Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll-EM: Femteplats för Sverige

Sverige slutade på en femte plats i Baseboll-EM 2010. Den avslutande matchen mot Tyskland förlorades med 0-8 inför 1700 åskådare i Stuttgart.

Direktlänk: Baseboll-EM 2010 Officiell webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Direktlänk: Baseboll-EM 2010  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Spelprogram, resultat, play by play och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

2010-07-31 Förlust mot Tyskland - femte plats facit i EM

SVERIGE   000 000 000 - 0
TYSKLAND 011 004 20x - 8

Sverige slutade på en femte plats i Baseboll-EM 2010. Den avslutande matchen mot Tyskland förlorades med 0-8 inför 1700 åskådare i Stuttgart.

Sveriges förbundskapten Dennis Cook var stor i nederlagets stund:

- Det tyska laget spelade mycket bra. Bra pitching och viktiga slag med två brända, de förtjänade segern och bronsmedaljen i EM.

 

Inför dagens matcher hade faktiskt Sverige chans på en finalplats, men det skulle förutsätta att Italien förlorade mot Holland. Nu när Italien besegrade Holland och säkrade en finalplats, kom matchen mot Tyskland att gälla en bronsmedalj.

Men tyskarna var fokuserade inför publiken i Stuttgart och skickade fram exproffset Tim Henkenjohann på kullen. I den andra inningen tog Tyskland ledningen, efter att Sverige släppt ut en löpare på en error med två brända kunde Tyskland utnyttja läget och ta ledningen. Situationen upprepade sig i tredje inningen och Tyskland hade så långt en ledning med 2-0.

I den sjätte inningen öppnade Tyskland upp en ledning till 6-0 och återigen var det skakig defensiv av Sverige som låg bakom de tyska poängen. Tre errors och en balk resulterade i fyra poäng för tyskarna som sedan kunde defilera hem inför hemmapubliken till seger med 8-0.

Rickard Leander startade för Sverige och gick 5 innings. Joakim Claesson följde upp med en inning i relief innan Nick Soubiea avslutade matchen för Sverige.

 

Sverige slutade femma i EM, detta efter att Grekland besegrat Frankrike och gått förbi Sverige i slutställningen tack vare segern i det inbördes mötet.

Men en femteplats i Baseboll-EM är ett steg framåt jämfört med EM 2007 och tre steg fram jämfört med EM 2005 och ett fullt godkänt facit för Dennis Cooks manskap.

 

2010-07-30 Storförlust mot Holland

SVERIGE 000 00 - 0
HOLLAND 512 25 - 15

I fredagens andra match vilade coacherna flera nyckelspelare inför den "viktigare" matchen mot Tyskland på lördag. Peter Jansson, Gefle, startade matchen och såg Sidney De Jong slå en homerun redan i första inningen och ange tonen för Holland.

David Bergman anförde "de oranje" på kullen med åtta strikeouts över fem innings. Peter Jansson kastade tre innings för Sverige och Michael Andersson avlöste med 1.2 innings.

Att Sverige skulle skaka Holland var knappast troligt och holländarna tog sin sjunde raka seger i årets EM (total poängskillnad 67-3) och säkrade en finalplats på söndagen. Björn Johannessen och Rickard Reimer vilade helt och totalt fick 15 spelare speltid i matchen.

 

2010-07-30 Jacob Claesson och Nick Soubiea imponerade mot Frankrike

FRANKRIKE  001 000 010 - 2
SVERIGE      010 002 00x - 3

Sveriges basebollherrar höll medaljdrömmen vid liv när man besegrade Frankrike med 3-2 i fredagens första match. Tack vare segern kan Sverige - vid seger mot Tyskland på lördagen - knipa en medalj och har även chans på EM-final!

Sverige tog ledningen i andra inningen på två raka dubblar av Rickard Reimer och Christoffer Johansson. Frankrike kvitterade i tredje inningen innan Rickard Leander gav Sverige en 3-1 ledning med en tvåpoängshomerun i den sjätte inningen.

