Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hallå där... Oscar Carlstedt

Vår intervjuserie med spelare utomlands i USA fortsätter idag med ett nedslag i södra Los Angeles, där Oscar Carlstedt från Stockholms BSK numera spelar collegebaseboll i Cypress Chargers.

För dem som inte känner dig, vem är du?

- Jag heter Oscar Carlstedt, är 19 år, pitcher, och jag började spela för Stockholm när jag var 12 år gammal. Numera spelar jag för Cypress Chargers, som är basebollaget på Cypress College i södra Kalifornien.


 
Du gick tre år på Akademin i Leksand – hur beskriver du den tiden?

- Att träna och spela på akademin i Leksand var både roligt och nyttigt för mig som basebollspelare. Jag lärde mig mycket om baseboll och styrketräning under de tre åren jag var där. Det var lite annorlunda att bo i Leksand for mig som är från en storstad, men jag vande mig ganska snabbt och nu saknar jag nästan Leksand lite.

- Det var mycket som förändrades i livet när man flyttade dit. Ny stad, ny skola, nya vänner och att bo själv för första gången var några av de förändingarna man fick uppleva. Det tog ett tag att anpassa sig till allt, men i slutändan är jag väldigt glad att jag valde att gå där för det har verkligen varit bra för min baseboll.
 
Du var även uttagen att delta på MLB European Academy i Italien (totalt tre gånger) Kan du beskriva de veckorna för oss som inte varit där?
- Det var en häftig upplevelse att få träna och spela med de bästa unga spelarna i Europa i tre veckor. Det bästa med de veckor jag fick spendera där var ändå att bli coachad av Bruce Hurst, Lee Smith, Barry Larkin, Rod Carew och Brent Maine m.fl. Riktigt stora spelare som vet ett och annat om baseboll. De gick verkligen in för att hjälpa en så mycket som möjligt under de tre veckorna och de hjälpte mig att utvecklas otroligt mycket. Man lär dessutom känna många spelare från andra europeiska och afrikanska länder vilket också var en rolig upplevelse. Sen är det ju aldrig fel med gratis mat och boende i Italien i tre veckor!
 
Numera läser du på Cypress College i södra Los Angeles. Varför valde du att spela på Junior College i USA efter gymnasiet?

- Redan när jag började mitt första år på akademin i Leksand så visste jag att jag ville spela collegebaseboll i USA. Det har alltid känts som det nästa steget inom basebollen för mig. Eftersom att Sverige inte är en speciellt stor basebollnation så ville jag hitta bättre konkurrens och motstånd och då är college ett bra ställe att utvecklas på, samtidigt som man studerar. Drömmen är ju självklart att spela professionell baseboll och jag tror att college är ett bra steg på vägen dit.
 
Hur gick det till att söka dit och vad har du för tips till andra killar/tjejer som vill prova på att läsa i USA?

- När jag valde skola så åkte jag med Tony Klarberg (instruktör på Akademin) och några andra akademispelare till Kalifornien och på en college tour för att se vilken skola som passade bäst för respektive spelare. Det gäller att hitta den skolan som passar ens basebollnivå och som känns som en skola som passar i det stora hela.

- När man väl bestämt sig för vilken skola man vill söka till så gäller det att vara ute i god tid med ansökningar och sådant. Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om hur det fungerar med alla ansökningar och studiestöd från CSN och sådant.
 
Hur bor ni på Junior College och hur känns studentlivet i Cypress?

- På Junior colleges finns det oftast inga dorms så jag bor i en lägenhet med en rumskompis från laget. Coacherna i laget var väldigt hjälpsamma när det gällde att hitta boende och de hittade snabbt en lägenhet åt mig när jag kom hit. Hyran är ca 1100 dollar i månaden och eftersom vi bor två stycken i lägenheten så blir det ca 550 dollar i månaden (3700 kr ungefär).

- Livet som student på Cypress är ganska lugnt. Det är inte så mycket skolarbete och definitivt mer fokus på idrotten (basebollen) än skolan. Jag går i skolan måndag-torsdag och har två lektioner om dagen under de dagarna. Skolarbetet är egentligen bara för att förbereda studenter inför en transfer till ett university, därför får idrotten mycket fokus eftersom det är en väg många går för att komma till ett bra university. Jag tycker själv att det är väldigt skönt eftersom man får mycket tid åt baseboll och kan satsa så mycket som möjligt på det. Även om man inte gör så mycket skolarbete så gäller det att ha bra betyg och få allt skolarbete gjort, annars får man inte spela baseboll med skollaget.
 
