Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll-EM: Sverige tillbaka i A-poolen

Sveriges "nya" softbollandslag tog tillbaka platsen i den yppersta Europaeliten när man säkrade en plats i Softboll-EM A-pool 2011. Detta skedde genom seger mot Kroatien med 7-2 i den avslutande semifinalen av B-EM i Belgien. Sverige kunde sedan inte ladda om till finalen mot Belgien utan föll där med 1-10. Men - 2011 återfinns Sverige i Europaeliten igen i softboll!

Lördag 1.8
Andraplats i B-EM gav återtåg till A-gruppen

Det var en besviken förbundskapten som SBSFs webbredaktion fick tag på efter att B-EM avslutats i Antwerpen, Belgien. Trots att Sverige tagit sig tillbaka till A-poolen så föll man i finalen mot Belgien med solklara 1-10 och det var den främsta orsaken till Mattias Grimstofts besvikelse:

- Aldrig kul att vara tvåa, om vi hade bjudit på bra motstånd är det en sak, men vi bjuder på för många enkla misstag för att kunna vara nära i finalen, konstaterar Mattias Grimstoft besviket.

Belgien startade samma pitcher som i de övriga tre matcherna mot Sverige och återigen klarade inte svenskorna av att besegra henne.

- Slagningen är katastrofal återigen, vi tittar på många bra pitchar och lyckas inte ta poäng, så det finns en hel del att arbeta med för att kunna utmana mot de bättre lagen, säger Mattias Grimstoft, och fortsätter direkt:

- Det jobbiga är att Belgien egentligen inte är så himla bra, utan de rider på den pitcher som de har hela veckan och sedan så är det vi som inte lyckas klara av henne, konstaterar Mattias Grimstoft.

Hanna Gehr startade i pitchercirkeln för Sverige men fick ingen hjälp av defensiven.

- Hon gör ett riktigt bra jobb, men eftersom våra pitchers är beroende av defensiven för att vinna så går hon ner sig när defensiven inte gör sitt jobb, konstaterar Mattias Grimstoft.

 

Men platsen i A-poolen är ändå säkrad i och med segern mot Kroatien som gav Sverige finalplatsen i B-EM. Sverige vann med 7-2 men det var ett riktigt nervöst lag som tog planen i besittning. Sverige inledde med att släppa in två poäng direkt i den första inningen.

- Tyvärr så fläckas Tess Granaths i övrigt härliga pitcherinsats av att vi som vanligt släpper ut leadoffslagmannen på bas, genom en walk, men som tur var återtar vi kommandot redan i den andra inningen och då släpper nervositeten, säger Mattias Grimstoft.

Inte heller Tess Granath är en utpräglad strikeoutpitcher utan behöver hjälp av försvaret för att göra jobbet - något som man lyckades med mot Kroatien.

- Sedan kanske vi är för nöjda med platsen i A-poolen för att kunna hävda oss mot ett taggat hemmalag, konstaterar Mattias Grimstoft efter matcherna.

 

En sak är säker - med ett så ungt landslag som Sverige ställde upp med detta år finns det förhoppningsvis många goda år att plocka ut segrar ur truppen och det skall bli spännande att följa laget om två år i A-EM 2011.

 

Fredag 31.7
Sverige föll mot Belgien

Sverige föll mot Belgien med 2-5 i semifinalen av B-EM i Softboll. Belgien är därmed klara för A-poolen medan Sverige får möta Kroatien i en direkt avgörande match på lördagen om den andra uppflyttningsplatsen.

- Vi var inte tillräckligt bra utan förlorade mot ett bättre lag, sammanfattar förbundskaptenen Mattias Grimstoft.

Belgien utnyttjade sina lägen på ett bra sätt medan Sverige ofta kastade bort - eller tittade bort - sina poänglägen.

- Flera av våra rutinerade slagmän blir "called out" på strikes och tittar på den tredje striken, det håller inte om man ska vinna sådana här matcher, säger Grimstoft.

Totalt lämnade Sverige löpare på tredje bas vid fem tillfällen och tog sina poäng i den sjunde inningen.

- Bara att lämna den här matchen och ladda för lördagens möte med Kroatien. Det svåra är att inse att det inte blir lika enkelt som senast, då vi vann med 2-19, utan att vi får möta ett oerhört revanschsuget Kroatien, bara att hoppas att vi är mogna uppgiften, avslutar Grimstoft.

 

Fredag 31.7
Sverige vann mot Israel

Sverige slog Israel med 7-3 i sin sista match inför semifinalerna i softbollens B-EM i Belgien. Ikväll väntar värdnationen Belgien i den första semifinalen, som ger vinnaren en direktplats i lördagens stora final. Förloraren får möta vinnaren mellan Kroatien och Israel om en plats i finalen.