Startande pitcherna Jacob Claesson gjorde återigen en stormatch med sju starka innings. I den sjunde inningen var dock Frankrike ytterst nära att kvittera men Christoffer Johansson bestal Frankrike på en tvåpoängshomerun med en fantastisk lyra över staketet på centerfield.

Oscar Carlstedt startade den åttonde inningen för Sverige men gav upp två raka walks och en wild pitch. Istället kom Nick Soubiea, som räddade Sverige dagen innan, in igen och stängde igen dörren för fransmännen. Visserligen fick de en poäng efter en error av Sveriges shortstop Rickard Reimer, men tre raka lyror till leftfield - varav några kvalificerade lyror av Tony Dermendziev - och en markboll till andra bas gjorde att Soubiea återigen förtjänade en save i en kritisk situation för Sverige.

Med största sannolikhet kommer Sverige att vila flera nyckelspelare i fredagens andra match mot Holland och istället satsa allt på att besegra Tyskland i lördagens eftermiddagsmatch som kommer sändas på Eurosport 2 (sändningsstart 18:00).

 

2010-07-29 Sverige chockade Italien

ITALIEN   000 002 000 - 2
SVERIGE 120 000 000 - 3

Sverige stod för den största sensationen i Baseboll-EM hittills när man besegrade Italien med 3-2 under torsdagen. I och med segern gick Sverige till slutspel och har säkrat en plats bland de sex bästa nationerna.
I slutspelet möter Sverige Frankrike, Holland och Tyskland.

Sverige var piskade att vinna över Italien för att nå slutspelsrundan, och i och med det också säkra en plats i EM 2012 utan att behöva kvala.
Italien hade fyra raka segrar och 47-5 i poängskillnad inför matchen, och det var inte många själar som trodde att Sverige skulle ha en chans att överraska.

Förbundskaptenen Dennis Cook gick "all in" och skickade fram pitcheresset Joakim Claesson som levererade en av sina bästa matcher i landlagsuniformen, och passande nog hade han en hel del hjälp defensivt.
Men det var Sveriges offensiv som startade bäst. Kristoffer Sjöberg slog in Tony Dermendziev med Sveriges första poäng i första inningen, och i den andra inningen slog Björn Johannessen och Rickard Leander var sin homerun för att göra ställningen till 3-0.
Matchen bröts på grund av regn i den femte inningen och ett långt regnavbrott inleddes.
Flera trodde att matchen skulle brytas men när spelet återupptogs slog Mario Chiarini och Giuseppe Mazzanti var sin homerun och gjorde ställningen till 2-3.

Joakim Claesson kom dock ur den knipan men när Simone Albanese slog en dubbel byttes han ut (efter 100 pitchar) och Nick Soubiea gick in i relief.
Soubiea fick bra hjälp av Tony Dermendziev som kastade ut den potentiellt kvitterande poängen på hemplattan efter en lyra till leftfield, för att avsluta den sjunde inningen. Tre raka bränningar i åttonde inningen följdes upp med en thriller i den nionde inningen.
Italien startade ett sista försök att kvittera och hade den kvitterande poängen på andra bas, men Nick Soubiea fick den italienska slagmannen att slå en enkel markboll till andrabasmannen Adam Sorgi som assisterade den avgörande bränningen.

Italiens startande pitcher Riccardo De Santis tog förlusten med fyra innings och tre insläppta poäng, Joakim Claesson pitchade sex innings för vinsten och Nick Soubiea kastade tre makalösa innings (endast en hit) för att notera en "save".

Istället för en delad niondeplats och ett påfrestande EM-kval sommaren 2011 väntar nu matcher mot Frankrike, Holland och Tyskland och som sämst en sjätteplats i turneringen.

