Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kristian Pälviä invald i WBSC Europe

När kongressen för det europeiska baseboll- och softbollförbundet WBSC Europe genomfördes i Ljubljana stod det klart att det blir fortsatt svensk representation på högsta europeiska nivå, efter att Kristian Pälviä blivit invald som ledamot.

Samtliga bilder i artikeln är tagna av Grega Valancic. 

Sverige representerades på kongressen för WBSC Europe av förbundsstyrelsens Lars Sundin samt Sanna Hermansson.

Även om mycket av korridorssnacket handlade om det förestående valet av styrelse för det nya, gemensamma, förbundet för baseboll och softboll så hade kongressen även flera andra programpunkter som berörde tävlingsprogrammet för baseboll respektive softboll, samt workshops om bland annat utvecklingsprogram, Baseball5, och OS i Los Angeles 2028.


Men eftersom det var valår, och dessutom det första valet till det nya gemensamma förbundet WBSC Europe efter fusionen mellan CEB (Confederation of European Baseball) samt ESF (European Softball Federation), så handlade mycket om just valet under dagarna upp till lördagens personval.

De senaste fem åren (egentligen fyra år, men pga Corona blev kongressen flyttad ett år) har Sverige haft representation i ESF av Kristian Pälviä, som dessutom suttit med i den interimsstyrelse för WBSC Europe som bland annat ansvarat för stadgar och struktur för det nya förbundet. Även förbundets ordförande Lars Sundin har haft ett finger med i spelet som medlem i WBSC Europe Legal Commission, och han hade även en huvudroll då han ansvarade för valproceduren i Ljubljana.


För posten som ordförande i WBSC Europe stod det mellan Krunoslav Karin (Kroatien) och Andrea Marcon (Italien). Krunoslav Karin vann personvalet med övertygande marginal, 44-26. Detta fick effekten att den ena kandidaten till posten som generalsekreterare drog tillbaka sin kandidatur, och då blev Ami Baran (Israel) vald med acklamation.

Till vicepresidentspositionerna samt kassörspositionerna fanns det endast en kandidat per position, vilket ledde till att Eddy van Straelen (Belgien), Gabriel Waage (Tjeckien) och Petr Ditrich (Tjeckien) valdes med acklamation.

Inför valen av ledamöter (Member at Large Baseball respektive Member at Large Softball) var det en hel del tillbakadragningar av kandidater, en del taktiska för att lyfta fram andra kandidater.
När valen till Member at Large Baseball väl genomfördes blev Francois Collett (Frankrike) med 22 röster, samt Virmidas Neverauskas (Litauen) med 21 röster valda i första omgången med kvalificerad majoritet.
För de övriga väntade en runda till där Jürgen Elsishans (Tyskland) blev vald med 17 röster. Övriga som stod kvar till valet var Rainer Husty, Österrike; Ainas Birulis, Lettland; Andrei Mirescu, Rumänien; samt Juan Garcia, Spanien.

Sveriges kandidat, Kristian Pälviä, drog tillbaka sin kandidatur för Member at Large Baseball för att helt fokusera på att bli vald som Member at Large Softball – och det blev ett klokt val. Med 24 röster fick han mest röster av alla och valdes redan i första omgånden tillsammans med Mette Nissen Jakobsen (Danmark) som fick 23 röster och Youri Alkalay (Bulgarien) som fick 17 röster.
Övriga som stod kvar till valomgången var Kostis Lliaromatis, Grekland; och Laura Gabriela Minaglia, Spanien.

Här har vi styrelsen för WBSC Europe 2022-2025:

President
Krunoslav Karin
Kroatien
Secretary General
Ami Baran
Israel
Treasurer
Eddy van Straelen
Belgien
Vice President Baseball
Petr Ditrich
Tjeckien
Vice President Softball
Gabriel Waage
Tjeckien
Members at large baseball
Francois Collett
Frankrike
 
Virmidas Neverauskas
Litauen
 
Jürgen Elsishans
Tyskland
Members at large softball
Kristian Pälviä
Sverige
 
Mette Nissen Jakobsen
Danmark
 
Youri Alkalay
Bulgarien

För mer information om WBSC Europe - klicka här för att komma till hemsidan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-02-25

Senast uppdaterad: 2022-02-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se