Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Två svenskar uttagna till MLB European Academy

Niklas Melin, Sundbyberg, och Oscar Carlstedt, Stockholm, har i konkurrens med hundratals unga spelare över hela Europa blivit uttagna till Major League Baseball European Academy i Italien i sommar. MLBEA är ett basebolläger som pågår i tre veckor där spelarna instrueras av erfarna instruktörer från MLB:s organisation.


Läs även: Rapport från MLB European Academy och  MLB letade talanger i Sverige Major League Baseball European Academy är ett läger av samma modell som man har i Australien, där erfarna instruktörer utvecklar de mest lovande spelarna på kontinenten. Mellan 50 och 60 spelare deltar på lägret och i Australien har man genom åren utvecklat 46 spelare som är under kontrakt av MLB-organisationer. I konkurrens med hundratals spelare har nu Sverige fått med två spelare på MLBEA, Niklas Melin , 18, från Sundbyberg och Oscar Carlstedt , 15, från Stockholm. Melin är pitcher och nyckelspelare för juniorlandslaget, och tre år yngre Carlstedt innehar samma position i ungdomslandslaget. - Det är oerhört glädjande både för spelarna och för svensk baseboll att vi får med två spelare, tillika pitchers, i European Academy, säger Tony Klarberg, blivande förbundsinstruktör för SBSF. Vi hade nästan räknat med att Sverige skulle få med en spelare - men att få med två pitchers är stort, riktigt stort. Förutom Melin och Carlstedt har Sverige även två spelare på reservlistan; Robin Bäckström, Sundbyberg och Christoffer Johansson, Karlskoga. Dessa konkurrerar med övriga europeiska spelare på reservlistan utifall det skulle bli några avhopp från MLBEA. MLBEA kommer att genomföras på Italiens Baseboll Academy , som ligger i Tirrenia utanför Pisa tillsammans med Italiens OS-läger. Där har man alla faciliteter för att kunna genomföra ett bra läger, inklusive logi, matsalar, styrketräningslokaler etc. MLB satsar stora resurser på att utveckla och förädla talanger internationellt. Förutom satsningen på Envoy Coaches har man alltså två Academys, en i Australien och en i Europa, där man utvecklar de allra bästa unga spelarna från kontinenten. 2005 var första året som man genomförde European Academy och då deltog 60 spelare under ledning av bl.a. Jim Lefevbre, Bruce Hurst, och Rod Carew. Och det är under ledning av liknande legender som de svenska spelarna på MLBEA kommer att kunna utveckla sina talanger under tre sommarveckor. Tony Klarberg ser möjligheter till att få mer fler svenskar på dessa läger i framtiden. - Med mer resurser till de yngre spelarna har vi stora möjligheter att i Sverige kunna utveckla talanger som är redo att gå in och ta nyckelroller i seniorlandslagen i ett tidigare stadie, och dessutom få fram spelare som presterar i nivå med de absolut bästa europeiska spelarna i samma ålderskategorier, säger Klarberg vidare. Ett led i SBSFs arbete med att föräldra de bästa yngre spelarna är bildandet av ett Basebollgymnasium i Leksand - eller Sveriges Basebollakademi om man så vill. Där kommer spelarna att kunna kombinera studier med att spela och träna baseboll på dagtid under bra ledning av bl.a. Tony Klarberg, förbundskapten för juniorlandslaget. Läs mer om Basebollgymnasium och Basebollcollege här . Svenska Baseboll och Softboll Förbundet önskar Niklas Melin och Oscar Carlstedt lycka till i Italien! skriven av - Kristian Pälviä

Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-05-28

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se