Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Levande legend avslutar sin Sverigevistelse

Under åtta veckor i sommar har en levande baseboll-legend gästat Sverige som envoycoach från Major League Baseball.

Jerry Kindall, 66, är i USA betraktad som en av de absolut främsta collegecoacherna någonsin. Tre nationella mästerskap med University of Arizona och totalt 24 år som coach för ”the Wildcats” säger det mesta om hans kvalifikationer. Innan hans avresa från Sverige fick vi en chans att ta en pratstund med denna legend – och svenskättling!

Denna djupt religiöse man har under åtta veckor i Sverige spridit kunskaper om baseboll runt omkring hela Sverige, tack vare samarbetet som SBSF har med MLBI. Och det var hans släktskap med Sverige som ledde honom hit.

Jerry Kindalls familj kommer ursprungligen från Sverige. De utvandrade som så många andra till Minnesota, USA, och till St Paul. Faktum är att Kindalls familj fortfarande firar de svenska sederna, såsom jul och till och med Lucia!

Jerry Kindall är en man som är fast förankrad i sin kristna tro och som inger stor respekt såväl på som bredvid planen. Mycket av den respekten kommer naturligtvis från den stora erfarenhet han har från coachyrket i USA. 1991 valdes han in i College Baseball Coaches Hall of Fame efter en lång och framgångsrik tränar- och spelarkarriär.
-Jag spelade med University of Minnesota när vi vann de nationella mästerskapen 1956, då jag samtidigt blev uttagen i ”All American”. Efter den säsongen blev jag draftad av Chicago Cubs, och spelade där i två år. Sedan blev det Cleveland Indians, sedan Minnesota Twins, och därefter tillbaka till Chicago Cubs innan jag efter drygt åtta säsonger inte fick plats i deras lag. Då var jag 30 år och jag är fortfarande övertygad om att jag skulle kunnat spela ett par år till på den nivån, kommenterar Jerry Kindall sin spelarkarriär.

Men då inledde ni er tränarkarriär istället. Var det något som ni redan då trodde var ert kall?
-Jag visste redan under min tid på University of Minnesota att jag ville bli lärare, och när jag inte fick fortsätta som Major League-spelare tog jag min Masters Degree i tränarskap, samtidigt som jag blev assisterande coach för University of Minnesota. Där var min store mentor Dick Siebert Hhead coach, och han har varit det största stödet i min tränarkarriär.
-1972 fick jag jobbet som Head Coach för University of Arizona och där stannade jag till 1996, då jag kände att det var dags att avsluta min collegekarriär som coach.
-Sedan dess  har jag arbetat som ”Senior Advisor” för USA Baseball på deltid innan jag nu är tjänstledig för det här uppdraget som envoy-coach.

Ni tränade Arizona Wildcats i 24 år, några speciella minnen?
-De tre mästerskapstitlarna (1976, 1980, 1986) samt de fantastiska spelare som jag haft förmånen att få utveckla. Ett par av dessa som i dag spelar i Major League är J.T. Snow, Trevor Hoffman, Scott Erickson och Gil Heredia. Men bland de bästa spelarna jag någonsin haft var Ron Hassey, som spelade 13 år i ligan och som numera är en högt uppsatt instruktör för Arizona Diamondbacks.

Jerry Kindall har dessutom hunnit med att vara Head Coach för USA:s landslag i Pan American Games 1979; dessutom var han assisterande coach i samma turnering 1991. Samma år blev han invald i College Baseball Coaches Hall of Fame

Hur kom det sig att ni kom i kontakt med MLBI och senare hamnade i Sverige?
-Det är faktiskt en ganska fantastisk historia. Jag och min fru var på väg från Arizona till Seattle när jag lästa IBAF:s tidning ”Rundown”. Detta var augustinumret år 2000. I den tidningen fanns en artikel av Mattias Grimstoft som handlade om behovet av att få kunniga coacher till Sverige för att utbilda svenska ledare och spelare. Jag blev oerhört intresserad av denna artikel och ringde direkt upp Pat Doyle, som är koordinator för alla coacher runt omkring i världen, och sade att jag var intresserad av att åka ut som envoycoach – till Sverige.
-Det tog inte mer än några veckor innan allt var löst och att jag var klar för att åka över till Sverige för detta åttaveckorsuppdrag.

Under era åtta veckor i Sverige, vad är er åsikt om svensk baseboll?
-Det finns ett antal bra spelare här i Sverige. Vad dessa behöver är mer träning, i form av repetitiva övningar, tid på pitcherkullen och som slagmän, och fortsatta utmaningar för att kunan fortsätta utvecklas.
-Det saknas en del fundamentala kunskaper, och det enda sättet man kan lära sig att spela baseboll är att repetera, repetera och repetera. Och ge spelarna rätt coaching.

Har vi i Sverige någon chans att komma på samma nivå som de bästa europeiska lagen?
-Ja, definitivt; det finns en hel del unga, bra och lovande spelare. Dessutom finns det en hel del bra och goda coacher i landet, och en del duktiga administratörer. Sverige har duktiga atleter med rätt inställning. Har man rätt inställning kan man bli duktig.

 Ni följde med landslaget ner till EM i Tyskland. Reflektioner från den resan?
-För det första så var jag väldigt tacksam för att få chansen att följa med det övriga coachteamet till Tyskland. Det var inte meningen från början, men det var en glad överraskning när Johan Eriksson frågade mig om jag ville följa med.
-Sedan var det tråkigt att vi inte lyckades vinna någon av matcherna där nere. Marginalerna var inte på vår sida under någon del av turneringen, och vi saknade några viktiga spelare i laget.

Med Skövde som avslutningen på er vistelse i Sverige, hur vill ni sammanfatta dessa åtta veckor?
-Vi har haft en fantastisk tid här, och jag har lärt mig en hel del om hur kvaliteten på basebollen är i Sverige. Jag hyser en beundran för inställningen hos de som är involverade i basebollen, från spelarna till coacherna, till förbundet.

Jerry Kindall har, i samarbete med Sports Illustrated, gett ut en populär och bra instruktionsbok om baseboll, ”Baseball – play the winning way”. Den går att beställa från välstorterade bokaffärer, och har ISBN 1-56800-000-6.


 skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2001-08-16

Senast uppdaterad: 2008-12-01

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se