Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadett-EM: Sverige klart för A-pool

De svenska kadetterna lyckades med det som varit målet sedan säsongen 2009, att vinna EM-kvalet på hemmaplan. Litauen besegrades med 12-2 i första matchen och efter det lämnade Litauen WO inför sista matchen.

 

1
2
3
4
5
Tot
H
E
Sverige
0
6
1
1
4
12
6
0
Litauen
1
0
0
1
0
2
4
7

Startande Line-up

LINDBERG Michael ss
HOLMBERG Oscar c
JOHNSON Joel p
PETTERSSON Robin 2b
HAMMARSTEDT Elvis 3b
FAHLGREN Jesper rf
BLOMKVIST Henric 1b
UNGER Robin lf
HOLMATS Sven cf

Sverige startade matchen med en lead-off singel, men Litauen lyckades att hålla tätt och sedan ta ett poäng i första inningen.

Svenskarna svarade dock genast i andra inningen, genom att ta 6 poäng men endast slå 1 hit. Efter det rallyt lyckades Joel Johnson med att endast behöva slänga 10 pitchar i botten av andra inningen. Joel, som pitchade hela matchen och endast behövde slänga 69 pitchar total.

Sverige tog sedan ytterligare ett poäng i toppen av tredje inningen. Litauen fick ut sin första löpare på base, men ett double play och sedan en lyra till Joel på kullen avslutade den tredje inningen, på endast 7 kast.

I toppen av fjärde inningen drog sverige ifrån med ytterligare ett poäng, men Litauen reducerade i botten av inningen till 8-2.

I femte inningen, tog Sverige 4 poäng genom aggresiv baserunning. Elvis Hammarstedt sprang till andra base på en walk, när den litauiske pitchern stod och pratade med sin catcher. Joel mötte endast tre slagmän även i den femte och sista inningen, eftersom Sverige ledde med 10 poäng.

Ställningen var då 1-1 i matcher och Svenskarna förberedde sig för den tredje och avgörande finalen. Då meddelade tävlingsledningen att Litauen meddelat att de lämnade WO till sista matchen, då de inte vågade chansa på att hinna spela klart matchen, eftersom de hade en båtresa att passa i Stockholm senare på eftermiddagen.
Tävlingsledningen förklarade därför Svenskarna som vinnare av den tredje och sista finalmatchen och stort jubel utbröt bland de svenska spelarna, samtidigt som de litauiska spelarna blev fruktansvärt besvikna på sina ledare, eftersom de ville spela om segern och inte var medvetna om den egna lagledningens beslut innan den meddelades av tävlingsledningen.


Joel Johnson utsågs inte enbart till finalmatchens spelare, utan även till bäste slagman i turneringen, med ett AVG på .571, 8 hits, 7 RBI.

Joels statistik som pitcher, ERA på 2.40, AVG against .200, flest innings pitched i turneringen 11.2, 11 strike outs och 3 Wins (samtliga 3 för Sverige) gjorde att tävlingsledningen även utsåg Joel som bäste spelare i hela turneringen.

Jesper Fahlgren hade flest stulna baser under turneringen, med 8 stycken.


På bilden: Jesper Fahlgren stjäl sin 8:e base i turneringen.

Lagledningen för Kadettlandslaget, med Stefan Nielsen tackar arrangören Arnö IF för ett väl genomfört och bra arrangerat Kadett-EM.

Vädret har varit med arrangörerna hela veckan, och 30 minuter efter prisutdelningen kom regnet och det regnar i skrivande stund fortfarande.

2010-07-22 - Sverige vände och vann, igen.


Svenska kadettlandslaget lyckade att hämta upp underläge även idag, och stå som vinnare med siffrorna 18-13 mot Storbritannien idag.

 

1
2
3
4
5
6
7
Tot
H
E
Sverige
1
0
3
2
2
10
0
18
17
5
Storbritannien
5
0
0
1
5
0
2
13
13
7

 

Startande Line-up
LINDBERG Michael ss
HOLMBERG Oscar c
JOHNSON Joel 2b
EMANUELSSON Kasper 3b
HAMMARSTEDT Elvis cf
BLOMKVIST Henric 1b
FAHLGREN Jesper rf
FLINTH Carl lf
HAGMAN Hampus p

Sverige tog poäng direkt i första inningen, men redan i första inningen defensivt fick svenskarna problem. Hampus Hagman hade ingen lätt dag på kullen. De brittiska killarna slog på allt som kom in, och han byttes ut mot Arvid Carlstedt. Innan inningen var över var Sverige i underläge 5-1.
Arvid hade en perfekt dag på kulle, och pitchade väldigt bra i de 4 inningar han pitchade.

I tredje inningen reducerade Sverige till 4-5 och kunde i toppen av fjärde inningen ta ledningen med 6-5. Britterna var dock snabba på att replikera och kvitterade till 6-6 i botten av fjärde inningen.


Svenskarna gav sig dock inte och visade stor lagmoral och tog ledningen återigen i femte inningen, sen vaknade britternas slagträn och de tog 5 poäng i botten av 5 inningen, som startade med en homerun av britterna. Joel Johnson löste av Arvid på kullen.


