Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Svenska U18 landslaget imponerade i U18 EM i Prag

Foto: Svenska U18-landslaget 2023. ÖFV Paulina Norman, Jonna Källström, Magnus Pilegård, Hilma Ervasti SVL, Vera Sjödin KGA, Erica Karlsson KGA, Ronja Cannehag KGA, Erisa Kelmendi ÖRE, Kaisa Ervast SVL, Signe Linholm SÖD, Sanna Hermanson, Maria Elisson Eklund. NFV Wilma Söderberg SVL, Molly Flemström KGA, Johanna Lindkvist KGA, Ronja Norström KGA, Sofia Eriksson SÖD, Frida Esters FRS, Ebba Ervasti SVL, Lisa Brånvall Ljungman SÖD

Förra veckan deltog det svenska U18 landslaget i softboll i U18 EM i Prag, Tjeckien. Med tjugo deltagande länder var det den största turneringen någonsin i U18 EM. Ungdomarna kämpade hårt och placerade sig på fjortonde plats i sluttabellen.

 

I grundspelet hamnade Sverige i grupp B där de mötte starka motståndare som Italien, Ukraina, Danmark och Schweiz. Tjejerna i det svenska laget visade sin talang och lyckades vinna två av sina matcher. De besegrade Danmark med 15-0 och Schweiz med 11-3. Trots förlusten mot Italien, där favoriterna segrade med 0-13, visade svenska laget upp goda prestationer. Matchen mot Ukraina var jämn och de svenska spelarna spelade riktigt bra och kunde mycket väl ha vunnit matchen om det inte hade varit för att man fick några bränningar på grund av tekniska misstag. Det blev en förlust med 2-5. Dessa resultat innebar att Sverige kom på tredje plats i gruppen och gick vidare till nästa gruppspel där de skulle slåss om platserna 9-16.

I det andra gruppspelet mötte de Tyskland, Belgien och Polen. I matchen mot Tyskland fungerade inte laget riktigt som man hade hoppats och de led en förlust med 2-14. Matchen mot Belgien inleddes starkt för Sverige, men i slutet av matchen gjorde Belgien en stark avslutning och vann med 4-8. I matchen mot Polen visade de svenska spelarna sin talang och vann övertygande med 12-1. Detta resulterade i att Sverige kom på tredje plats i gruppen och blev klara för matchen om 13:e plats mot Kroatien.

I matchen mot Kroatien kämpade de svenska tjejerna hårt, men det räckte inte hela vägen och de förlorade med 6-8. Trots att Sverige inte nådde det resultat de hade hoppats på, gjorde spelarna en imponerande prestation under hela turneringen. Pitchingen som tidigare år varit något av en svaghet såg väldigt stark ut med flera duktiga tjejer, med Sofia Eriksson i spetsen, som klev fram och levererade i cirkeln. Defensivt och catchingsmässigt var laget också starkt. När det gällde slagningen var det något blandade resultat där man behöver jobba lite för att bli jämnare som lag, men några spelare utmärkte sig, särskilt Frida Esters som hade bäst batting average under hela U18 EM.

Sammanfattningsvis kan man säga att de svenska tjejerna gjorde en riktigt bra turnering i U18 EM i Prag och de har tagit stora kliv framåt jämfört med föregående års U18 EM. Detta är lovande för framtiden och vi ser fram emot att följa deras fortsatta framsteg i kommande mästerskap.

Spelartruppen bestod av:
Sofia Eriksson SÖD
Frida Esters FRS
Kaisa Ervasti SVL
Ronja Norström KGA
Erisa Kelmendi ÖRE
Lisa Brånvall Ljungman SÖD
Signe Lindholm SÖD
Hilma Jerfsten SVL
Johanna Lindkvist KGA
Wilma Söderberg SVL
Ebba Ervasti SVL
Erica Karlsson KGA
Molly Flemström KGA
Vera Sjödin KGA
Ronja Cannehag KGA

Ledarstaben bestod av:
Jonna Källström, Head Coach
Paulina Ladin, Ass Coach
Magnus Pilegård, Ass Coach
Maria Elisson Eklund, Leg. Naprapat
Sanna Hermansson, Lagledare

Resultat U18 EM
1. Tjeckien
2. Italien
3. Irland
4. Nederländerna
5. Storbritannien
6. Ukraina
7. Frankrike
8. Israel
9. Spanien
10. Tyskland
11. Österrike
12. Belgien
13. Kroatien
14. Sverige
15. Polen
16. Schweiz
17. Ungern
18. Danmark
19. Finland
20. Slovakien

https://www.wbsceurope.org/en/events/2023-u-18-womens-softball-european-championship/standings Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För fler fantastiska bilder från turneringen se https://www.facebook.com/europeansoftball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sofia Eriksson pitchar. Photos by Petra Voet

Sofia Eriksson pitchar. Photos by Petra Voet

Photos by Petra Voet

Photos by Petra Voet

Frida Esters slår Photos by Petra Voet

Frida Esters slår Photos by Petra Voet

Frida Esters Photos by Aneta Šimůnková

Frida Esters Photos by Aneta Šimůnková

Publicerad: 2023-08-10

Senast uppdaterad: 2023-08-10

Författare: Sanna Hermansson

Sponsorer

Internationella och europeiska förbund