men vi kommer i alla fall ur inningen med en ledning om än knapp.
Hitta tillbaka till den frejdiga offensiven var uppgiften nu och Lewi inleder med en walk men blir bränd på 2b på nästa fielders choice. Max slår en fin singel men Leos fina långa slag plockas ned snyggt av deras centerfielder. Efter det blir Linus HP:ad så att vi åter laddar baserna med två brända och Wictor är såå clutch när han slår ännu en singel upp i mitten som ger oss två poäng till.
Med ledning 7-4 går Linus in för att stänga ned Ryssarnas offensiv i tredje inningen och det går utmärkt efter tre fina groundouts till Lewi på 3b och Max på ss.
Vi inleder tredje med att Calle blir hårt träffad av bollen i ryggen och tappar luften. I duschen efteråt kunde vi alla se att det var Mizuno-bollar som användes...
Ryssarna byter pitcher igen men Trolle slår en singel på den nye och Calle tar sig hjälpligt till 2b.
Båda tar sig en bas framåt på en passed ball och sedan slår Lewi in Calle på en groundout till 3b. 8-4 och lite tryggare ledning. Sedan blir det två lyror som tar oss till fjärde inningen.
Linus gör som i föregående inning, nollar Ryssarna via en walk och en singel som på nästa slag lämnar en Ryss kvar på 2b med ett double play av Lewi som trampar på sin bas och kastar till 1b. En strikeout på det och Linus verkar hur säker som helst.
Vi är inte poängmätta ännu och efter två walks byter Ryssarna pitcher igen. Sebbe buntar så bra på den nye pitchern att han blir safe och kastet går dessutom förbi så Linus tar poäng. Efter en lyra så slår Trolle en singel till rightfield (de borde shifta på honom) som tar hem Wictor för 10-4 ledning men Sebbe blir bränd på hemplattan på kastet hem. Lewi blir nu HP:ad för tredje gången men sedan får Ryssarna sin tredje brända på en groundout.
Max tar hand om de två första bränningarna i femte, sedan kommer en Ryss ut på errorkast som tar honom till 2b. Han kommer också till 3b när vi försöker få honom på 2b. Men Wictor tar hand om en markboll så vi kommer ut skadelösa.
Vi ökar på till 11-4 då Linus med två brända walkar och stjäl andra samt scorar på Wictors singel, han är glödhet idag Wictor med 3 av 3 och 4 rbi.
I sjätte släpper Linus två singlar men vi behåller stort lugn och tar två forceouts på 2b som visserligen ger Ryssarna sitt femte poäng men sedan plockar Lewi ned en "dugout-lyra" till så det blir inte mer till Putins gossar.
Calle inleder botten sex med att ta sig ut på en error och Trolle slår en singel (vart tror ni?) och det gör Lewi också. Laddade baser för Adam som får på en fin 3run dubbel som ger oss 14-5. Nytt pitcherbyte och Max inleder med en walk på den nye som ger löpare 1 o 2 utan brända.
Gyllene läge för Leo att få avsluta matchen men han har ju haft otur idag då hans hårda slag hamnat rakt i handskar. Och det ser ut att inte lyckas för Leo slår tre långa slag ut på rightfield där de två första blir foul, men den tredje hamnar innanför linjen för en game ending dubbel.

Vi vinner alltså två måstematcher i rad på ett övertygande sätt med bra pitching, bra slagning och stabil defensiv. Det är också första gången "Snigeln" kan vinna två matcher i ett A-EM och första gången Sverige tar en femteplats. Och det utan USA-importer.
Starkt av detta unga lag att komma tillbaka från den snöpliga förlusten mot Ukraina och få sina slagträn att vakna upp. De tog till sig uppgiften och genomförde den galant. Det finns naturligtvis många hjältar efter en sån här urladdning men grunden är det här

laget

som har börjat spela för varandra och har vänt den här trenden själva. Alla bidrar på sitt sätt, inte minst den peppande och stöttande bänken.
Vi coacher är stolta att fått förmånen att vara med på deras resa och sett dem växa på många sätt.
Nu hem till Sverige för välförtjänt vila...

