Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

50 dagar kvar till Softboll-EM

Med bara 50 dagar kvar tills EM i Softboll inleds i holländska Rosmalen har vi tagit temperaturen på softbollandslagets förbundskapten Mattias Grimstoft.

Direktlänk: Softboll-EM, officiell webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Hur är läget, så här 50 dagar före Softboll-EM?

- Läget är bra, har varit en massa jobb och det är det fortfarande inför EM. Det finns en massa tankar om hur vi skall spela och hur de andra lagen ser ut!  Men jag ser verkligen fram emot EM i Holland, det kommer bli riktigt spännande!


Förberedelserna inför EM inkluderar deltagande i Baltic Open i Skövde den 13-14 juni. Vad hoppas du få för besked under de dagarna?

- Baltic Open blir ett perfekt tillfälle att testa "nya" spelare, testa lite olika spel, men framför allt att se vilka som gjort sina "hemläxor" från förra året och sedan vi talades vid sist! Det är när tjejerna står på planen som man verkligen ser hur de tränat under vintern och våren...

- Jag kommer inte titta så mycket på resultatet för laget, utan inrikta mig på resultatet från varje individ i laget! Sedan, efter turneringen, kommer vi göra vår sista plan hur vi skall spela varje tjej i laget, så Baltic Open kommer perfekt för oss!

Truppen är inte helt spikad ännu till EM. Vad är det du söker efter främst just nu?

- Nej, truppen har några luckor kvar, vilket skall fyllas upp under Baltic Open. Det vi måste kolla efter är pitchers, men framförallt vore det bra att få någon ytterligare självsäker tjej som kan hantera slagträt till slagordningen.

Under förra EM-turneringen gick det riktigt bra, mycket tack vare Johanna Grauer som i år gjort en riktigt stark debutsäsong i UCLA Bruins softbollag. Hur ser det ut med hennes medverkan i EM?

- Tyvärr kommer inte Johanna att spela för Sverige detta EM. Johanna blev i januari månad uttagen till USA:s juniorlandslag, som skall spela Junior-VM i Augusti. Hon ville verkligen spela för Sverige, men att spela VM för USA - på hemmaplan i USA - är något riktigt stort! 


- Så efter en hel del pappersjobb har vi från vårt förbund skickat en release där vi släpper henne för spel i USA:s landslag. Vi är enormt glada och stolta över hur Johanna har utvecklats som pitcher i UCLA, och önskar henne all lycka i sitt spel under Junior-VM i augusti - jag kommer själv följa varje pitch hon kastar. Men självklart hade vi velat haft henne i vårt lag under Softboll-EM!

Sverige har fått en på papperet tuff lottning till EM. Bara två av lagen går vidare till spel om Topp 10-placeringarna. Vad är tankarna om motståndarna i gruppspelet?

- Ja, vi har hamnat i en riktigt tuff grupp! 

Holland är ju helt klart favoriter i gruppen, vi skall dock absolut göra en bättre match i år mot Holland än den vi gjorde under förra EM-turneringen.

När det gäller Tyskland så har jag förstått av äldre landslagsspelare att detta skall vara ett litet "spöke" för svensk softboll. Som tur är tror jag inte på spöken, och med de yngre tjejerna vi har just nu i laget hoppas jag vi skall bjuda upp på en riktigt bra match mot tyskorna. Just matchen mot Tyskland tror jag kan bli årets EM-match!

Sedan har vi Israel, där har jag inte så mycket koll just nu, såg dom spela EM för två år sedan, och vad som hänt sen dess har jag tyvärr ingen koll på. En sak är säker, att ingen av de lag vi möter i gruppspelet kommer vara några lätta matcher! 

Danmark är också ett lag man skall ha stor respekt för, jag vet de har några riktigt vassa spelare. Vi kommer ju se en del av dessa i Skövde under Baltic Open.

 

Att komma bland de två första i gruppen kommer vara tufft!  Därför - återigen - hoppas jag tjejerna i laget jobbat stenhårt under vintern med sin träning så vi är redo för dessa utmaningar!  Men jag tror på alla i laget, och jag vet vi kommer göra så bra vi någonsin kan. Hoppas vi får lite stöd också från läktaren, det underlättar ju även för oss, avslutar Mattias Grimstoft.

 

Så här spelas Softboll-EM 2015

Softboll-EM inleds med gruppspel där varje lag spelar fyra matcher på tre dagar. Direkt därefter tar slutspelet vid för de två bästa lagen i varje grupp. Lag 3-5 i varje grupp spelar placeringsmatcher om platserna 11-20.

GRUPP A
 
GRUPP B
 
GRUPP C
 
GRUPP D
Holland
 
Ryssland
 
Tjeckien
 
Italien
Sverige
 
Spanien
 
Österrike
 
Storbritannien
Tyskland
 
Polen
 
Ukraina
 
Slovakien
Danmark
 
Kroatien
 
Slovenien
 
Schweiz
Israel
 
Frankrike
 
Irland
 
Grekland

Sveriges matcher i gruppspelet:

Söndag 19 juli kl 17:30
Sverige
- Israel
Måndag 20 juli kl 11:15
Holland
- Sverige
Måndag 20 juli kl 16:00
Danmark
- Sverige
Tisdag 21 juli kl 14:00
Sverige
- Tyskland
 
 
 

Publicerad: 2015-05-30

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se