Inför fredagens match mot Israel valde förbundskaptenen Mattias Grimstoft att satsa på Hanna Gehr som pitcher, för att ge Tess Granath lite mer vila inför den förväntade semifinalen mot Belgien. Och det föll väl ut, även om matchen gick till sju innings och blev mer jämn än väntat:
- Hanna pitchade helt ok, men jag valde ändå att plocka ut henne efter fyra innings och sätta in Lindsey Bitowft istället. Tillsammans gjorde det jobbet bra och pitchade hem segern åt oss, berömde Mattias.

Offensivt handlade mycket om Anna-Karin Solén Westling, som slog in fyra av Sveriges sju poäng och naturligtvis fick även hon beröm av Mattias, men även för det defensiva spelet:
- Vi har ett stabilt infield med Anna-Karin på första bas, Kehli Washington på andra bas, Priya Mohlén på tredje bas och Karin Hjelm på shortstop. Det ger trygghet och även idag, när vi gör tre errors, så reparerar vi skadorna genom bra defensivt spel i övrigt, säger Mattias Grimstoft, som ser fram emot att möta Belgien i kvällens semifinal.

Förutsättningarna inför de avslutande matcherna som spelas som ”page system playoffs” är som följer. I kväll möts Belgien-Sverige och Kroatien-Israel.
Förloraren mellan Kroatien/Israel slutar fyra i turneringen. Segraren får möta förloraren mellan Belgien/Sverige om en plats i lördagens final. Segraren i den matchen går till final, förloraren slutar trea i turneringen.
Segraren mellan Belgien och Sverige är direktkvalificerade för lördagens final.

Eftersom två lag enligt ESFs regelverk åker ur A-poolen och två lag går upp till A-poolen så kommer således båda finallagen att flyttas upp till A-poolen. Det viktigaste är alltså inte att vinna själva finalen - utan att kvalificera sig för den...

Torsdag 30.7
Sverige körde över Kroatien

Sverige fick en kanonstart i slutspelet. Kroatien, som vann den andra gruppen, kördes över med hela 19-2 av svenskorna som tog 11(!) poäng redan i den första inningen.

- Vi hade två brända men fick bra utdelning på såväl slag, spel som löpning, och fick kroatiskorna ur balans direkt, säger förbundskapten Mattias Grimstoft.

De stora siffrorna var överraskande för alla inblandade, men efter 11 poäng i den första inningen var Kroatien ett slaget lag. Och med esset Tess Granath i pitchercirkeln - som inte pitchat sedan i måndags - fick Sverige ett bra utgångsläge även defensivt.

- Tess Granath pitchade säkert och Kroatien fick inte grepp om henne, inte ens deras topp fyra slagmän som håller en riktigt bra standard, berömmer Mattias Grimstoft.

Offensivt var det jämnt överlag, men Mattias Grimstoft hade lite individuellt beröm att ge:

- Karin Hjelm slog bra idag men framförallt är hon stabil och ett bra defensivt ankare som shortstop och anför laget på ett bra sätt, säger Mattias Grimstoft.

Läge att pitcha med Karin någon av de kommande matcherna kanske?

- Nja, hon kan ju pitcha riktigt bra också men hon är så viktig för laget på sin defensiva position så man vill gärna ha henne kvar där så länge som våra övriga pitchers gör ett så bra jobb, konstaterar Grimstoft.

Närmast väntar Israel på fredag morgon, sedan inleds semifinalspelet på eftermiddagen. Och Sverige har mer att ge, lovar Mattias Grimstoft.

- Nu har vi lagt in fjärde växeln, och vi ska lägga i femman de kommande två dagarna, lovar en positiv förbundskapten.

Onsdag 29.7
Sverige klart för slutspel

Sverige säkrade slutspelsplatsen efter en odiskutabel 9-0-seger över Ungern. Nu väntar matcher mot Kroatien och Israel innan finalspelet börjar.
- Det känns skönt att ha gått till slutspel eftersom det har varit vårt mål under hela säsongen. I morgon börjar turneringen på allvar, säger förbundskapten Mattias Grimstoft.

Trots storsegern är förbundskaptenen missnöjd med onsdagens insats.
- Visserligen luftade jag bänken en hel del men jag tycker ändå att vi ska slå bättre än vad vi gör. Sofia Svensk kommer in och gör ett kanonjobb på första bas, men i övrigt tycker jag att det finns mer att hämta.