I år domineras laget av en stark årgång 99:or från framförallt
Stockholmsområdet och det är dessutom ett lag som för första gången på länge
inte har några amerikanska importer i laget. Förberedelserna har varit två
läger inomhus under vintern/våren i Smedjebacken, ett uttagningsläger i Gävle
och ett träningsläger i Alby. Men viktigast är förstås många matcher och vår
bild av läget är att de flesta av spelarna har fått ett tiotal matcher minst
innan EM.


Några

frågor till förbundskapten Stefan ”Snigeln” Nielsen:

1. Du har lett Kadettlandslaget i sju (?) år nu, hur är känslan inför årets EM
och hur ser du på årets lag?

- Känslan i år är lite lika som inför de senaste EM turneringarna att man
undrar hur de andra ländernas generationsväxling är. Vad det gäller vårat lag
så tycker jag att vi har fått ihop en riktig stabil start uppställning med en
hel del intressanta alternativa spelare. Vi har i år rätt många spelare som har
1 eller 2 års erfarenhet från tidigare EM vilket är en stor fördel då vi
tidigare år har haft svårt att få spelarna mentalt bereda på vad det innebär
att spela för Sverige. Det har tyvärr ofta påverkat våra spelare negativt vad
det gäller den egna prestationen och jag hoppas att killarna kan spela på deras
högsta nivå och då kommer vi att göra väldigt bra ifrån oss.2.
Vilka styrkor och svagheter har vi och vilka ändringar har vi gjort inför detta
år?

- Styrkan i laget i år är vår defensiv som ser riktigt bra ut med mycket rutin
på alla positioner men det gäller att alla killar vågar tro på sig själva och
att vi hjälper våra pitchers med att göra alla spelen defensivt. Vi behöver
verkligen göra alla rutinspel för att hänga med i matcherna. Svagheter i laget
är väl som vanligt att vi är väldigt beroende av att våra pitchers kommer in
med strikes och att det andra lagen inte får något gratis. Vi har också ofta
problem med att producera poäng då vi har lägen och vi måste vara lite smartare
när vi är vid plattan för att slå. Vi måste helt enkelt se till att vi har
många bra "at bats" för att sätta mer press på motståndarna. Vi har
gjort några förändringar coach mässigt som jag tror kan bli mycket bra i år. *
Vi har kompletterat coach uppsättningen med Oscar Carlstedt som kommer att
coacha 3:e bas och att även Ante Carlstedt tar på sig rollen som 1:a bas coach.
Detta gör att vi kan använda oss av Robert Claesson som enbart pitcher coach
och jobba mycket med förberedande av våra pitchers inför deras prestation både
på den mentala och fysiska prestationen. Vi får då också mera möjlighet för
Hasse Bäckström att hjälpa våra slagmän inför deras at bats. Sedan så ger det

även mig möjligheten att koncentrera mig på lagets prestation och förändringar
för att styra vårt spel från dugouten.3.
Hur ska Sverige etablera sig i A-EM, hur ska vi jobba ute i klubbarna med dessa
åldrar tycker du?

- Jag tycker att vi redan har etablerat oss i A-poolen men att vi självklart
kan utveckla oss att bli bättre och framför allt mer förbereda inför uppgiften.
Först och främst så behöver vi få fram mer spelare i Svensk baseboll för att
öka konkurrensen och få en högre kvalité. Detta är en viktig uppgift för
klubbarna att ta tag i så det blir fler spelare och det är inte bara för att vi
i landslagen ska få nytta av ungdoms utvecklingen utan även våra egna junior
och seniorlag ska få ett naturligt flöde av nya spelare. Får vi fler klubbar
att jobba med rekrytering av nya unga spelare så kommer vi att spela mera
matcher och få mer erfarenhet av att spela. Det känns som alla landets klubbar
och förbund måste ta detta som högsta prioritet för att vi ska utvecklas.4.
Nyckeln till framgång i år?

