Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Internationella notiser

Från IBAF, Internationella Baseboll Förbundet, och ISF, Internationella Softboll Förbundet, kommer lite notiser från basebollen och softbollens värld. Från regeländringar i softboll till hemsideskrasch under Baseboll-VM.


Regeländringar i Softboll 62 nationsförbund - dock inte Svenska Baseboll och Softboll Förbundet - deltog i ISFs kongress som genomfördes i Tampa, Florida. Bland regelbesluten som togs i ISFs regelbok 2002 kan vi notera två viktiga: Pitchingavståndet ökar från 12.2 meter (40 ft) till 13.1 m (43 ft) och avståndet till homerungränsen ökade från 61 m (200 ft) till 67 m (220 ft). Förhoppningen är att spelet skall bli mer offensivt än tidigare. När dessa regeländringar skall tas i bruk i Sverige är inte klart än. Holland arrangerar Baseboll-VM 2005? Under IBAFs strelsemöte i samband med VM i Taiwan, meddelade Nederländernas Basebollförhund att man har för avsikt att ansöka om arrangemang av Baseboll-VM 2005. Senaste gången som Holland arrangerade VM var 1986, då Kuba vann. Kuba har ju för övrigt, i och med sin seger i Taiwan-VM 2001, vunnit VM sju raka gånger och sedan 1976 har man endast missat guldet vid ett tillfälle. Detta var 1982 då värdlandet Korea tog hem VM-guldet. Då deltog inte Kuba... Junior-EM Softboll i Tjeckien J-EM Softboll arrangeras 2002 i Tjeckien, i orten Chocen. Datumen för turneringen är nu spikade till 8-13 juli. ESF uppmanade Tjeckien att ändra dessa speldatum; man trodde inte att många nationer skulle kunna skicka lag under denna tidpunkt. Arrangörerna kunde dock inte ändra detta utan de ursprungliga datumen står fast. Sverige planerar att delta i denna turnering. Inga problem med doping under VM i Taiwan Under VM i Taiwan genomfördes dopingkontroller av såväl WADA, World Anti Doping Agency, som av IBAF. Totalt genomfördes 78 tester och samtliga dessa tester blev negativa. Mer än 20% av deltagarna i VM testades för doping av WADA och IBAF. ISF jagar spelare till Grekiska softbollandslaget Det internationella softbollförbundet försöker rekytera spelare till Greklands softbollandslag inför OS2004. På ISFs hemsida kan spelare från bl.a. USA och Australien men med grekisk bakgrund skicka in information för att kunna delta i OS men under den grekiska flaggan. Detta kan låta konstigt, men det beror ju på att softboll är en helt ny sport i Grekland och att man försöker göra allt för att värdlandet inte skall bli en första klassens strykpojke (flicka) under OS2004. Utmärkelser i Holland Marcel Joost, Patrick De Lange och Robert Eenhoorn är tre av pristagarna efter årets ligasäsong i Holland. Joost, valdes till Mest värdefulle spelare. Med ett slaggenomsnitt på .335 och ligaledning i homeruns, var den före detta landslagsmannen ett givet val. DeLange blev vald till bästa pitcher med ett ERA på 0.96 och 12 vinster för HCAW i ligaspelet. Han startade tre matcher i VM, vann en av dessa och fick en ERA på 2.79. Robert Eenhorn, som ju var manager för EM-mästarna Holland, tog genom det tredje raka ligaguldet med Neptunus även hem priset som bäste coach, detta för andra året i rad. Harvey Monte vann "Guus van der Heijden Memorial Trophy" som bästa landslagsspelare under 23 år för sina insatser i Baseboll-EM i Tyskland och VM i Taiwan. IBAFs hemsida kraschade Det som absolut inte fick hända, hände under Baseboll-VM. IBAFs hemsida, www.baseball.ch , kraschade den 11 november, mitt under websändning av matchen mellan Kuba och Japan. Då trafiken blev långsam på grund av det stora antalet besökare (över 275,000), beslutade webhosten BlueWin i Schweiz och Apache i U.S.A, att stänga ner siten. Helt utan förvarning, och utan att meddela detta till ansvariga i IBAF. Under tre dagar var siten nere helt eller delvis, samtidigt som IBAF trots tidsskillnader (7 timmar till Europa och 13 timmar till USA) försökte få igång siterna igen. Förutom att BlueWin stängde siten passade det något inkompetenta bolaget på att radera arkiven... Den 15 november lyckades man komma igång igen tack vare en ny leverantör och man fick 1349666 besök på hemsidan mellan 15-18 november. Det är kanske onödigt att förklara att man sedan dess bytt webleverantör och inte direkt rekommenderar de två tidigare nämnda leverantörerna. Ny basebollfilm på gång Världens mest lästa författare de senaste 10 åren, John Grisham, och Little League planerar att göra en ny film, "Mickey", med Little League som huvudtema och bakgrund till filmen. Filmen, som planeras att släppas sommaren 2002, kommer att handla om Mickey som spelas i ett lag som har chansen att nå Little League World Series. Enligt uppgift skall manuset ha specialskrivits av basebollfantasten Grisham. skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats.  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2001-12-17

Senast uppdaterad: 2008-11-28

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se