Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

EC2012: Finsk överraskning men svensk besvikelse

Denna veckan spelar Leksand och Göteborg Europacupkval ute i Europa. För de svenska lagen har det hittills varit negativa resultat medan Espoo Expos från Finland överraskar positivt.

Ni kan följa Europacupkvalet via CEBs resultatsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Välj Qualifier European Cup, Göteborg spelar i gruppen i Namur och Leksand i gruppen i Attnang-Puchheim.

-> Direktlänk: Göteborgs spelprogram och länk till live pbp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-> Direktlänk:Leksands spelprogram och länk till live pbp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

 

Dag 4: Fjärde raka förlusten för Göteborg

Göteborg noterade sin fjärde raka förlust i Europacupspelet i belgiska Namur när Barracudas Montpellier vann enkelt med 8-1. Curtis Dionne tog förlusten för Göteborg.

Om man får ta på sig de nordiska glasögonen fortsätter Espoo Expos från Finland att överraska. 3-1 mot belgiska Namur, 4-2 mot Göteborg och 5-2 mot ryska mästarna Tornado Moskva - helt plötsligt har Espoo en möjlighet att nå final i Europacupkvalet! Kanske överraskande för en del, men Expos har en ex-MLB pitcher i Tim Harikkala och laget har spelat Europacupkval de senaste åtta säsongerna vilket har gett laget en hel del rutin genom åren...! Även med Göteborg borta från detta kvalspelet ska det bli intressant att se om Espoo kan nå finalen!

I Österrike spelade Leksand idag mot schweiziska Therwil Flyers. En svängig match slutade till slut med uddapoängsförlust, 6-7, efter att Leksand gjort en comeback i nionde inningen och hade kvitterande poäng på andra bas - men kunde inte få in löparen och kvittera matchen.

 

Dag 3: Rainout i Österrike - förluster för Göteborg

I Österrike regnade hela onsdagens spel bort och matcherna får läggas om. Exakt hur spelprogrammet blir är osäkert i skrivande stund men Leksand möter schweiziska Therwil Flyers på torsdagen.
Göteborg, som fick rainout på tisdagen, spelade två matcher. Mot finska Espoo Expos blev det en överraskande förlust, 2-4 och den förlusten följdes upp med hela 0-15 mot belgiska Namur Angels.

 

Dag 2: Förlust för Leksand och rainout för Göteborg

Leksand inkasserade en förlust i tisdagens spel i österrikiska Attnang. Ryska vicemästarna MGPU-SYOS vann med 11-7 . Leksand tog ledningen med 3-0 men rasade ihop i den åttonde inningen då ryssarna kunde avgöra matchen och ta en sexpoängs ledning. För Göteborg blev det rainout i Belgien.

 

Dag 1: Vinst för Leksand - förlust för Göteborg

Göteborg inledde Europacupspelet med att förlora mot ryska Tornado med 5-8. Alexandr Vasilyev pitchade en complete game (149 pitchar...) för Tornado som kunde utnyttja hela sex errors av Göteborg i en match som stördes rejält av regn. 

Andreas Wahlin slog en homerun för Göteborg och var 2 för 4, liksom Matt Winter.

Leksand fick en bättre start i sitt Europacupkval. Vinst mot vitryska Sugarstorm med 18-8. Vitryssarna tog dock ledningen med 3-0 i den första inningen men Leksand kunde få ordning på både defensiv och slagning ju längre matchen gick. 
Andreas Matspers tog hem vinsten på kullen och Johan Klarberg slog 3 för 5 med fyra inslagna poäng. Totalt radade det unga Leksandslaget upp 15 hits.

Göteborg fortsätter Europacupkvalet på tisdag eftermiddag mot värdlaget Namur Angels klockan 17:30. För Leksands del väntar morgonmatch 10:30 mot ryska laget MGPU-SYOS 42. 

 

 

Inför Europacupen: Första gången i Europa för Göteborg

För Göteborg är det första gången någonsin som laget deltar i Europacupen. Man kvalificerade sig efter att ha gått till SM-final i fjol, där dock Stockholm blev för svåra.

Vi tog tempen på Göteborg inför Europacupkvalet i Namur och Kalle Knutsson tog sig tid att svara på några frågor...

Grattis till en bra inledning i Elitserien! Hur är känslan i laget efter de 10 första matcherna?

- Känslan är okej men vi lyckas aldrig vara full trupp så vissa saker saknas fortfarande. Vi kan bättre! 

Det var inte många som trodde att ni skulle kunna ersätta Evan Porter som ju gjorde en makalös säsong för er i fjol. Hur har de nya importspelarna funkat för er?

- Helt okej, samtidigt som vår egen Bryan Lee har lyckats skapligt. Vi hoppas på att det vi förlorat från Evan tages igen med ett mer erfaret Göteborg (Hemmaspelarna)  

Europacupkval i Namur väntar den kommande veckan – hur känner ni inför den utmaningen? 

- Det ska bli väldigt kul då det är första gången i klubbens historia som man spelar ute i Europa. Målet är att ta en match i taget och försöka vinna varje match utan att titta tillbaka vad som hände under föregående match. Målet är att göra en bra turnering och att killarna får den erfarenhet det är att spela ute i Europa. Också en ny erfarnehet med 5-7 matcher på 5-6 dagar är något nytt för halva truppen…

Truppen?

- Vi saknar ett par tre stycken i truppen, bland annat Bryan Lee som hade varit en av våra starters samt ett viktigt slagträ i slagordningen.  

Vad vet ni om motståndarna i Europacupen? Några som ser starka ut på förhand?

- Montpellier gör aldrig bort sig i cupen samt Namur själva kommer bli vassa.   

Hur lägger ni upp veckan och fördelar pitchingen – fem matcher på fem dagar kan ju bli som mest sju matcher på sex dagar om det går bra…?

- Pitchingen är alltid nyckeln i sådana här turneringar. Vi måste vinna rätt matcher. Match 1 och 2 startar vi med Curtis Dionne och Greg Ball, sedan får match 3 tas av bullpen. Vi hoppas sedan på att Patrick Carlson anländer för start i match 4 innan vi början om med Greg och Curtis (om vi skulle vara klara för final innan match 5 så står givetvis Curtis / Greg över den och kastar match 6-7).

- Nyckel matcher på förhand är match 2 och 4 men man måste vinna match 1 för att få oss en uppfattning om rankning innan man börjar spela taktiskt…  

På förhand – vilka är de viktigaste nycklarna för att lyckas i Namur?

- Pitching och defensiv, avslutar Kalle Knutsson.

Vi önskar Göteborgs BSF varmt lycka till i Europacupkvalet!

 

Fotnot: Vi har även skickat frågor till Leksands BSK men ännu inte fått något svar från dem - men vi önskar naturligtvis även Leksand varmt lycka till i Europacupkvalet!!!

Publicerad: 2012-06-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se