Hur fungerar höstsäsongen i Junior College, det verkar inte som om ni spelar seriespel under hösten?

- Nej, det spelas inget seriespel under hösten. Däremot så spelar man matcher genom hela hösten för att förbereda spelare inför säsongen samt för att coacherna ska kunna få en bra look på spelare "in action" för att kunna ta ut det slutgiltiga laget. Under hösten tävlar alla i laget om en plats i det slutgiltiga laget som tas ut till säsongen, så det gäller att man presterar bra under hösten och visar att man vill ta en plats i laget. matcherna i sig spelar ingen roll men de tas lika seriöst som vilken match som helst och det gäller verkligen att göra bra ifrån sig under hösten. 


Oscar Carlstedt och hans lag Cypress Chargers (Oscar i mittersta raden, längst till höger)

 

En vanlig träningsvecka hos ert college, hur ser den ut?

- På Cypress har vi basebollträning varje skoldag, förutom de dagar då vi spelar match. Intensiteten på träningarna är hög, det gäller att alltid vara fokuserad under övningarna för att hänga med och göra det man ska. Förutom alla "fallball" matcher under hösten så spelas det också många internmatcher så man får mycket matchträning. Vi har även styrketräning med laget tre gånger i veckan, men för att få ordentlig styrketräning så lär man vara i gymmet under fritiden också.
 
Största skillnaderna mot träningarna hemma i Sverige?

- Största skillnaden för mig (som pitcher) är hur mycket man springer här. Man får springa både som träning och som straff om någon gör något mentalt fel eller liknande. Sen tycker jag att organisationen runt det hela är på en mycket högre nivå än i klubblagen i Sverige. Sedan är intensiteten överhuvudtaget mycket högre. Vill man spela college baseboll måste man vara beredd att träna hårt, tävla och pusha sig själv.
 
Så vitt vi förstår har du tagit en plats i collegelaget redan till vårsäsongen. Hur var konkurrensen om platserna?

- Ja, som det ser ut nu så har jag tagit en plats i laget till våren. Konnkurrensen är hård och det gäller som sagt att visa att man verkligen vill ta en plats och prestera under fall ball matcherna. Jobbar man hårt varje träning och går ut för att vinna varje match så kommer coacherna se det vilket inte direkt gör dina chanser sämre. Det är hård konkurrens, men vill man så kan man som man brukar säga.
 
Ni spelade match på LA Angels hemmaplan, Angel Stadium (se arkivbild nedan) Måste varit en mäktig känsla - kan du berätta mer om det?

- Vi spelade mot ett lag som kallades för "Angels scout Team", som bestod av high school spelare som Angels organisationen tyckte var prospects och ville kolla lite extra på genom att spela med dom som ett lag. Att spela på Angel Stadium var bland de häftigaste upplevelserna i mitt liv faktiskt. Även om det knappt var några människor där och tittade så fick man ändå en känsla av hur det är att spela proffessionell baseboll när lamporna slogs på. Allt från deras dugouter till warningtracken var så välskött och man kände sig verkligen som ett proffs bara man var där. Det var som sagt knappt några människor där, men det är inte många gånger som jag fått en sådan adrenalinrush som när jag klev upp på kullen på Angel Stadium. En helt fantastisk upplevelse. Sedan hjälpte det ju upplevelsen att vi vann båda matcherna där också.


 
Till sist, hur ser planerna ut för våren/sommaren 2011?

- Till våren 2011 blir det säsongsspel med Cypress vilket jag verkligen ser fram emot. "Fallball" i all ära, men till våren kommer matcherna att gälla någonting vilket gör det så mycket roligare att spela. Till sommaren är det mera oklart vad som kommer att hända. Jag är helt säker på att jag kommer att spela summerball (baseboll på sommaren) någonstans i USA. Det är just nu upp till min headcoach på Cypress att kolla på mig under våren och sedan skicka mig till en sommarliga som passar min nivå. Jag vet inte riktigt hur mycket jag kommer ha att säga till om i den diskussionen, men jag skulle tycka att det var kul att få se någon ny del av USA och spela där. Jag får helt enkelt se hur det går under våren och därefter planera sommaren.

 

Publicerad: 2010-12-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet

Box 53

13721 Västerhaninge

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se