Sverige var åter igen i underläge, 8-11, då sjätte inningen startade och svenskarna åter igen startade ett rally och tog 10 poäng. Efter det så lyckades svenskarna nolla britterna i botten av sjätte inningen.

I toppen av sjunde och sista inningen, slog svenskarna in i ett doubble play för att avsluta inningen. Med gårdagens upphämtning av svenskarna kändes inte ledningen säker. Svenskarna fick snabbt två brända, och fyllde sedan upp baserna. Efter en walk och catchers interference slog britternas slagman en popup till Kasper Emanuelsson som plockade ner lyran för att avsluta matchen.


Svenskarna är nu spellediga i morgon, fredag, och kommer då att titta på matchen om tredjepris, och ladda inför finalerna mot Litauen.
Litauen förlorade dagens betydelselösa match mot Slovakien med 5-2 i turneringens snabbaste match, den var över på 82 minuter.

Litauen leder finalserien med 1-0 i matcher, eftersom de besegrade sverige i gruppspelet, så kadetterna behöver vinna två matcher på lördag för att ta sig upp till A-poolen 2011.

2010-07-20 - Laginsats avgjorde för Sverige

En stark upphämtning i sjunde och sista inningen från 2-7 till vinst 8-7, efter en 3-poängs homerun av Kasper Emanuelsson.

1
2
3
4
5
6
7
Tot
H
E
Slovakien
0
1
0
2
0
4
0
7
12
2
Sverige
0
0
0
0
1
1
6
8
7
0

 

Startande line-up
LINDBERG Michael ss
HOLMBERG Oscar c
JOHNSON Joel 2b
EMANUELSSON Kasper 3b
PETTERSSON Robin lf
BLOMKVIST Henric 1b
FAHLGREN Jesper rf
STERNER Kevin cf
HAMMARSTEDT Elvis p

Elvis Hammarstedt startade för Sverige på kullen, och pitchade förtjänstfullt i 5.1 innings. Första inningen var poänglös för båda lagen, men i andra kunde Slovakien ta matchens första poäng genom två singlar och en stulen base.

I toppen av 4:e inningen utökade Slovakien sin ledning med ytterligare 2 poäng och drygade ut med ytterligare 4 i början på den sjätte inningen. Med en bränd kom Daniel Linder upp på kullen med löpare på 2. Daniel stängde enkelt den 6:e inningen på endast 5 kast.


I botten av 5:e inningen sprang Jesper Fahlgren hem Sveriges första poäng och i botten av 6:e inningen sprang Michael Lindberg in Sveriges andra poäng, och det var möjlighet till fler, med laddade baser och 1 bränd, men då vände Slovakerna ett Double play för att komma ut inningen.

Sverige nollade Slovakerna i toppen av sjunde och var i underläge 2-7 inför den sista gången att slå. Då startade den svenska upphämtningen med att Jesper Fahlgren kom ut på en error, stal andra och sprang hem på Emil Sahlin Söderbergs singel till left field. Emil tog sig till andra på slaget.

 

Elvis Hammarstedt slog sedan en trippel och sprang hem på Michael Lindbergs boll till shortstop, Michael blev bränd på första.
Oscar Holmberg tog sig ut till andra via en singel och stulen base, och sedan till 3:e via en wild pitch. Joel Johnson fick en walk och stal sedan andra base.
Som winning run, klev Kasper Emanuelsson upp vid hemplattan och slog turneringens längsta slag över centerfieldern och tog sig hela vägen hem  i turneringens första homerun.

En TV-puckshög mötte Kasper vid hemplattan.

För Play by Play och statistik läs mer på CEB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De svenska killarna hade läktarna med sig och det var fullsatt på Rosvalla.


Sverige möter i morgon Storbritannien i en direkt avgörande match, där vinnaren för spela final mot Litauen, som kommer att leda matchserien med 1-0 i matcher.
Litauen spelar på torsdagen mot Slovakien, som är utan vinst i turneringen så här långt.

2010-07-20 - Storbritannien besegrade Slovakien

Storbritannien besegrade Slovakien i tisdagens kvällsmatch med 10-5. På bilden, Jerry Karlsson dömde hemplattan i matchen.

 

1
2
3
4
5
6
7
Tot
H
E
Storbritannien
0
3
0
1
4
0
2
10
5
4
Slovakien
0
0
3
0
2
0
0
5
5
6

 

Storbritannien besegrade Slovakien i en svängig match under tisdagskvällen. Svenskarna har varit spellediga.


Morgondagens matcher är:

  • 11.00 Litauen - Storbritannien
  • 17.00 Sverige - Slovakien

Matchen mellan Litauen och Storbritannien kan vara den där det ena finallaget avgörs. Sverige behöver slå Slovakien för att på egen hand ta sig till finalspelet.

