Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Arkiverat från Baseboll-VM

Sverige vann en och förlorade sju matcher i Baseboll-VM i Holland, det innebär att man slutar på 16:e plats av 18 lag. Förbundskapten Peter Schöön vet vad som krävs för att Sverige ska kunna närmas sig den internationella basebolleliten. -Vi måste möta bra motstånd på kontinuerlig basis för att kunna utmana, säger han.


Den officiella VM-hemsidan De senaste VM-nyheterna Förbundskaptenen: "Vi har inte ekonomiska förutsättningar att kriga i världstoppen." En vinst, sju förluster. Ett resultat som förbundskapten Peter Schöön varken är särskilt nöjd eller missnöjd över. -Jag hade hoppats att vi skulle ha spelat lite bättre, särskilt vår pitching och vårt defensiva spel har varit sämre än väntat. Däremot har vår slagning växt under turneringen. Med bättre förberedelser tror jag att vi hade vunnit ett par matcher till. Schöön är imponerad över pitchingen hos motståndarna. -Våra motståndare har genomgående ett betydligt större djup i pitchingen än vad vi har. De har gott om både höger- och vänsterhänta och dessutom kastar de betydligt hårdare än vi. En annan stor skillnad mellan Sverige och de andra lagen är resurserna. -Vi har inte de ekonomiska förutsättningarna att kriga i världstoppen. Det är först i slutet av turneringen som vår slagning har kommit i gång och mot sådan här bra pitching krävs det rigorösa förberedelser och erfarenhet. Vi måste möta bra motstånd på kontinuerlig basis för att kunna utmana. Peter tycker att Sverige bör ha som mål att etablera landslaget bland de fyra bästa i Europa vilket skulle innebära att man fick spela VM vartannat år istället för en gång per decennium som nu är fallet. -Det som krävs är först och främst bättre pitching. Jag har ingen patentlösning på hur det ska gå till, men vi för en diskussion om vad som behövs göras på nationell nivå. Det handlar om seriesystemet, om utbildning av våra unga spelare samt utbytte med andra länder. Peter tar också med sig positiva intryck från VM. -Vi har lärt oss och utvecklats mycket under turneringen. Många unga spelare har tagit för sig bra och några har fått lära sig att det krävs mer än att vara bra hemma i elitserien för att räcka till internationellt. Sverige vann en och förlorade sju matcher i Baseboll-VM och slutade näst sist i grupp A. Sammantaget blev det en 16:e plats av 18 deltagande lag. SVERIGES MATCHER 050912: Sverige-Sydkorea 2-12 Rickard Leanders tvåpoängsdubbel i den fjärde inningen innebar 2-2, men sen var det roliga slut för Sverige. -Vi började bra, men sen höll inte vår pitching och defensiv, säger förbundskapten Peter Schöön. Startande pitcher Magnus Höglund byttes ut efter fem inningar och ersattes av Niklas Melin. -Magnus var uppe i över 100 pitchar och jag valde att satsa på Niklas. Tyvärr hade han svårt att kasta strikes samtidigt som vi gjorde några misstag. 050911: Brasilien - Sverige 11-4 Som vanligt när det gäller detta VM var det defensiva misstag som låg till grund för mycket av poängskörden. Sverige gjorde fyra errors i den andra och tredje inningen, som totalt resulterade i tio poäng i baken och ett underläge med 0-11 efter tre innings.   Sverige kunde dock komma närmare och tog två poäng i sjunde inningen på Rikard Ljungs dubbel och ytterligare två poäng i nionde inningen till slutresultatet 4-11. 050910: Sydafrika-Sverige 4-10 På det sjätte small det, i dubbel bemärkelse. Sverige tog sin första VM-seger på 11 år i den sjätte VM-matchen, en seger som grundlades i den sjätte inningen då man ryckte från 1-1 till 6-1. -Det känns väldigt skönt, säger Peter Schöön om sin första VM-seger som förbundskapten. -Vi har jobbat ihop för en seger och i dag kom den. Äntligen kom den alltså, Sveriges första seger i världsmästerskapen 2005. Sydafrika slogs tillbaka med 10-4 efter en strålande insats av startande pitcher Petter Vesterlund ( bilden ). Petter släppte en poäng och tre hits på sju innings. Sveriges trend att slå bollen hårdare och hårdare för varje match fortsatte under lördagskvällen, även om det till en början gick tungt mot Sydafrikas startande pitcher Barry Armitage som har spelat på högsta nivå (AAA) i Minor Leagues i USA. Men med två brända i sjätte inningen kom Barry till vägs ände. En walk till David Leander följdes upp med dubblar av Björn Johannessen och Magnus Jönsson. Sen fick Philip Gajzler en HP och Eric Mercado slog en singel. Ridå för Armitage som byttes ut mot Carl Michaels. Med laddade baser kastade han en walk till Tony Dermendziev som följdes upp av en tvåpoängs-singel av Rickard Ljung. -Vi slår bättre och bättre och i kväll fick