- Att vi kastar strikes och att våra spelare tror på sig själva och inte blir
mentalt blockerade av stundens allvar. Vi har så grymt duktiga spelare men som
tyvärr saknar matchspel men hårda och jämna matcher. Jag avslutar med en klyscha
och säger att om vi alla gör det vi kan och har visat under förberedelserna
inför EM så kan vi gå riktigt långt. Jag tror även att vår mini tur i Tyskland
med bra matchning innan EM kan göra oss riktigt vassa.Laget
(se nedan) samlas alltså på Skarpnäck den 16:e kl 15.00 för ett träningspass
och sedan sätter de sig i bussen för färden ned till Hamburg, där vi ska bo i
två dar och spela träningsmatcher mot tyska kadett- och juniorlag.

Därefter tar bussen oss ned till en av EM-orterna Dortmund, där vi ska möta den
lokala klubbens (Wanderers) kadett- och juniorlag. Sedan tar vi oss till
huvudorten för EM, Paderborn och hotellet där vi ska bo under veckan. Här har
vi en vilo- och tvättdag och på måndagen är det tekniskt möte och ett lättare
träningspass.

På tisdagen börjar allvaret med match mot Tjeckien och det blir inte lättare på
onsdagen då vi möter hemmanationen Tyskland. Torsdag möter vi Ukraina och sedan
följer beroende på hur det gått, slutspel eller placeringsmatcher under
fredagen och lördagen.

Hemma i Sverige igen på söndagen 27 juli förhoppningsvis nöjda med insatsen.

Ni kan följa vårt äventyr både genom att läsa Facebook och här på hemsidan där
det kommer att skrivas dagbok. Turneringens hemsida hittar ni på:

http://www.untouchables.eu/events/2014/european-championship-u15 Länk till annan webbplats.

och på Europeiska förbundets sida kan man följa matcherna play-by-play:

http://www.baseballstats.eu/2014/paderborn/schedule.php Länk till annan webbplats.Och det är som vanligt en hejarklack av trogna föräldrar på plats som stöttar
oss i blågula färger.

Nu hoppas vi bara på bra väder, inga skador och att vi presterar vårt bästa.Mvh
Ante Carlstedt

LagledareLaget:

#1                       
Sebastian
Kral                             
-01                      
IF,OF                 
Stockholm

#2                       
Linus
Holmberg                          
-99                      
IF,P                    
Stockholm

#3                       
Wictor
Granström                        
-99                      
IF,P                    
Gefle

#4                       
Erik
Jensen                                  
-00                      
OF                      
Gefle

#5                       
Max
Hill                                         
 -99                      
IF,P,C                
Stockholm

#6                       
Lewi
Lindström                           
-99                      
OF,IF                 
Stockholm

#7                       
Adam Käck      
                            
-00                      
P,OF                  
Rättvik

#11                     
Sebastian
Italia                           
-99                      
OF                      
Sundbyberg

#12                     
Leo
Bäckström                            
-99                      
C,P                     
Sundbyberg

#13                     
Trolle
Brandt                                
-99                      
OF                      
Göteborg

#15                     
Adam
Hopkins                            
-99                      
P,OF                  
Sundbyberg

#16                     
Jesper
Grönqvist                        
-00                      
IF                        
Sundbyberg

#17                     
Calle
Bielsten                              
-99                      
1B,P                   
Stockholm

#22                     
William
Lindholm                        
-99                      
OF                      
Sundsvall

#23                     
Nguse
Teklesenbet                   
-99                      
P,IF                    
Sundbyberg

#24                     
Linus
Bazeli                                  -99                      
1B                       
Gefle

#25                     
Måns
Magnusson                       
-00                      
C,OF                  
Västerås

#26                     
Oskar
Syrén                                 
-99                      
P,1B                   
Leksand#21                     
Stefan Nielsen, head coach

#37                     
Hasse Bäckström, outfield & hitting coach

#41                     
Robban Claesson, pitching coach

#42                     
Ante Carlstedt, lagledare & 1base coach

#43                     
Oscar Carlstedt, fystränare & 3base coach 

Publicerad: 2014-07-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se