2010-07-19 - Flygande start för Litauen
Svenska kadettlandslaget inledde med en förlust i hemma-EM mot Litauen. Slutresultatet skrevs till 11-7


1
2
3
4
5
6
7
Tot
H
E
Sverige
0
0
3
1
1
0
2
7
11
1
Litauen
0
5
0
6
0
0
x
11
9
2

 

Startande Line-up

LINDBERG Michael ss
STERNER Kevin lf 
HAMMARSTEDT Elvis 3b
EMANUELSSON Kasper cf
HOLMBERG Oscar c
JOHNSON Joel 2b
FAHLGREN Jesper 1b
HOLMATS Sven rf
SYREN Jakob p

Efter en snabb första halva av första inningen, startade Jakob Syren matchen för Sverige med en walk, som följdes upp av ännu en walk. Tredje slagmannen för Litauen, slog en linedrive till Michael Lindberg på short, för ett double play med Joel. Sverige tog sig ur inningen genom att slänga ut löparen som försökte stjäla andra base.

I andra inningen startade problemen för den svenska defensiven, med 5 insläppta poäng. Emil Sahlin gick in och pitchade efter Jakob Syrén.

Sverige svarade i tredje inningen med att ta tre poäng genom ett par walks och en hit av Michael Lindberg. Sverige lyckades även att nolla Litauen i tredje inningen.

I fjärde inningen tog sig Jepser Fahlgren ut på en hit, och avancerade till andra genom att stjäla en base och avancerade till tredje på en wild pitch. Michael slog sedan hem Jesper.
I botten av fjärde inningen tog Litauen 6 ytterligare poäng på 4 hits.


Efter det lyckades svenskarna att nolla Litauen i resten av matchen, men lyckades inte ta sig hela vägen tillbaka med slagträna. Hetast med slagträna var Henric Blomkvist (2 på 2), Joel Johnson (3 på 4) och Jesper Fahlin (3 på 4).

För Play-by-Play och boxscore läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Joel Johnson utsågs till matchens spelare för Sverige.

I morgon är Sverige spellediga och tisdagens match är Slovakien - Storbritannien.

 

2010-07-18 - Landslaget på plats.
Kadettlandslaget samlades under söndagen i Nyköping inför veckans Kadett-EM.


19 laddade spelare och 4 förväntansfulla ledare samlades på söndagskvällen i Nyköping för att spela Kadett-EM på Rosvalla.

Undertiden spelarna installerades sig på hotellet, var ledarna på det tekniska mötet, som förutom de sedvanliga tekniska måstena, även innehöll tal av förbundsordförande Mats Fransson och Jan Carle, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun.

Ett sent avhopp av Ukraina har lett till att spelschemat gjorts om, och Sveriges spelschema är:

  • 19 juli - 17.00 Litauen - Sverige
  • 21 juli - 17.00 Sverige - Slovakien
  • 22 juli - 17.00 Storbritannien - Sverige

På fredag spelar 3:an och 4:an efter grundserien en match om tredjepris och på lördag är det final, som är en serie i bästa av tre matcher, där första matchen i grundomgången mellan lagen räknas.

"- Det är svårt att säga något kring hur det kommer att gå i turneringen, eftersom vi inte har någon aning om hur motståndet är. Men får vi vårt spel att fungera, bör vi kunna nå vår målsättning och spela i finalen på lördag." säger förbundskapten Stefan Nielsen.
Kadett-EM är Stefans första officiella turnering med kadettlandslaget under de tre åren som han varit förbundskapten.
Mathias Ohlsson och Robert Claesson utgör den övriga ledarstaben för Kadettlandslaget under 2010.

Som uppvärmning inför EM, var laget och spelade Apeldoorn Series i Holland 4-12 juli. Facit från den turneringen var 1 vinst och 5 förluster, men förbundskaptenerna fick se alla spelare och se vad de går för i matchsituationer mot internationellt motstånd. Motståndarna i Apeldoorn var i åldern 15-17 år.

 

Truppen 2010

#
Förening
Pos.
32
Henrik Blomkvist
Leksand BSK
C
2
Arvid Carlstedt
Stockholm BSK
P
11
Kasper Emanuelsson
Leksand BSK
OF, P
22
Jesper Fahlgren
Arnö IF
OF, P
12
Martin Fallin
Karlskoga BBK
1B
8
Karl Flinth
Leksand BSK
OF
23
Hampus Hagman
Alby IF
P
20
Elvis Hammarstedt
Stockholm BSK
INF, P
18
Kevin Hertz
Leksand BSK
1B, P
6
Sven Holmats
Leksand BSK
INF
4
Oscar Holmberg
Stockholm BSK
C, INF
9
Joel Johnson
Nya Stoeryd FF
INF, P
20
Michael Lindberg
Stockholm BSK
INF, P
15
Daniel Linder
Westerås BSK
P
19
Robin Pettersson
Karlskoga BBK
OF, P
24
Emil Sahlin Söderlund
Alby IF
P
5
Kevin Sterner
Stockholm BSK
OF, C
26
Jakob Syren
Leksand BSK
P
25
Robin Unger
Leksand BSK
OF
62
Stefan Nielsen
Förbundskapten
41
Mathias Ohlsson
Ass. Coach
71
Robert Claesson
Pitching coac
Thomas Claesson
General Manager

Publicerad: 2010-07-24

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se