Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Peter Ström får fortsatt förtroende hos IBAF

Sveriges enda representant i International BAseball Federation (IBAF), Peter Ström, har fått fortsatt förtroende som Technical Commissioner i IBAFs Technical Commission. Härom veckan meddelades det att ytterligare en fyraårig mandatperiod är fastställd för Ström och hans kollegor i IBAFs TC.


Peter Ström började som Technical Commissioner (turneringsdelegat) redan 1991 i samband med Cupvinnarcupen i Skellefteå och sedan har det rullat på med över 20 turneringar på europeisk mark. Första IBAF-turneringen var 1998 i Kanada då Peter var med vid Kadett-VM. Därefter har Peter Ström varit turneringsdelegat vid OS i Sydney 2000, Baseboll-VM 2001 i Taiwan, och Junior-VM 2002 i USA. Det var en liten överraskning att Ström fick fortsatt förtroende i IBAFs Technical Commission. Han har under ett par år varit "ute i kylan" ordentligt, sedan han hjälpte en norsk spelare överklaga en dopingdom för några år sedan. - Han hade blivit avstängd i två år på felaktiga grunder, och vi tog en fight med IBAF och överklagade. Vi fick rätt, men det kostade, konstaterar Peter Ström med tanke på att det har gått tre säsonger utan IBAF-uppdrag. Nu har dock Peter Ström fått fortsatt förtroende i IBAFs Technical Commission och med det öppnas dörrarna till framtida turneringar. - Det känns bra att få fortsätta med arbetet i IBAFs Technical Commission. Nu finns förhoppningar om deltagande vid Intercontinental Cup i Taiwan i år eller VM 2007. Men självklart vore det en höjdare att få förtroendet vid OS i Peking 2008, säger Peter Ström själv till www.baseboll-softboll.se . Att vara Technical Commissioner innebär att man vid turneringar ser till att reglerna följs och att det är lika förutsättningar för alla lag. Bland annat kontrollerar man spelarnas pass, gör i ordning domarscheman, och gör en utvärdering av hur turneringen genomförts. Andra uppgifter kan vara att lösa protestärenden, och att tillse att såväl arrangörer som lagen fullgör sina skyldigheter gentemot varandra. - Det är ett spännande och roligt uppdrag, men innebär självfallet även hårt arbete och långa dagar under turneringsveckorna, säger Peter Ström. Sverige har en lång historik av turneringsdelegater; bl.a. har Lars Johansson, Thomas Wallén, Michael Clancy, Johan Eriksson Tony Klarberg och Kristian Pälviä varit turneringsdelegater på Europacuper och EM-turneringar. Vad krävs då för att nå en position som Technical Commissioner? - Den viktigaste förutsättningen är att ha goda kunskaper om regler. Det underlättar ju tolkning och tillämpning av nuvarande regler, men är också avgörande för att kunna vara med och förändra och förbättra dem. Jag tror också att en förmåga och vilja att kommunicera, att kunna se lösningar snarare än problem och att våga fatta och stå för tuffa beslut är viktigt. Språkkunskaper kan man inte heller ha för mycket av. Engelska fungerar oftast, men jag hade gärna sett att min spanska var några strån vassare än vad den är, avslutar Peter Ström. En spännande utmaning att antaga efter karriären som spelare, ledare eller domare, således. skriven av - Magnus Hedström
Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-01-29

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se