Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Dramatik när Nälsta vann tredje raka SM-guldet

Nälsta tog sitt tredje raka SM-guld i softboll på lördagen när man besegrade Alby med 4-3 efter extra innings. Nälsta vann de två första matcherna med 8-0 och 6-4. Sara Svensson pitchade hem segern i alla tre matcherna och utsågs givetvis till finalseriens mest värdefulla spelare. Foto: Hans Rydberg


SM-FINAL SOFTBOLL, Match 3   Inför mycket publik och i ett fantastiskt höstväder kunde Nälsta fira sitt tredje raka SM-guld efter en dramatisk avslutning i mötet mot Alby. I den bästa matchen av finalserien vände Nälsta underläge i den åttonde inningen till seger 4-3 och 3-0 i matcher. Båda lagen var skärpta och bjöd på bra och underhållande spel i en mycket bra softbollmatch. De få tillfällen som defensiven inte var skärpt blev det poäng direkt - Nälsta tog ledningen i den första inningen på en trippel av Lina Engberg som inte såg helt otagbar ut. Alby kunde kvittera i den fjärde inningen som följd av ett defensivt misstag. Sedan höll båda lagen nollan över den sjunde inningen - båda lagen hade bra chanser att ta poäng men man höll skärpan bakåt. I den åttonde inningen blev det "tiebreak" och lagen fick börja med löpare på andra bas. Alby utnyttjade läget och tog två poäng, men hade med lite kyla kunnat ta ytterligare pinnar i sin del av inningen. Men det såg bra ut, 3-1 inför botten av den åttonde inningen. Nälsta fick dock omgående ut löpare på bas och hade marginalerna på sin sida. Med en bränd hade man baserna laddade och den vinnande poängen på andra bas, när Albys andrabasman MaryBeth Yeardon missade en markboll som rann mellan benen på henne och ut på outfield - Nälsta kunde springa in två poäng och säkra sitt tredje SM-guld. En riktigt bitter avslutning av Alby som var mycket nära att förlänga SM-finalserien - men Nälsta kunde komma tillbaka på ett starkt sätt och ta hem SM-guldet. Nälstas pitcher Sara Svensson utsågs till MVP för finalserien efter att ha pitchat hem samtliga tre matcher för sitt lag. Även Lina Engberg var framträdande i en finalserie med två ganska jämna lag. Foto: Hans Rydberg SM-FINAL SOFTBOLL, Match 2   Även den andra SM-finalmatchen gick i Nälstas favör. Återigen hade man bra träffar på Albys pitcher Paulina Landin samtidigt som Sara Svensson höll Albys slagträn i schack under matchen. - Vi gjorde en bra match och det blev tight på slutet, men vi hade lägen att ta mer poäng. Återigen var det Nälsta som gjorde ett bra jobb och höll oss borta, sade MaryBeth Yeardon efter matchen.   SM-FINAL SOFTBLL, Match 1   Nälsta tog ledningen i SM-finalserien genom att besegra Alby på bortaplan med 8-0. Sju av poängen togs i den fjärde inningen då Albys defensiv fick en svacka med flera errors. Samtidigt pitchade Sara Svensson en mycket bra match och hade god hjälp av catchern Lina Engberg. - Sara pitchade en riktigt bra match och var säker idag, samtidigt känner Lina till våra slagmäns svagheter och vi kunde inte göra justeringar i vår slagning, konstaterade Albys coach MaryBeth Yeardon efter matcherna.   Alby tog inga poäng i matchen - men det var ett resultat av Nälstas goda defensiv. - Vi slog bollen hårt men oftast rakt på deras spelare, samtidigt gjorde de en bra defensiv insats med få misstag vilket inte vi lyckades med, sade MaryBeth Yeardon.   Inför SM-finalerna   Nälsta besegrade Söder med 2-0 i matcher i semifinalerna medan Alby behövde tre matcher för att slå ut Skövde ur SM-slutspelet. Läs mer om SM-semifinalerna nedan.   Som seriesegrare är Nälsta favoriter till SM-titeln men man utmanas av Alby på allvar sedan Nälstas stjärnslagkvinna Becky Manson tvingats resa hem till USA inför SM-slutspelet. Pitcherduellerna mellan Paulina Landin och Sara Svensson blir avgörande för vilket lag som tar hem SM-bucklan sedan inget av lagen har en direkt dominerande utländsk pitcher i laget.   I lagens inbördes möten under säsongen har lagen vunnit två matcher vardera, och allt borgar för en knallhård finalserie i softboll.   SM-finalerna spelas i bäst av fem match med start på lördag, 17 september, klockan 12:00 på Albys softbollplan. För karta och vägbeskrivning, se www.albyif.com/softboll/ . Finalserien fortsätter sedan 24-25 september på Skarpnäcksfältet.   SM-finaler softboll:   Lördag 17 september 12:00 Alby - Nälsta 0-8 14:30 Alby - Nälsta 4-6   Lördag 24 september (Spelas på Skarpnäck) 12:00 Nälsta - Alby 14:30 Nälsta - Alby Söndag 25 september (Spelas på Skarpnäck) 12:00 Nälsta - Alby SEMIFINALERNA: Sjunde raka SM-finalen för Nälsta Nälsta besegrade Söder med 2-0 i matcher. Den första matchen vanns enkelt av Nälsta med 10-0 efter stark pitching av Sara Svensson. I den andra matchen höll Söder på att skrälla då de ledde fram till den sjätte inningen. Efter sju innings stod det 7-7 och det gick därför till tie-break i extra innings. Söder hade ingen chans att ta poäng i sin halva, medan Nälsta utnyttjade läget bättre. Heidi Pöllänen, som blev sista out i den sjunde inningen stod på andra bas som tie-break löpare och tog sig till tredje bas på en passed ball. Därefter slog Liezel Ljung en sacrifice fly som Heidi sprang hem den vinnande poängen på. Regerande mästarna Nälsta klara för sin sjunde raka SM-final. Tunt Skövde klarade inte av Alby Skövde, som tog sig till SM-final i fjol, klarade inte av att upprepa bedriften. Man vann visserligen den första matchen enkelt efter stark pitching av Amanda Nealer, och ledde även den andra finalmatchen med 8-0 efter första inningen. Men Alby kunde komma tillbaka och utjämnade i mitten av matchen. Inför den sjunde inningen hade Alby tagit en sjupoängsledning, 17-10, och såg ut att vara på klar väg till SM-final. Men Skövde tog sju poäng i den sista inningen och kvitterade matchen inför Albys halva av den sjunde inningen. Ingrid Törnberg slog dock en trippel direkt i botten av sjunde och kunde sedan springa hem den vinnande poängen. Resultat SM-slutspel: Nälsta - Söder 10-0, 8-7 (8) Alby - Skövde 0-11, 18-17, 10-2 SM-segrare genom tiderna skriven av - Kristian Pälviä
Alby
000 100 02 - 3
Nälsta
100 000 03 - 4
Nälsta
031 010 1 - 6
Alby
001 000 3 - 4
Nälsta
100 700 0 - 8
Alby
000 000 0 - 0
Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2005-09-25

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se