Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

OS2020: Baseboll och softboll startade kampanjen

Baseboll och softboll startade kampanjen för återinträde på det olympiska programmet 2020. Detta skedde genom en presentation till IOK:s programkommission den 19 december.

Målsättningen är att få med baseboll som en herrgren och softboll som damgren på programmet till OS 2020. Som ett led i detta har IBAF och ISF:s medlemsländer röstat fram en sammanslagning av de två internationella förbunden.

World Baseball Softball Confederation (WBSC) som den nya, gemensamma, organisationen heter, presenterade sitt case tillsammans med övriga idrotter på IOK:s s.k. "shortlist" till OS 2020:

 

  • Karate
  • Roller sports
  • Sports climbing
  • Squash
  • Wakeboard
  • Wushu

 

De som deltog vid presentationen var Riccardo Fraccari och Antonio Castro från IBAFs styrelse samt Don Porter och Low Beng Choo från ISFs styrelse, samt idrottarna Alessandro Maestri (Italien) och Maria Soto (Venezuela).

 - Vi presenterade baseboll för herrar och softboll för damer som lämpliga idrotter till OS 2020, för deras globala popularitet vad gäller deltagande, supporter- och medieintresse globalt, den viktiga frågan om jämställdhet mellan könen, samt sporternas enorma kommersiella makt och styrka, sade Riccardo Fraccari, som delar ledarskapet i WBSC med Don Porter.

Övriga ärenden som diskuterades var deltagandet av professionella spelare, utveckling av deltagande globalt och ett nytt upplägg där båda idrotterna skall kunna använda sig av samma arena och minska antalet tävlingsdagar.

Baseboll och softboll har varit borta från det olympiska programmet sedan OS i Peking 2008, då Kuba vann basebollguldet och Japan vann softbollguldet.

- Under vår frånvaro från den olympiska programmet, har vi lyssnat och tagit lärdom, och den processen har utmanat oss att vara kreativa om hur våra sporter kan leverera konkreta och påtagliga mervärden för den olympiska rörelsen, sade Don Porter till media efteråt.

Nästa formella presentation sker i samband med SportAccord konferensen i St Petersburg, Ryssland, den 26-31 maj.

Publicerad: 2012-12-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se