Gå till innehåll
Lacrosse
Lacrosse

HISTORIA

En bild

Lacrosse började spelas i Sverige 1988. Jim Johnson, en inflyttad amerikan, tog med sporten till Sverige och samlade ett gäng glada entusiaster som började träna Lacrosse på Gärdet i Stockholm.

Sveriges första lag döptes till Stockholm lacrosse men delades i början av nittiotalet upp fyra lag varav Sundbyberg Lacrosse och Farsta Lacrosse fortfarande finns kvar idag. Den första SM-finalen i Lacrosse spelades 1992 och vanns av Farsta (dåvarande FALK).

Fram tills 2002 spelades lacrosse främst i Stockholm och antalet lag pendlade mellan 4-6 stycken. Under en period var även det finska lacrosselaget Helsingfors med och spelade i det svenska seriesystemet. Den svenska serien innehöll endast herrlag men det fanns även ett svenskt damlag i Stockholm som tränade aktivt.

Internationellt spelade Sverige sin första landskamp 1990 mot dåvarande Tjeckoslovakien och 1994 gjorde Sverige sitt första framträdande i VM. Sverige är en av de ursprungliga sex nationerna i det europeiska lacrosseförbundet ELF som idag innehåller 34 medlemsnationer och det svenska herrlandslaget har, med ett undantag, deltagit i samtliga VM och EM sedan 1994. Vårt damlandslag har deltagit i EM sedan 1997 och gjorde sin VM-debut 2013 i Oshawa, Kanada.

Idag finns 11 registrerade Lacrosse-föreningar i Sverige spridda från Lund i söder till Luleå i norr. Av dessa elva klubbar har sex stycken både herr- och damlag.

Svensk Lacrosse är på frammarsch och bara under de senaste två åren har det skett stora framsteg. Sverige Lacrosse gick under 2021 samman med Baseboll & Softboll-förbundet. Det nya gemensamma namnet är Svenska Baseboll-Softboll & Lacrosseförbundet Länk till annan webbplats. (SBSLF) vilket innebär att Lacrosse som sport är medlem i Riksidrottsförbundet.

Det sker framsteg även inom andra områden. Vår domarorganisation startades upp 2021 samt att nya landslags har sett dagens ljus.

2019 skickade vi vårt första boxlacrosse-landslag till VM i Langley, Kanada och 2022 ställde vi för första gången upp med ett U20-landslag (herr) i VM i Limerick, Irland.

Men framförallt, 2023 gjorde våra U21-damer världspremiär och succé genom att vinna hem ett brons i EM i Prag, Tjeckien.

Det sker även mycket spännande i Lacrosse-världen. Under hösten 2023 lanserades nyheten att Lacrosse är ett av de senaste tillskotten i OS och kommer att göra entré i LA2028 Länk till annan webbplats.. Och 2024 kommer Lacrosse att för första gången delta i SM-veckan Länk till annan webbplats. som arrangeras i Västerås den 29-30 Juni.


Publicerad: 2022-11-28

Senast uppdaterad: 2024-06-18

Sponsorer