För en av favoriterna till de fyra topplatserna, Spanien, blir det istället EM-kval 2011 liksom för Belgien, Kroatien och Ukraina.

Storbritannien och Tjeckien spelar en avgörande match på fredag morgon om 7-8 plats i turneringen, och vinnaren får dessutom en direktplats i EM 2012.

 

2010-07-28 Italienmatchen flyttad till torsdag

Sveriges sista gruppspelsmatch mot Italien avbröts i den andra inningen på grund av regn. Matchen kunde inte återupptas under onsdagen utan flyttas till torsdag morgon. 

Sverige är tvingade att vinna över Italien för att säkra en slutspelsplats. Italien är redan klara gruppsegrare och kommer direkt efter Sverigematchen att spela sin första slutspelsmatch, mot Frankrike.

Det officiella spelprogrammet finns på länken ovanför.

 

2010-07-27 Storförlust för Sverige mot Spanien

SVERIGE  000 303 0 - 6
SPANIEN  022 303 6 - 16

Spanien körde över Sverige på onsdagen, ett resultat av skakig pitching med totalt 10 walks mot ett inspirerat spanskt lag. Spanien tog ledningen med 2-0 i andra inningen, efter två raka walks följt av en dubbel. Man utökade ledningen till 4-0 innan Peter Johannessen reducerade på en trepoängshomerun i den fjärde inningen. Men kontakten var kortvarig, Spanien kontrade med en egen trepoängshomerun i den fjärde inningen och ytterligare en homerun i den sjätte inningen.

Offensivt slog Björn Johannessen 3 för 3, och Peter Johannessen hade totalt fyra inslagna poäng.

Men det var pitchingen som inte höll måttet denna dag och som ett resultat är nu Sverige piskat att besegra Italien på onsdagseftermiddagen. Annars väntar match om 9-10 plats mot Belgien.

 

2010-07-26 Regnet ställde in tre EM-matcher i Tyskland

Regnet ställde till det för måndagens sena matcher vid Baseboll-EM i Tyskland. Sveriges match mot Italien blev flyttad på grund av regn, liksom matchen Holland-Tyskland.

Matchen mellan Grekland och Kroatien sågs ut att hinna bli "official game", dvs fem innings vilket är det absoluta minimum för att resultatet skall räknas. Detta trots två tidigare timslånga regnavbrott, men i toppen av den femte inningen tilltog regnet och även den matchen bröts. Och får spelas om i sin helhet.

Spelprogrammet för tisdag är oförändrat, matcherna som är uppskjutna kommer att spelas under onsdagen och placeringsmatcherna som skulle ha spelats då skjuts till torsdag, enligt preliminära besked från Technical Commission.

Paradoxalt nog innebär detta positiva nyheter för Sverige. Istället för en sen kvällsmatch ikväll mot storfavoriterna Italien, middag kring midnatt och tidig avfärd till Heidenheim i morgon bitti för nyckelmatchen mot Spanien så blir det fullt fokus på den viktiga - kanske avgörande - matchen om den sista slutspelsplatsen mot spanjorerna och sedan kan man spela av matchen mot Italien på onsdag.

 

2010-07-25 Jakob Claesson dominerade mot Kroatien

KROATIEN 000 020 0 -   2
SVERIGE   040 411 2 - 12

 

Sverige tog sin andra raka seger i Baseboll-EM när man besegrade Kroatien med 12-2 på söndagseftermiddagen i tyska Heidenheim. Denna gång var det Jakob Claesson, 21, bror till gårdagens pitcherhjälte Joakim Claesson, som spelade hjälterollen på pitcherkullen. I morgon står Italien, med tre raka storsegrar, för motståndet i Baseboll-EM.

