Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från Förbundsmötet

SBSFs Förbundsmöte genomfördes snabbt och smidigt under ledning av Ulf Klasson, tidigare utbildningschef på SISU Stockholm


. Ordförande Mats Fransson (bilden) omvaldes för sitt sjunde raka år som Förbundsordförande. Dessförinnan informerade Annika Engström från Riksidrottsstyrelsen om Handslaget och de möjligheter till bidrag till utveckling som ges föreningarna i baseboll- och softbollsverige. Foto: Thomas Claesson. Förbundsmöteshelgen inleddes med att Mats Fransson delade ut en jubileumstallrik till 10-årsjubilerande KFUM Norrköping Baseboll Softboll. Därefter gjorde Mats Fransson ett inledningsanförande där han gjorde nedslag i tre områden, Idrottsgymnasiet, samarbetet med Major League Baseball samt Little League. SBSF har ju ansökt om Riksidrottsgymnasium för baseboll och softboll från och med 2008/09, samarbetet med MLB omfattar nu tre områden (Play Ball, Akademin och Envoyprogrammet), och det nya samarbetet med Little League som är ytterligare ett tecken på att ett förbund som betecknas som litet nationellt, kan erbjuda många möjligheter tack vare de internationella storheterna. På den internationella banan fortsatte Fransson då han berättade om arrangemanget av CEB-kongressen i Stockholm, vilket har fördjupat samarbetet inte bara med CEB, det Europeiska Baseboll Förbundet, utan även etablerat Sverige på Europakartan i baseboll, gett ett ökat gehör i hela internationella basebollvärlden samt gett möjligheter till stöd i olika utvecklingsfrågor. Internationella Baseboll Förbundets ordförande Aldo Notari dog i juli 2006, vilket ytterligare satte fokus på de internationella relationerna mellan Sverige och IBAFs övriga 112 medlemsländer. När efterträdaren på ordförandeposten skulle utses blev det mycket kontakter mellan representanter för de tre kandidaterna och "lilla Sverige". Bland annat kontaktades SBSF av såväl IOK, Kubas ambassad och Kubas olympiska kommitté för att man skulle rösta på kubanen Reynaldo Gonzales Lopez. Till slut blev det amerikanaren Harvey Schiller som valdes till ordförande, och det ser ut att bli goda förändringar inom organisationen i IBAF och förhoppningsvis ett återinträde på det olympiska programmet 2016. Även inom Internationella Softboll Förbundet är det just nu en rörelse på gång inom medlemsländerna för att få en motkraft till dagens ineffektiva styre av ISF. Med softboll på temat fortsatte Fransson att berätta om Ny start för softboll, ett projekt som syftar till att få softbollen att växa igen i Sverige och få mer spelare samt mer lag i verksamheten. Fransson gav även Peter Ström beröm för hans goda arbete med Antidopingprogrammet innan han gick in på organisationsförändringarna inom SBSF. I inledaningsanförandets avslutning konstaterade Fransson att samtliga tre anställda i SBSF just nu fullgör högre utbildningar som en del i att säkerställa en hög kompetens i den centrala ledningsfunktionen. Förbundskonsulenten Thomas Claesson går på Sport Management programmet på Högskolan i Växjö, Tony Klarberg är antagen och går på Elitidrottens Tränarutbildning ETU och generalsekreteraren Kristian Pälviä är antagen till Idrottens Ledarskapsprogram. Annika Engström informerade om Handslaget Riksidrottstyrelsens Annika Engström informerade om Handslaget och hur den sammanhållna idrottsrörelsen fungerar med Specialförbund, Distriktsförbund och föreningar. Olika vägar att söka Handslagsmedel och vilka verksamheter man kan ha diskuterades och deltagarna fick möjlighet att komma med sina egna lärdomar som man gjort under resans gång för att rekrytera till sin verksamhet. Efter regeringsskiftet har 500 miljoner kr årligen mer eller mindre utlovats och med största sannolikhet kommer satsningen inte längre att heta Handslaget - Reinfeldt själv lanserade ordet Knattemiljarden tidigare. Huvudsyftet är dock liknande tidigare - att öppna dörrarna för fler, fokusera på barn och ungdomar, få ungdomar att prova på nya idrotter och att få in ungdomar in i idrotten. Folkhälsoarbetet är en viktig del för att få in fler barn och ungdomar in i idrotten. Effektiva och snabba förbundsmötesförhandlingar Under ledning av tidigare utbildningschefen på SISU Stockholm, Ulf Klasson, blev förbundsmötesförhandlingarna snabba och effektiva. Verksamhetsberättelsen från tidigare år med årsredovisning föredrogs av Kristian Pälviä, som även svarade på några enklare frågor kring innehållet. Verksamhetsplanen med Budget för 2007 föredrogs av Mats Fransson och Kristian Pälviä, och båda dokumenten godkändes enhälligt. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet, och därefter genomfördes valen för 2007 års förbundsstyrelse. Valberedningens Peter Ström redogjorde för bakgrunden till Valberedningens arbete. Mats Fransson omvaldes som förbundsordförande för sjunde raka året, Lars Sundin, Anne Melin och Elisabeth Westling omvaldes samtliga på två år. Kvarstod gjorde Johnny Stormats, Ola Sund och Ulf Steinvall. Till ny valberedning utsågs Jenny Wonisch (ordförande), Peter Ström, Meta Wonisch samt Kjell Tholin. Efter Förbundsmötets avslutande höll Kristian Pälviä en presentation kring Little Leagues verksamhet i Sverige och hur SBSF kan arbeta för att få till mer spel för ungdomarna inom ramen för Little League-programmet. På söndagen höll Utvecklingskommittén en mindre utvecklingskonferens där man diskuterade Akademin, MLB, utbildning och clinics, lägerverksamhet samt Ny start för softboll samt gav information om Handslaget. Dåligt deltagande tecken på att allt är bra? Endast åtta föreningar och ett SDF tog tillfället i akt att närvara på förbundsmötet, som totalt hade cirka 35 deltagare. Trots att SBSF subventionerade deltagandet till 75%. Med tanke på den turbulens som enligt media råder vid andra idrottsförbunds mer eller mindre stökiga årsmöten kan man fundera om det dåliga deltagandet är ett tecken på att man är helnöjd med hur vår verksamhet genomförs och bedrivs? Eftersom man inte nyttjar sin rättighet att påpeka felaktigheter och missförhållanden tolkar i alla fall undertecknad det som att föreningarna tycker att förbundet sköts på ett bra sätt och att man inte har något att erinra mot de planer och den verksamhet som förbundsledningen föreslagit. I annat fall borde föreningarna ha dykt upp på förbundsmötet för att säga sin mening och aktivt påverka till en förändring. Å andra sidan så har förbundsmötena de senaste åren blivit lugnare och genomförda i en mer trevlig stämning, vilket förhoppningsvis är en temperaturmätare på stämningen inom baseboll- och softbollsverige. Avslutningsvis vill undertecknad med dessa rader önska alla varmt lycka till under den kommande säsongen! skriven av - Kristian Pälviä  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-04-04

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se