Tre segrar och en knapp förlust mot Belgien blev alltså resultatet av gruppspelet och nu ska Sverige göra upp om en plats i A-poolen med Israel, Kroatien och Belgien.
- Vi har ett ungt lag som verkligen visat vad de kan. Det här är jätteroligt för svensk softboll, avslutar förbundskaptenen.

 

Tisdag 28.7
Knapp förlust mot Belgien

Sverige noterade sitt första nederlag i EM Qualifier när man förlorade mot värdnationen Belgien med 4-6 på tisdagen.
- Det känns surt. Jag brukar inte klaga på domaren men i den här matchen blev vi bortdömda tre gånger, säger förbundskapten Mattias Grimstoft.

Lindsey Bitowft stod på pitcherkullen och hon gjorde en strålande insats.
- Vi försöker betona det positiva och faktum är att vi skakar ett stortsatsande Belgien med vår tredjepitcher på kullen. Just nu är vi besvikna men vi växer för varje match och Belgien vet inte vad som väntar dem när vi möts igen.

I morgon avslutas gruppspelet mot Ungern. Sverige måste vinna för att vara säkra på en plats i finalspelet.
- Vi kommer inte att spara på nånting. Ungern ska besegras, lovar Grimstoft.

 

Måndag 27.7
Smakstart för Sverige

Efter ett tidigt underläge i morgonmötet mot Slovenien, jobbade sig Sverige in i matchen och kunde till slut vinna enkelt med 11-2.

- Vi började spänt och både spelare och lagledning var osäkra på motståndet. Men nervositeten släppte allteftersom och vi kunde ta över, säger förbundskapten Mattias Grimstoft.

Förutom matchinledningen visade Sverige att man blir att räkna med i turneringen.
- Vi slog bra samtidigt som vi spelade väldigt lugnt och samlat. Att vinna första matchen i turneringen är otroligt viktigt.

Tess Granath pitchade och tvingades kapitulera i den första och tredje inningen, men på det stora hela stod hon för en övertygande insats. Offensivt spelade laget med stort självförtroende.
- Ulrika Fränzén slog bra under hela matchen och Anna-Karin Solén-Westling slog en inside-the-park-homerun.

Efter ett par timmars vila var det dags att ta sig an Bulgarien, och i den matchen tog Sverige kommandot direkt. Slutresultatet skrevs till 11-0.

- Vi satt i förarsätet från start till mål. Hanna Gehr pitchade storartat och vår defensiva insats är klockren. Det var en fröjd att se. Offensivt gör vi det vi ska. En eloge till vår leadoff-slagman Kelhi Washington som kommer ut på bas i stort sett varje gång.

 

Förbundskaptenen tror på avancemang

Sverige rivstartar med dubbla möten på måndagen mot Slovenien och Bulgarien. I gruppen ingår även Ungern och värdnationen Belgien.
- Det gäller att bli sämst tvåa i gruppen för att gå vidare till finalspelet och det ska vi klara, säger förbundskapten Mattias Grimstoft.

För två år sen åkte Sverige ur A-poolen men förbundskaptenen är hoppfull om en snabb återkomst i softbollens finrum.
- Det övergripande målet är naturligtvis att gå upp till A-poolen. Samtidigt ska man vara medveten om att svensk softboll befinner sig mitt i ett stort generationsskifte, från truppen som spelade i A-poolen för två år sen finns bara tre spelare kvar. Men får vi bara igång vårt eget spel så tror jag inte att det finns något lag som kan stoppa oss.

Även om Grimstoft är övertygad om att Sverige går vidare till finalspel så har han respekt för gruppmotståndarna.
- Belgien har gjort en storsatsning och får nog ses som knappa gruppfavoriter. Öststatslagen brukar vara väldigt samspelta.

Den svenska EM-truppen är som sagt full av unga och lovande spelare, däribland fem svensk-amerikanskor. Två av dem spelar i svenska ligan (Hanna Gehr och Tess Granath) och tre av dem kommer direkt från USA.

- Tvillingarna Lindsey och Sandra Bitowft tog kontakt med basebollkaptenen Kalle Knutsson på en coachkonferens i San Diego. De har mycket softboll i sig men är ändå något av ett oskrivet kort. Kelhi Washington har jag bra koll på. Hon är extremt snabb och en duktig "slap-hitter".

