Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

VM-gruppspel i baseboll i Stockholm nästa år

Sverige och Stockholm blir en av sju spelplatser för Baseboll-VM i september 2009


Det offentliggjordes vid en presskonferens i Rom i dag. Formatet för Baseboll-VM görs om till 2009 års turnering. Antalet lag utökas från 16 till 20 och flera länder, däribland Sverige, är med och arrangerar det kommande mästerskapet. Nyordningen presenterades av Internationella Basebollförbundet (IBAF) på en presskonferens hos den italienska olympiska kommittén i Rom i dag. -Jag är övertygad om att den här VM-turneringen kommer att bli ett viktigt steg på vägen mot att återinföra baseboll på OS-programmet, sa IBAF:s generalsekreterare John Ostermeyer på presskonferensen. Baseboll-VM 2009 avslutas en vecka före IOK:s kongress i Köpenhamn i oktober 2009, där IOK bland annat skall besluta om vilka idrotter som ska finnas med på OS-programmet 2016. Baseboll, som varit OS-idrott sedan 1992 i Barcelona, röstades ju bort från programmet inför OS i London 2012. Nytt upplägg för Baseboll-VM Istället för ett enda VM-slutspel så kommer mästerskapet 2009 att delas upp i tre rundor. Först spelas ett inledande gruppspel med fem grupper i fem olika länder: Ryssland, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Sverige. Varje grupp kommer att innehålla fyra lag, ett toppseedat lag plus arrangörslandet och ytterligare två landslag. De tre bästa lagen i varje grupp samt den bästa fyran går vidare till mellanrundan. Spelplats för den svenska VM-gruppen blir antingen Skarpnäcks IP i södra Stockholm eller Örvallen i Sundbyberg. Det inledande gruppspelet avgörs 11-13 september. Av de 20 lagen i gruppspelet går 16 vidare till mellanrundan som spelas i Amsterdam och Rotterdam i Holland samt Parma, Bologna och Rimini i Italien 15-22 september. De åtta bästa lagen, fyra från varje grupp i mellanrundan, är kvalificerade till VM-slutspelet i Rom 24-26 september. Svenska Baseboll och Softboll Förbundet har erhållit ekonomiskt stöd samt garantier av det internationella basebollförbundet IBAF, som även kommer att besiktiga anläggningen och rekommendera samt medfinansiera nödvändiga förbättringar och ombyggnationer. - Det känns oerhört stimulerande med det stöd vi får från vårt internationella förbund för evenemanget, framförallt då Sverige har en styvmoderlig inställning till ekonomiskt stöd för internationella evenemang. Man pratar på flera håll om hur viktigt det är för landet och för idrotten, men när det kommer till kritan maximeras stödet till en uppmuntrande klapp på axeln, konstaterar Kristian Pälviä, generalsekreterare i Svenska Baseboll och Softboll Förbundet. VM 2009 blir det tredje världsmästerskapet i baseboll med svenskt deltagande. Första gången Sverige spelade VM var i Nicaragua 1994 och andra gången så sent som 2005 i Holland. IBAF:s hemsida skriven av - Magnus Hedström


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2008-04-15

Senast uppdaterad: 2008-11-18

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se