Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

J-EM: Sverige till A-poolen med Slovakien

Tack vare Slovakiens smått makalösa vändning mot Polen kunde Sverige nyttja detta för att avancera till A-poolen i Junior-EM. Detta trots en svensk förlust i avslutningsmatchen av Junior-EM mot jumbon Storbritannien (11-13). Slovakien vände ett underläge med 12-3 till seger med 18-14 och det räckte för att Sverige skulle ta andraplatsen i Junior-EM.


Sveriges Juniorlandslag 2002. Foto: Sören Rundberg, Insjön Hade däremot Polen vunnit, så hade Rumänien gått upp till A-poolen på Sveriges bekostnad. Nu räckte förlusten mot Storbritannien till avancemang ändå - trots skralt svenskt spel. Sverige ledde ett tag med 4-0 men Storbritannien vände detta på två innings till 10-4 och sedan kom aldrig svenskarna ikapp. Efter matchen var det förtvivlade svenska spelare som fick reda på att de trots förlusten tagit andraplatsen i J-EM:s B-pool och därmed säkrat spel i Europaeliten kommande år. Slovakien började darrigt i sin match mot Polen. Segraren i den matchen skulle få en plats i J-EM:s A-pool kommande säsong. Underläget 3-12 vändes till kontakt med 11-12 tack vare en stark offensiv femte inning och i den sjunde inningen vände man till 18-14 tack vare två defensiva misstag av ett annars stabilt polskt lag - kanske det bästa laget i mästerskapet... Polen förlorade dock matchen och chansen till avancemang - istället tog Slovakien och Sverige de två platserna i nästkommande års A-pool i Junior-EM. Övriga resultat och matchfakta: För sammanställning av resultaten och tabell hänvisar vi till resultatsidan för J-EM som ni hittar genom att klicka här . Nedan finner ni korta matchfakta: Fredag, 25 juli: Sverige-Polen 6-1 Slovakien-Rumänien 7-18 (7 inn.) Torsdag, 24 juli: Efter sex innings såg matchen ut att bli riktigt spännande - men i den sjunde inningen rasade Storbritanniens defensiv helt och man släppte åtta poäng som samtliga var "unearned". Där var matchen naturligtvis förlorad, men laget fortsatte kämpa och föll med fanan i topp. Man kröp närmare i den sista inningen med fyra poäng, men hotade aldrig riktigt Slovakien. Rumänien hade sista chansen att hänga med i toppen - men då man använt sin bästa pitcher tre dagar i rad (!) fick man ställa upp med tvåan i laget och det räckte inte till mot Polen, som kunde visa sig som det bättre laget och som vann fullt välförtjänt. Onsdag, 24 juli: Storbritannien förlorade sin andra match i J-EM när Polen vann med 18-8 i Rättvik. Matchen inleddes darrigt från båda lagen, man svarade för sju errors var. Men i slagningen var de storväxta polackerna starkare och vann välförtjänt sedan man fått ordning på pitchingen och defensiven. Sverige inledde starkt mot Rumänien men tappade greppet om matchen när Rumänien gick från 0-4 till 10-6 på fyra inningar. I den nionde inningen såg matchen förlorad ut för svensk del men man lyckades ta fyra poäng på Rumänien med två brända i den nionde inningen. Ännu värre såg det ut när Sverige med 8-10 och två löpare på bas slog en enkel markboll till Rumäniens infield. Kastet gick dock över första bas och Sverige kunde på ett dramatiskt sätt kvittera matchen. Matchen gick till extra innings och bröts på grund av mörker efter den 11:e inningen. När matchen fortsatte på lördagen lyckades man ta två poäng mot Rumäniens bäste pitcher Julian Dimache, och sedan säkrade Sveriges closer Michael Andersson segern genom tre snabba bränningar. Tisdag, 23 juli: Storbritannien och Rumänien startade upp J-EM med en riktig pitcherduell. De inledande inningarna präglades av bra pitching från båda ländernas pitchers. I längden kunde dock Rumänien få igång sin slagning och hindra Storbritannien från att få bra hits, och vann fullt välförtjänt. Matchen mellan Slovakien och Sverige blev en slarvig historia med mycket errors och darrig pitching från båda lagens håll. Detta ledde till att matchen blev lång, väldigt lång, nästan 4,5 timmar lång. Slovakien ledde ett tag med 10-5, Sverige kröp närmare, till 12-13, innan Slovakien i den åttonde inningen punkterade matchen med hela åtta poäng. skriven av - Magnus Hedström
Slovakien
000 100 802 - 11
Great Britain
000 100 104 -   6
Romania
 - 7
Poland
 - 9
Great Britain
113 300 00x - 8
Poland
420 422 22x - 18
Sweden
210 101 104 002 - 12 (12)
Romania
000 221 500 000 - 10
Great Britain
000 010 100 - 2
Romania
000 103 31x - 8
Slovakia
334 111 080 - 21
Sweden
221 321 100 - 12

Länk till annan webbplats.  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-07-27

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se