vi dessutom de viktiga hitsen. Sydafrika gav sig inte utan reducerade till 3-6 i den åttonde inningen efter darrig pitching av avbytande pitcher Tomas Eriksson och darrigt defensivt spel. -De misstagen får vi sätta upp på nervkontot. Det är inte konstigt att det blir spänt därute, vi ville verkligen vinna den här matchen. I toppen av den nionde inningen kom avgörandet. Med ingen bränd och laddade baser slog Magnus Pilegård en "bases clearing-dubbel", tre poäng till Sverige och segern var säkrad. -Vi hade pratat om att han skulle ha bättre tålamod, så han tog första pitchen som var "rätt in i köket". Han fick en likadan till och slog en dubbel. Sådana hits lyfter hela laget. En av segerorganisatörerna var startande pitcher Petter Vesterlund som trots dålig kontroll (åtta walks) höll Sydafrikas slagmän i schack. -Petter var effektivt vild, förklarar Schöön. -Han kastade många walks men samtidigt slog inte Sydafrika på honom, det var därför jag lämnade honom på kullen så pass länge. Petter gav upp en poäng och tre hits på sina sju innings. Han noterade åtta strikeouts och släppte inte en enda hit efter den andra inningen. -Det känns jävligt bra rent ut sagt, säger en lättad Petter som nu kan titulera sig vinnande VM-pitcher. -Hela laget behövde den här segern, nu känns det tusen gånger bättre jämfört med efter förlusten mot Kina igår. När Petter vandrade av kullen efter den sjunde inningen kan det mycket väl ha varit för sista gången i karriären. -Med stor sannolikhet var det här min sista basebollmatch. Det känns nästan för bra för att vara sant att avsluta med en seger i VM. Kvällens vinst över Sydafrika var Sveriges andra någonsin i VM-sammanhang. Den första kom mot Kanada i VM i Nicaragua 1994 (6-3). I morgon väntar match mot Brasilien i Rotterdam. 050909: Sverige-Kina 5-7 Sverige stred till sista bränningen i den sista inningen mot Kina, men det blev alltså förlust. -Just nu känns det surt men på längre sikt ger det mersmak, säger förbundskapten Peter Schöön. -Vi gör vår bästa match hittills i VM och jag håller Kina som strået vassare än exempelvis Italien. Sverige ledde med 5-3 efter sju innings då Jiufeng Zhang slog en tvåpoängs-homerun. -Rickard Leanders ända dåliga pitch, en change up som hängde mitt i zonen. Pitchingen har hittills varit en besvikelse men idag var den mycket bra. I den nionde inningen sprang kineserna in sin sjätte och sjunde poäng efter några hits och dåligt defensivt spel av Sverige. -Tyvärr gör vi några misstag i slutet av matchen som förmodligen kostar oss segern. Offensivt tog Sverige två kliv framåt, bäst var Rickard Reimer och Magnus Pilegård med tre respektive två hits. -Rickard och Magnus kliver fram och visar att de har ledaregenskaper. Det märks att slagningen börjar komma igång nu efter fyra tuffa matcher. 050906: Kuba-Sverige 15-0 Precis som mot Panama var Sverige på väg mot ett riktigt respektabelt resultat i tisdagens match mot Kuba. Tyvärr orkade man inte hela vägen utan släppte åtta poäng i den sjätte inningen. Bäst i Sverige var startande pitchern Tomas Eriksson. -Trots att jag släpper en hel del poäng så gör jag ändå en av mina bästa matcher någonsin. I elitserien slänger jag mest fastballs, mot Kuba kastade jag nästan bara kurvor och splitfinger. Särskilt den senare funkade väldigt bra. Tomas släppte tre homeruns, två av dem slogs av Yuliesky Gourriel. -Den första var en fastball som jag missade, men den andra var en riktigt bra kurva. Det är ändå roligt att pitcha i sådana här matcher. Det krävs hundraprocentig fokusering på varje pitch, annars smäller det, säger Tomas som i EM i juli pitchade hela matchen mot europamästarna Holland och släppte bara två poäng. Flera av Kubas poäng berodde på Sveriges sammanlagt fem defensiva misstag. Landslaget har därmed gjort 12 errors på fyra matcher. -Det går mycket snabbare här och misstagen vi gör resulterar nästan alltid i poäng i baken. Offensivt tog Sverige ytterligare ett kliv framåt, även om det inte blev några poäng. Det blev sammanlagt fem hits, Peter Elfwing slog en dubbel och Tony Dermendziev hade två hits och två stulna baser. 