Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

OS: Proffs nyckel för baseboll - Samaranch för softboll

IOK-basen Jaques Rogge hävdar att det återstår en hel del arbete innan baseboll och softboll återkommer på OS-programmet till OS 2016.


 Nyckelfrågan för basebollens återkomst är proffsligan Major League Baseball och dess spelares närvaro vid OS. För softbollens del har man rekryterat förre IOK-basen Juan Antonio Samaranch till sin specialgrupp som skall ta tillbaka sporten på OS-programmet. Både baseboll och softboll togs bort från OS-programmet till London-OS 2012. Sedan dess har arbetet med att återinföra sporterna varit intensivt hos de internationella förbunden - men för basebollens del är det proffsligan Major League Baseball som är stötestenen. - Baseboll skulle kunna återkomma på OS-programmet om de åtgärdar en del saker, varav den första är att säkerställa att de bästa spelarna kan delta i OS och att detta innefattar stjärnorna från Major League Baseball, sade Jaques Rogge. I dagsläget tillåter inte Major League Baseball att spelare på klubbarnas 40-mannaroster får deltaga i OS. Men bara att få med de bästa skulle inte räcka. De klena dopingbestämmelserna i proffsligan får IOK att se rött. - Det finns fortfarande ett stort avstånd mellan spelaravtalet i ligan och WADAs anti-doping regler. Om en spelare ertappas dopad med anabola sterioder blir han enligt WADA-koden avstängd i två år. Detta gäller inte i MLB, där man stänger av en spelare i ett visst antal matcher (i dagsläget 50 st), konstaterar IOK-basen. - Att spelarfacket MLBPA och MLB har skärpt straffet från 10 matcher till 50 matcher är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt för att få tillbaka sporterna på OS-arenorna efter OS i Peking 2008. För softboll hänvisar Rogge till frågan om "universitality" och att han vill se sporten utövad i fler länder innan den kommer tillbaka på OS-programmet. Här kan man helt frankt undra hur man tänker inom IOK. Softboll spelas i 130 länder av totalt över 20 miljoner spelare. Det är det inte många idrotter som klår. Softbollen förlorade bara med en rösts marginal - annars hade man varit kvar på programmet även i London. ISF, det internationella softbollförbundet, har rekryterat inom IOK till sin speciella Task Force som skall arbeta för att säkra OS-statusen till 2016. Bland medlemmarna finns den tidigare IOK-basen Juan Antonio Samaranch som Honorary Chairperson. - Självklart anser vi att softbollen bör finnas med på OS-programmet även efter 2008, säger ISF:s ordförande Don Porter. Vår Task Force kommer att bestå av personer som skall kunna övertyga IOK:s medlemmar om detta, och att ha deras förre president med i gruppen kommer att stärka vår argumentation. skriven av - Kristian Pälviä
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-12-07

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se