 

Sluttabell, Grupp A:

Lag
M
V
F
Po
Belgien
4
4
0
8
Sverige
4
3
1
6
Bulgarien
4
2
2
4
Slovenien
4
1
3
2
Ungern
4
0
4
0

Sluttabell, Grupp B:

Lag
M
V
F
Po
Kroatien
5
5
0
10
Israel
5
4
1
8
Ukraina
5
3
2
6
Polen
5
1
4
2
Schweiz
5
1
4
2
Danmark
5
1
4
2

 

SLUTSPEL, Tabell (F):

Lag
M
V
F
Po
Belgien
3
3
0
6
Sverige
3
2
1
4
Kroatien
3
1
2
2
Israel
3
0
3
0

MELLANRUNDA, Plats 5-8:

Lag
M
V
F
Po
Ukraina
3
3
0
6
Bulgarien
3
2
1
4
Slovenien
3
1
2
2
Polen
3
0
3
0

MELLANRUNDA, Plats 9-11:

Lag
M
V
F
Po
Schweiz
2
1
1
2
Ungern
2
1
1
2
Danmark
2
1
1
2

 

SPELPROGRAM FÖR SOFTBOLL-EM QUALIFIER

Datum
Tid
Hemma
Borta
Res
Mån 27.7
09.00
Sverige
- Slovenien
11-2 (5)
10.00
Kroatien
- Danmark
18-3 (4)
11.00
Israel
- Ukraina
  4-1
12.00
Schweiz
- Polen
  1-9 (6)
13.00
Bulgarien
- Sverige
  0-11 (5)
14.30
Kroatien
- Ukraina
  8-4
15.00
Israel
- Danmark
  8-7
18.00
Belgien
- Ungern
20-0 (3)
Tis 28.7
10.00
Slovenien
- Ungern
10-3 (6)
10.00
Ukraina
- Polen
12-7
12.00
Sverige
- Belgien
  4-6
12.00
Israel
- Schweiz
  8-1
14.00
Bulgarien
- Ungern
  8-1 (5)
14.00
Ukraina
- Danmark
  9-2 (6)
16.00
Polen
- Israel
  8-15
16.00
Schweiz
- Kroatien
  5-12 (6)
18.00
Bulgarien
- Belgien
  4-19 (4)
Ons 29.7
10.00
Danmark
- Polen
  8-1 (5)
10.00
Schweiz
- Ukraina
  2-15 (5)
12.00
Kroatien
- Israel
  2-0
12.00
Bulgarien
- Slovenien
  9-6
14.00
Danmark
- Schweiz
  1-11 (5)
14.00
Ungern
- Sverige
  0-9
16.00
Polen
- Kroatien
  4-11 (5)
18.00
Belgien
- Slovenien
10-4
Tors 30.7
13.00
B3 / Ukraina
- A4 / Slovenien
  9-8
13.00
B4 / Polen
- A3 / Bulgarien
  5-9
15.30
B1 / Kroatien
- A2 / Sverige
  2-19 (4)
15.30
A5 / Ungern
- B6 / Danmark
  4-6
18.00
B2 / Israel
- A1 / Belgien
  1-17 (4)
Fre 31.7
10.00
A1 / Belgien
- B1 / Kroatien
12-11
10.00
A2 / Sverige
- B2 / Israel
  7-3
12.00
A3 / Bulgarien
- B3 / Ukraina
  1-13
12.00
A4 / Slovenien
- B4 / Polen
11-3 (5)
14.00
B5 / Schweiz
- A5 / Ungern
  5-7
15.30
F3 / Kroatien
- F4 / Israel
12-5  P1
18.00
F1 / Belgien
- F2 / Sverige
  5-2  P2
Lör 1.8
13.00
Sverige
- Kroatien
  7-2        P3
16.00
Belgien
- Sverige
10-1

 

EM-truppen

#
Spelare
Position
Klubb
1
Minna Kulokorpi
Outfield/pitcher
Söder
2
Priya Mohlén
2B/infield/pitcher
Skövde
3
Jonna Källgren
2B/3B
Enköping
4
Amanda Karlsson
Catcher/outfield
Skövde
5
Theresia Östling
Outfielder/pitcher
Sundsvall
6
Anna-Karin Solén-Westling
3B/catcher
Skövde
7
Tess Granath
Pitcher/1B
Enköping
8
Hanna Gehr
Pitcher/infield
Skövde
9
Elsa Sjögren
Outfield/3B/pitcher
Sundsvall
10
Sofia Svensk
1B/outfield
Sundsvall
11
Ulrika Fränzén
Outfield
Söder
12
Lindsey Bitowft
Pitcher/outfield
USA
13
Karin Hjälm
Shortstop/pitcher
Schweiz
14
Kelhi Washington
Infielder
USA
15
Sandra Bitowft
Catcher/outfield
USA
Landslagsledning
Mattias Grimstoft
Förbundskapten
Tomas Wallén
Coach
Chelsie Tysdal
Coach
Alana da Silva
Coach
Ulrika Nilsson
Sjukgymnast
Helena Poddany
Materialförvaltare

Publicerad: 2009-07-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se