050905: Sverige-Panama 1-11 Sverige gjorde sin klart bästa match hittills i VM på måndagskvällen. Efter sex inningar var ställningen 1-6 mot VM-tvåan från 2003. I den sjunde rann det dock iväg efter tre dubblar och en homerun av de duktiga slagmännen från Panama. Startande pitcher Johan Tisell kämpade tappert i sex inningar och tog hjälp av ett nästan fläckfritt försvar. Dessutom sprack poängnollan i den sjätte inningen när Per Lindgren slog en singel, byttes ut mot Daniel Farth som tog sig till andra bas på en balk och sedan sprang hem 1-6 på Tony Dermendzievs hit. 050904: Kanada-Sverige 10-0 Ny storförlust men trots allt ett fall framåt. -Vi slår bättre och är mer fokuserade än mot Holland, men även idag gör vi några kostsamma misstag och dessutom slår vi in i doubleplays så fort vi får löpare på bas, säger förbundskapten Peter Schöön. -Visst är Kanada bättre än oss men siffrorna rann iväg onödigt mycket på slutet. Magnus Höglund startade på kullen och fick tämligen omgående ge upp en tvåpoängs-homerun. -Magnus insats är godkänd även om han inte var på topp. Han hade lite problem med kontrollen. Två matcher, två förluster och fortfarande inte en enda insprungen poäng. För Sveriges del har VM börjat precis så tufft som många fruktade. -Den största skillnaden är pitchingen. Dels har våra motståndare väldigt duktiga pitchers och dels är de vana att möta duktiga pitchers. Killen vi mötte idag slängde cirka 145 km/h. Men vi lär oss väldigt mycket hela tiden och det hoppas jag kommer att märkas senare i turneringen. 050903: Sverige-Holland 0-18 VM kunde ha börjat bättre för Sveriges del. Öppningsmatchen inleddes med att Holland tog ledningen med 1-0 på ett defensivt misstag och att startande pitchern Petter Vesterlund sträckte ljumsken. -Det var inte vår dag helt enkelt. Vi hamnade i ett tidigt underläge vilket gjorde oss stressade, säger förbundskapten Peter Schöön. Petter kämpade på bra trots skadan. Holland ledde med 3-0 efter tre inningar, alla tre poäng var unearned. -Vi var nog lite nervösa. Vi gjorde några misstag och Petter blev skadad, sen hämtade vi oss inte från det. Holland tog fyra poäng i den fjärde inningen vilket definitivt punkterade matchen. -Det enda positiva var att alla fick chansen att spela och förhoppingsvis är vi varma i kläderna nu. Offensivt var det nattsvart. Sverige slog bara två hits. -Vi svingade på fel pitchar och gjorde helt enkelt en dålig match. Vi är bättre än så här, sammanfattar förbundskaptenen. 050902: Grekland drar sig ur i sista stund Med endast ett par dagar kvar till turneringsstart drar sig Grekland ur Baseboll-VM på grund av ekonomiska orsaker, uppger ESPN. - Vi har inte fått några statliga medel under 2005. Det är omöjligt för oss att täcka våra egna omkostnader, våra anställda har inte fått betalt på flera månader, sade ordföranden i det grekiska basebollförbundet, Panos Mitsiopoulos till ESPN. Istället kommer Tjeckien med minsta möjliga förberedelsetid att ställa upp i Baseboll-VM och tar därmed Greklands plats i turneringen. 050901: Inför VM - Sverige möter fullblodsproffs Sverige spelar i grupp A tillsammans med Holland, Panama, Kanada, Kuba, Kina, Sydafrika, Brasilien och Sydkorea. Det gäller att komma sämst fyra i gruppspelet för att nå kvartsfinalerna. Annars är det slutspelat. Men Sverige har mycket små chanser att hota de stora nationerna som Panama, Sydkorea, och Kuba, där baseboll är nationalsport och spelarna lever på sin idrott. - Det blir en ordentlig utmaning att mäta oss med världens bästa inför storpublik och säkert också en aha-upplevelse för våra yngre spelare att se vad som krävs för att ta nästa steg i utvecklingen, säger förbundskaptenen Peter Schöön. Sverige har bara deltagit i VM vid ett tillfälle tidigare - 1994 i Nicaragua. Då kom laget på en femtonde plats efter att bara ha vunnit en match i gruppspelet, mot Kanada med 6-3. Kanada har dock gått framåt och kom fyra vid OS2004, mycket tack vare tidigare proffsspelare från Major League. USA Baseball har offentliggjort sin trupp som består av idel proffsspelare från Minor Leagues, ligorna under Major League - men det laget slipper Sverige möta i gruppspelet. Istället ställs man bl.a. mot 27-faldiga världsmästarna Kuba och VM-trean Panama. En tuff uppgift. - Vi kommer inte att ställa ut skorna mot något lag men måste samtidigt vara realistiska och inse att vi möter fullblodsproffs. Jag hoppas vi kan spela utan press under turneringen och prestera bra baseboll, säger Peter Schöön. Sveriges VM-trupp   kontaktperson - Magnus Hedström

Förbundskapten Peter Schöön i samspråk med en domare.

Magnus Jönsson var Sveriges siste slagman i VM i Holland. Foto: IBAF

Tony Dermendziev slog två hits och stal två baser mot Kuba. Foto: Lars Lindgren

Eric Mercado slog sin första VM-hit i matchen mot Panama. Foto: Lars Lindgren

Sveriges slagträn var för veka mot Kanada. Foto: Thomas Claesson

Petter Vesterlund, Sveriges startande pitcher mot Holland, sträckte ljumsken redan i den första inningen. Foto: Thomas Claesson

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2005-09-03

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se