Kroatien hade två raka förluster innan mötet mot Sverige och var piskade att vinna för att fortfarande ha chans på slutspel. Man ställde upp med sin allra bästa pitcher, kroat-kubanen Ernesto Pereira, mot svenskarna. Men de svenska slagmännen hade gjort sin hemläxa - tålmodighet och disciplin kännetecknade svenskarnas slagning.
I den andra inningen tog Sverige matchens första poäng på Björn Johannessens singel. Tre slagmän senare slog Tony Dermendziev Sveriges tredje homerun i turneringen och gjorde ställningen till 4-0.

Jakob Claesson höll kroaterna i skick de följande inningarna och i den fjärde inningen kom Sveriges femte poäng efter två dubblar av Henrik Johansson och Adam Sorgi. Efter ytterligare två walks till Rickard Reimer och Magnus Pilegård byttes Ernesto Pereira ut efter endast 3.2 innings och sex walks.
In kom avbytande vänsterhänte Marin Farkas för att möta landslagsdebutanten Kristoffer Sjöberg. Sjöberg, som ju slog en grand slam homerun mot Grekland, slog en dubbel som rensade baserna och gav tre poäng för Sverige, till ledning 8-0.

Kroaterna reducerade i femte inningen på Slobodan Gales tvåpoängshomerun, men Tony Dermendziev noterade sin fjärde inslagna poäng i matchen när han slog in Henrik Johansson i den femte inningen och Peter Johannessen slog in Rickard Reimer med en dubbel i sjätte inningen för att göra ställningen till 10-2.

Matchen avbröts i den sjunde inningen efter att Magnus Pilegård och Lukas Ohlsson slagit varsin poänggivande singel.

Sverige hade en jämn slagning - varje spelade i lineupen noterade minst en hit var, och sju spelare hade poänggivande slag i matchen.
Jakob Claesson var dock matchens lysande stjärna och pitchade sju briljanta innings över 110 pitchar. Endast sex hits, två walks och tre strikeouts.

Grupp B ser ut att bli ett riktigt getingbo där fyra lag slåss om de två platserna efter Italiens på förhand givna förstaplats som ger slutspelspositioner.
Greklands kommande två matcher, ikväll mot Spanien och måndag eftermiddag mot Kroatien, blir väldigt intressanta att följa efter Sveriges onödiga förlust mot grekerna i öppningsmatchen.

Vad gäller direktplatserna till 2012 års EM-turnering så kommer de sju högst placerade lagen i detta EM vara direktkvalificerade, under förutsättning att Holland kommer bland de sex främsta lagen. Detta eftersom Holland är arrangör av EM 2012.

 

2010-07-24 Viktig seger mot Storbritannien

SVERIGE              021 010 000 - 4
STORBRITANNIEN 000 000 001 - 1


Sverige tog en viktig seger mot Storbritannien när Baseboll-EM gick in på sin andra speldag.
Pitchern Joakim Claesson, Stockholm, anförde ett svenskt lag som spelade i stort sett fläckfri defensiv och vann över britterna med 4-1. Under söndagen väntar ytterligare en nyckelmatch i gruppspelet då Kroatien står för motståndet i Heidenheim.

Joakim inledde med att strika ut britternas leadoff slagman Richard Klijn, och Claesson hade riktigt bra kontroll de första inningarna och hade dessutom bra stöd av defensiven.
Sverige tog ledningen i den andra inningen då britternas startande pitcher Brian Essery gjorde en otillåten pitcherrörelse. I den tredje inningen utökade man ledningen till 3-0 på två poänggivande slag av Rickard Reimer och Kristoffer Sjöberg.
Britterna hade löpare ute i varje inning men tack vare bra defensiv (bl.a. fyra double plays) kunde Sverige undanröja hoten och istället utöka ledningen till 4-0 i den den femte inningen på Rickard Reimers slag.

I den nionde och sista inningen tröttnade dock Joakim Claesson och britterna kunde ta sin första poäng och dessutom ha den vinnande poängen i slagposition, med laddade baser och två brända och ställningen 1-4.
Efter 128 pitchar lämnade då Claesson vägen för Kent Karlsson, Karlskoga, som med ett helt annat tempo i pitchingen såg till att Richard Klijn slog en enkel markboll till Kristoffer Sjöberg som gjorde den 27:e och sista bränningen i matchen.

Sverige tog därmed en oerhört viktig seger i detta EM. I morgon väntar Kroatien som idag noterade sin andra förlust i turneringen mot Spanien (6-7).

Förutom Henrik Johanssons pinch hit dubbel i nionde inningen var det toppen av Sveriges slagordning som stod för offensiven denna dag. De fem första slagmännen var kombinerat 8 för 22 offensivt i matchen.
Men Sveriges "man of the day" var definitivt Joakim Claesson som gav tillbaka hoppet till svenskarna i årets Baseboll-EM.

 

2010-07-23 Tung förlust för Sverige mot Grekland

GREKLAND 022 005 030 - 12
SVERIGE    000 080 001 - 9


Sverige förlorade en svängig match mot Grekland när Baseboll-EM inleddes i Tyskland under fredagen.
Siffrorna skrevs till 9-12 efter att Sverige först vänt underläge 0-4 till ledning 8-4, och sedan direkt tappat ledningen.

Grekland, med flera rutinerade spelare från OS 2004, inledde bäst i matchen och kunde ta fyra poäng på de tre första inningarna på Sveriges startande pitcher Nick Soubiea, varav två poäng i den tredje inningen som ett resultat av svenska defensiva misstag.
Sverige hade länge svårt mot Greklands vänsterhänta pitcher Andrew Brack, men i botten av den femte inningen fick Sverige ordentlig fart på slagträna och tog åtta poäng, varav fyra på Kristoffer Sjöbergs grand slam homerun, och två poäng på Christoffer Johanssons dubbel.

I den sjätte inningen hade Grekland reducerat till 8-6 när Nick Soubiea släppte en trepoängshomerun till Peter Maestrales, och därmed tog Grekland återigen ledningen i matchen. Man utökade sedan ledningen med tre poäng i den åttonde inningen innan Peter Johannessen reducerade till 9-12 med en solo homerun i botten av den nionde och sista inningen.

I Grekland slog Chris Demetral fyra hits på fem försök två poäng och två inslagna poäng. Sveriges främsta slagmän var Adam Sorgi, som slog fyra hits på fem försök.

Nick Soubiea (0-1), Sverige, tog förlusten i matchen efter att ha släppt tio hits och nio poäng på 5 1/3 innings.

Sveriges nästa match spelas på lördag (14:30) i Stuttgart mot Storbritannien, som slog Kroatien i dag med 10-1.

 

Arkiverade EM-notiser:

2010-07-23 Sverige öppnar mot Grekland

I fredagens öppningsmatch väntar Grekland för Sverige - ett Grekland som tog silvermedalj i EM 2003 men som i EM 2005 kom på nionde plats, och som stod utanför EM 2007. Då den inhemska ligan är en av de svagaste i Europa, får grekerna lita till amerikanska spelare med dubbla pass för att få en slagkraftig uppställning till EM2010.

 

2010-07-22 Inför Baseboll-EM 2010

Årets upplaga av Baseboll-EM ser ut som en av de mer ovissa någonsin. Förutom de eviga favoriterna Italien och Holland, kan utmanarna detta år bli fler än någonsin - eller färre än någonsin - beroende på hur det går för spelartillskotten som har dubbla pass.

Både Grekland, Kroatien och Storbritanniens laguppställningar är fyllda av spelare som till vardags spelar långt ifrån den egna ligan. Samtidigt har t.ex. Grekland inte spelat en enda träningsmatch inför turneringen vilket gör laget extremt svårtippat.

 

Mister Baseball har gjort en förhandsgranskning av lagen (engelska) som ni hittar på de nedanstående länkarna:

Preview Group A Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Preview Group B Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (med Sverige)

 

Publicerad: 2010-07-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se